Μπέσεντ: H Κίνα μπορεί να χάσει 10 εκατ. θέσεις εργασίας από τους δασμούς

Ακούστε το άρθρο 8'
29.04.2025 | 23:00
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο «τιμόνι» της προεδρίας, η εκπρόσωπος Τύπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ τόνισε ότι «σήμερα συμπληρώνονται επισήμως 100 ημέρες υποσχέσεων που δόθηκαν και υποσχέσεων που τηρήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ».

Στο πλευρό της βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους αναφορικά με τους δασμούς.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και για το αν οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει με αξιωματούχους στο Πεκίνο, ο Μπέσεντ αρνήθηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το Sky News, προβλέπει ότι η Κίνα θα υποχωρήσει, λέγοντας ότι οι δασμοί θα αποδειχθούν «μη βιώσιμοι» για το Πεκίνο. Προσθέτει ότι έχει δει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χάσει γρήγορα 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - και «ακόμη και αν υπάρξει μείωση των δασμών θα μπορούσαν να χάσουν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Επίσης, σε ερώτηση για το ποιος είναι ο σκοπός του Τραμπ -  που είχε δηλώσει ότι θέλει να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος με έσοδα από δασμούς - ο Μπέσεντ απάντησε ότι ο στόχος είναι διττός, λαμβάνοντας «μακροπρόθεσμα έσοδα από δασμούς» και εξασφαλίζοντας επίσης εμπορικές συμφωνίες.

Μεταξύ άλλων, ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται βιομηχανία μεταποίσηης και όχι απαραίτητα κλωστουφαντουργία.

«Ο στόχος εδώ είναι να επαναφέρουμε τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος, όχι για τις θέσεις εργασίας του παρελθόντος», δήλωσε ο Μπέσεντ στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια, ο Σκοτ Μπέσεντ δέχθηκε ερώτηση για τα σχέδια της Amazon να εμφανίζει το πρόσθετο κόστος των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στα προϊόντα της.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρενέβη και χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρείας ως «εχθρική και πολιτική πράξη», διερωτώμενη «γιατί η Amazon δεν το έκανε αυτό όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβασε τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών;».