Τρεις μήνες πιλοτικής λειτουργίας συμπληρώνουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης ΑμεΑ, ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να δρομολογήσει τη λύση διάφορων ζητημάτων προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άτομα με αναπηρίες που ζουν στον κεντρικό δήμο.
Κάθε Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, μέλη του Δικτύου Εθελοντών του δήμου δέχονται πολίτες στα γραφεία των Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, προκειμένου να καταγράψουν προβλήματα, αιτήματα και προτάσεις για θέματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων και γενικότερα για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία.
Όλα τα ζητήματα συγκεντρώνονται και στη συνέχεια κατανέμονται στις αρμόδιες αντιδημαρχίες, όπου εμπίπτει το κάθε αίτημα και παρακολουθούνται στενά έως την επίλυσή τους.
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να καταγράψουμε όλα τα παράπονα, τις καταγγελίες και τις προτάσεις»
Για την πρόθεση του δήμου να βρίσκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία και την προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μιλά στα Μακεδονικά Νέα η ειδική σύμβουλος σε θέματα ΑμεΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Σκαμπαρδώνη.
«Τα αιτήματα που δεχόμαστε συνήθως αφορούν την προσβασιμότητα», εξηγεί αρχικά, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα έχουν να κάνουν με κατεστραμμένες ράμπες, με... ράμπες που δεν υπάρχουν, με οδηγούς όδευσης που μπορεί να οδηγούν σε κάποιο δέντρο ή να έχουν άλλα εμπόδια. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ειδική σύμβουλος, υπάρχει η δυνατότητα συντροφιάς για μία βόλτα ή η παροχή βοήθειας σε διαδικαστικά θέματα.
«Πάνω απ’ όλα θέλουμε να κάνουμε μία ανθρώπινη προσέγγιση. Αυτή είναι και η επιθυμία του δημάρχου άλλωστε», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Σκαμπαρδώνη.
Όπως επισημαίνει η ίδια, η λειτουργία τους βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση, καθώς το εγχείρημα του δήμου δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστό. Παράλληλα, σκόπελος στην μαζικότερη συμμετοχή των ΑμεΑ που διαβιούν στον δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί και η δικαιολογημένη -όπως επισημαίνει η κ. Σκαμπαρδώνη- διστακτικότητα. Παρ’ όλα αυτά ήδη στους πρώτους τρεις μήνες της πιλοτικής λειτουργίας έχουν κατατεθεί περίπου 30-35 αιτήματα σε κάθε δημοτική κοινότητα, με τον μεγαλύτερο όγκο τους να έχει πραγματοποιηθεί.
«Ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός, αλλά σιγά σιγά θα γίνει αντιληπτό ότι είμαστε εδώ ως δημοτική αρχή για να βελτιώσουμε τις ζωές. Και εγώ είμαι άτομο με αναπηρία, καθώς έχω κινητικό πρόβλημα, οπότε καταλαβαίνω πολύ καλά. Έχω περάσει από αμαξίδιο, τώρα είμαι με πατερίτσα. Με τη βοήθεια όλων σιγά σιγά θα το κάνουμε και καλύτερο», τονίζει η ειδική σύμβουλος.
Επιπλέον, στοχεύοντας στη γνωστοποίηση του έργου που παράγεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης ΑμεΑ, μετά τα μέσα του ερχόμενου μήνα θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια προβολής του.
«Θα κάνουμε κάποια βιντεάκια από τις δράσεις που έχουν γίνει για να δει ο κόσμος ότι οι εθελοντές είναι εκεί και είναι μόνο για να βελτιώσουμε κάποια θέματα που θέλουν τα ΑμεΑ», σχολιάζει σχετικά.
«Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι εδώ για να μπορέσουν να λύσουν σε βάθος χρόνου όσα περισσότερα προβλήματα γίνεται. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να καταγράψουμε όλα τα παράπονα, τις καταγγελίες και τις προτάσεις που ίσως έχουν τα άτομα που αντιλαμβάνονται καλύτερα την καθημερινότητα, όπως είμαι και εγώ», καταλήγει η κα Σκαμπαρδώνη.
«Μια κοινωνία γίνεται καλύτερη όταν είναι κοινωνία για όλους» - Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Ατόμων με Αναπηρία
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, μιλά στα Μακεδονικά Νέα, για μία πόλη χωρίς αποκλεισμούς, με έμπρακτη υποστήριξη της δημιουργίας μίας κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών από πλευράς δήμου.
«Μέσα από πρωτοβουλίες προστασίας, ενδυνάμωσης και ανάδειξης, η δημοτική αρχή αναγνωρίζει και προβάλλει τις δεξιότητες, τα ταλέντα και τις δυνατότητες των συμπολιτών μας με αναπηρία, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση μιας πόλης χωρίς αποκλεισμούς. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εθελοντές που δραστηριοποιούνται στις πέντε Κοινότητες του Δήμου και στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας παρέχουν καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη και καθοδήγηση στα άτομα με αναπηρία. Με την παρουσία τους ενισχύουν την ανεξαρτησία και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, αποτελώντας πολύτιμο κρίκο σε αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης», προσθέτει.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο: «Μια Γιορτή για Όλους» στις 9, 10 και 11 Μαΐου, σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
«Ας σεβαστούμε την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Γιατί μια κοινωνία γίνεται καλύτερη όταν είναι κοινωνία για όλους», επισημαίνει καταληκτικά ο αντιδήμαρχος, απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν, να στηρίξουν και να αναδείξουν τα ταλέντα, τις δεξιότητες και την αγάπη για ζωή των ατόμων με αναπηρία.