Ινδία: Θα κόψουμε το νερό στο Πακιστάν - «Πράξη πολέμου», καταγγέλλει το Ισλαμαμπάντ

Ακούστε το άρθρο 8'
06.05.2025 | 21:38
Shutterstock
Η Ινδία θα κόψει το νερό από τους ποταμούς που πηγάζουν από το έδαφός της, αλλά περνούν και υδρεύουν το Πακιστάν, ανακοίνωσε την Τρίτη (06/05) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντα Μόντι, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.

«Το νερό που ανήκει στην Ινδία έρρεε μέχρι τώρα προς το εξωτερικό. Στο εξής θα το σταματήσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ινδίας και θα το χρησιμοποιούμε για τη χώρα μας», είπε ο Μόντι στην ομιλία του.

Συγκεκριμένα, η Ινδία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε μια συνθήκη που υπέγραψε το 1960 με το Πακιστάν και αφορούσε τον διαμοιρασμό του νερού, σε αντίποινα για την επίθεση ενόπλων σε τουρίστες, στις 22 Απριλίου στο Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους. Μολονότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν, που αρνείται κάθε εμπλοκή του.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου με αφορμή αυτήν την επίθεση εναντίον αμάχων. Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά εδώ και μία εβδομάδα κατά μήκος των συνόρων.

Νωρίτερα, το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι προσπαθεί να αλλάξει το ρου του ποταμού Σενάμπ, ενός εκ των τριών που τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισλαμαμπάντ με τη συνθήκη του 1960.

«Παρατηρήσαμε αλλαγές στον Σενάμπ, που δεν είναι φυσικές (…) Η ροή του ποταμού μειώνεται από τη μια μέρα στην άλλη» ανέφερε ο Καζίμ Πιρζάντα, ο υπουργός Άρδευσης του Παντζάμπ.

«Πράξη πολέμου», καταγγέλλει το Πακιστάν

 

Αφού η Ινδία αποφάσισε να αναστείλει μονομερώς τη συνθήκη, το Πακιστάν προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια διατάραξης της ροής των ποταμών του θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».

Η επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, όπου κατοικούν σχεδόν οι μισοί από τα 240 εκατομμύρια των Πακιστανών, συνορεύει με την Ινδία και είναι η «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Σημειώνεται ότι, η Συνθήκη του Ινδού δίνει στο Νέο Δελχί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους ποταμούς που μοιράζεται με το Πακιστάν για τα φράγματα και τις καλλιέργειες της Ινδίας, όχι όμως και να εκτρέπει τη ροή του νερού ή να περιορίζει τον όγκο του.