Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Εάν κλείσει το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη το πλήγμα για την πόλη θα είναι μεγάλο

Ακούστε το άρθρο 8'
22.05.2025 | 08:00
Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία Αρχείου
/Facebook @ U.S. Consulate General Thessaloniki
Aναζωπυρώθηκαν από χθες τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε 27 διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων και του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή, η ανάρτηση του εκτελεστικού διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδη.

Στο σενάριο αυτό αλλά και σχετικά με το τι θα προκαλούσε ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικού προξενείου στην πόλη, αναφέρθηκε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο Νίκος Παναγιώτου. 

Ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν κρύβει το γεγονός ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου από την πλευρά των ΗΠΑ θα αποδυνάμωνε την στρατηγική - γεωπολιτική θέση της πόλης, ενώ -όπως υπογράμμισε και ο Έντι Ζεμενίδης στην ανάρτησή του - θα δημιουργούσε ζητήματα όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.  

«Κοιτάξτε, είναι γεγονός πως το προξενείο των ΗΠΑ έχει συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη και αυτή η αναβάθμισή του μάλιστα τα τελευταία χρόνια δήλωνε και τη στρατηγική αναβάθμιση της πόλης σε αυτό που αποκαλούμε «Πύλη των Βαλκανίων». 

Όπως καταλαβαίνετε η απόφαση αυτή πιθανόν να συνδέεται με την αναπροσαρμογή ή τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικότερα προς την Κίνα και λιγότερο προς τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε αυτή την αντίληψη και αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται αυτό το πιθανό σενάριο» υπογραμμίζει αρχικά ο κ. Παναγιώτου. 

Και προσθετει πως «σ' ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρειά μας γενικότερα, θεωρώ ότι έχει μια σημαντική στρατηγική - γεωπολιτική αξία την οποία θα πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε. 

Μια ενδεχόμενη απόφαση για λουκέτο στο προξενείο από την πλευρά των ΗΠΑ ασφαλώς έχει και μία άλλη ανάγνωση, αναφορικά με το πώς εξυπηρετούνταν οι Αμερικανοί πολίτες στην περιοχή. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε μια διοικητική επιβάρυνση, όμως την επιβάρυνση αυτή, μπορούμε να την υποσκελίσουμε αν αναλογιστούμε και αν συνδέσουμε το γεγονός με την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και στο λιμάνι της πόλης, που είναι επίσης πολύ σημαντική για την περιοχή μας. 

Εάν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, είναι αναμφισβήτητο πως η πόλη θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, ειδικά ως προς την εικόνα και τη φήμη της ως γεωστρατηγικό σημείο. Και είναι περίεργο, διότι από τη μια πλευρά υπάρχει το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για διεκδίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι επενδύσεις που έχουν γίνει ήδη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είναι και παραμένει κοινής στρατηγικής σημασίας και από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής που στέλνει αντίθετο το αντίθετο μήνυμα».

Δημιουργείται ένα κενό και τα κενά δεν μένουν για πολύ  

Αναφερόμενος σ' αυτό που είπε ο Έντι Ζεμενίδης περί ενδυνάμωσης των στρατηγικών αντιπάλων των ΗΠΑ έπειτα από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του προξενείου της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, υπογράμμισε πως σίγουρα εάν τέτοιο σενάριο υλοποιηθεί τότε «θα δημιουργηθεί ένα κενό και τα κενά συνήθως δεν μένουν για πολύ. Πάντοτε καλύπτονται. Αυτός είναι ένας νόμος της φύσης, ο οποίος ισχύει και στη διπλωματία. Εάν φτάσουμε δηλαδή στο κλείσιμο του προξενείου, θα δημιουργηθεί αυτομάτως ένα κενό το οποίο όπως καταλαβαίνετε κάποιες άλλες δυνάμεις θα σπεύσουν να το καλύψουν. 

Αυτή είναι η φύση των διεθνών σχέσεων και αυτό είναι εκείνο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Η θέση της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να ισούται με καμία άλλη περιφερειακή πόλη που πιθανόν οι ΗΠΑ διατηρούν προξενείο. Όμως αυτές οι αποφάσεις  όταν λαμβάνονται, λαμβάνονται συνήθως στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει εάν και εφόσον υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο».   

Εν. Ζεμενίδης: Στρατηγική καταστροφή αν κλείσει το προξενείο 

Χθες πάντως, ως «στρατηγική καταστροφή» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδης. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο ίδιος στο προσωπικό προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (X), «δεν πρόκειται για μια απλή δημόσια τοποθέτηση διπλωματίας – οι δυνατότητες της βάσης στην Αλεξανδρούπολη και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς αυτό το προξενείο. Μόνο οι αντίπαλοι των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η Ρωσία όπως και η Τουρκία θα επωφεληθούν από αυτό. 

Αν η αποστολή της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι να αντιμετωπίσει την Κίνα, το κλείσιμο αυτού του προξενείου θα της έθετε μια επικίνδυνη αποστολή (σ.σ. εννοεί πολύ δύσκολη για να τη φέρει εις πέρας)».

Closing the US Consulate in #Thessaloniki would be a strategic DISASTER. This is no mere public diplomacy post - the potential of the base at Alexandroupolis and the of the port of Thessaloniki cannot be optimized without this Consulate. Only US adversaries - China and Russia -… https://t.co/bBwmjlu72Y

— Endy Zemenides (@Zemenides) May 20, 2025

Να σημειωθεί ότι ο Έντι Ζεμενίδης τοποθετείται επί του θέματος λίγες μόνο ημέρες μετά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των New York Times, τα οποία ανέφεραν ότι μπροστά στην ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες των ΗΠΑ η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σχέδιο, το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο 27 διπλωματικών αποστολών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το προξενείο της Θεσσαλονίκης. 

Επιπλέον σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, και στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιν Σάχιν, με αφορμή το παραπάνω σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, ενώ η Κίνα επεκτείνει το διπλωματικό της αποτύπωμα, η Αμερική να «υποχωρεί από τη διεθνή σκηνή».

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εδρεύουν στην Ευρώπη και εκτός της Θεσσαλονίκης, αναφορά γίνεται στην πρεσβεία στο Λουξεμβούργο και στα προξενεία του Εδιμβούργου, του Στρασβούργου, της Μασσαλίας, της Φλωρεντίας και της Λυών. 

Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη και ανάμεσά τους φιγουράρει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν πάντως η αμερικανική πλευρά αν και δεν μπορεί να αρνηθεί το έλλειμμα στην οικονομία της από τις περιττές δαπάνες, αρνείται σε πρώτη φάση την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης.  

Θωμάς Καλέσης