«Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα, σίγουρα πριν από το τέλος του έτους, για ορισμένες χώρες που είναι έτοιμες να ενταχθούν σε αυτή τη συμμαχία», είπε ο Ρούμπιο μιλώντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου.
Ο υπουργός δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.
Το 2020 οι Συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες προώθησε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου. Όμως πολλές άλλες χώρες έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να προσχωρήσουν σε αυτές τις Συμφωνίες, όπως η Σαουδική Αραβία και οι γείτονες του Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ριάντ, ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα η Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει σύντομα τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία ωστόσο αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο εάν δεν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρούμπιο είπε ότι η χώρα «έχει πάντα την πρόθεση» να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. «Ορισμένες συνθήκες αποτελούν εμπόδιο, όπως η 7η Οκτωβρίου (σ.σ. η ημέρα που μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε στον πόλεμο της Γάζας) αλλά οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να εκφράζουν ενδιαφέρον, όπως και οι Ισραηλινοί», υποστήριξε.