Η επιμέρους ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ανά περιφέρεια δείχνουν ότι η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που αποτυπώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση με τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Δεν πρόκειται για κάποιο τυχαίο φαινόμενο ούτε για φωτογραφία της στιγμής, αλλά για αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών επιλογών, δυναμικής παρουσίας και μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει στο επίκεντρο μεγάλα έργα υποδομής και σημαντικές επενδύσεις, που αθροιστικά επιτρέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου να «χτίζει» σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.
Στρατηγικό προπύργιο η Μακεδονία και η Θράκη
Έτσι, η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται εκ νέου σε στρατηγικό προπύργιο για τη Νέα Δημοκρατία, σε μια συγκυρία όπου η πολιτική σταθερότητα αποκτά καθοριστική σημασία για τους πολίτες και μετρά «διπλά». Για παράδειγμα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση που παραδόθηκε προ ημερών στα χέρια στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 25,8% στην Αττική, 25,1% στη Μακεδονία και τη Θράκη και 22,5% στο υπόλοιπο της χώρας.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εικόνα διαδραματίζουν τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που «μεταμορφώνουν» Δήμους και Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται περισσότερα από 850 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, 610 βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων τα 294 είναι σε φάση υλοποίησης, 130 σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 έχουν συμβασιοποιηθεί. Την ίδια ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υλοποιούνται περισσότερα από 360 έργα με βασικούς άξονες την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών και την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αντίστοιχα, στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπονται περισσότερα από 350 έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πολιτική προτεραιότητα η Βόρεια Ελλάδα
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε υποδομές, όπως η επέκταση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση των λιμανιών σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, καθώς και η προώθηση έργων ενέργειας και logistics, αλλά και της ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης που αρχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία των έργων και επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, στέλνοντας το μήνυμα πως για εκείνον η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι ένα ακόμα «εκλογικό ακροατήριο», αλλά βασικός άξονας του εθνικού σχεδιασμού και πολιτική προτεραιότητα.
Με λίγα λόγια, ο Πρωθυπουργός επικεντρώνεται σε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες και μέσω αυτής της φιλοσοφίας «χτίζει» την πολιτική υπεροχή του βασιζόμενος στο τρίπτυχο αξιοπιστία-στρατηγική-σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες. Το πετυχαίνει προτάσσοντας τηνπολιτική σοβαρότητα, τη μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό που τον διακρίνουν.