Επιθέσεις σε οδηγούς αστικών λεωφορείων: Μας σημαδεύουν ακόμη και με αεροβόλα...

Ακούστε το άρθρο 8'
29.04.2025 | 08:00
Επιθέσεις σε οδηγούς αστικών / Φωτογραφία Αρχείου
/Eurokinissi
Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται κατά οδηγών αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ζητούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την ασφάλειά τους.

Πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό που σημειώθηκε με τον ξυλοδαρμό οδηγού λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Χρυσαυγής του δήμου Λαγκαδά, ενώ πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε ένα ακόμη ανάλογο περιστατικό όταν ανήλικοι επιτέθηκαν σε οδηγό του ΚΤΕΛ Σερρών στο Τριάδι της ανατολικής Θεσσαλονίκης. 

Να σημειωθεί, ότι από τις επιθέσεις και οι δύο οδηγοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης πάντως, απευθύνουν κραυγή αγωνίας και κάνουν λόγο για ακραία περιστατικά που σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που στο θέμα ασφάλειας οι οδηγοί των λεωφορείων παραμένουν εκτεθειμένοι. 

Κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα 

«Υπάρχουν οδηγοί που διακινδυνεύουν τα πάντα και κυρίως τη σωματική τους ακεραιότητα. Η συχνότητα των περιστατικών είναι πλέον ανησυχητική, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι επιθέσεις αυτές εκδηλώνονται από ομάδες ανηλίκων» σημειώνει στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, Παύλος Κοζκόζης.

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε επεισόδιο στο ΚΤΕΛ Σερρών, χθες στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Να είστε σίγουροι πως σε ολόκληρη την επικράτεια εκδηλώνονται περιστατικά που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Είναι ανάγκη να παρθούν κάποια μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Δηλαδή, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού να υπάρχει κλειστή καμπίνα του οδηγού, έτσι ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον επιβάτη. Κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε  θύματα» συμπληρώνει ο κ. Κοζκόζης. 

Πάνω από 30 επιθέσεις κάθε χρόνο 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει αριθμός που να καταδεικνύει έστω και κατά προσέγγιση τα περιστατικά βίας που έχουν εκδηλωθεί σε οδηγούς αστικών λεωφορείων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι «σίγουρα μέσα στη χρονιά καταγράφονται πάνω από 30 επιθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν γίνονται γνωστές. Για παράδειγμα σχετικά πρόσφατα, άγνωστοι πυροβόλησαν οδηγό λεωφορείου με αεροβόλο όπλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος, να αφήσει το λεωφορείο και να φύγει. Θα μου πεις, τι ζημιά μπορεί να σου κάνει το αεροβόλο. Κι όμως μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρό θέμα. Άλλοι πάλι, βρίσκουν διασκεδαστικό να πετούν αυγά σε λεωφορείο που βρίσκεται εν κινήσει ή ακόμη και πέτρες». 

Η λύση είναι μία: Κλειστή καμπίνα οδηγού 

«Προχθές πάλι, στη γραμμή "89" που πηγαίνει στον Ακροπόταμο, παιδιά ανέβηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο και σε κάθε στάση πατούσαν το κουδούνι. Όταν κάποιος πατάει το κουδούνι και ανάβει το φωτάκι τότε ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να σταματήσει. Σταματούσε και δεν κατέβαινε κανείς. Και αυτό του το έκαναν συνέχεια. Σαν κάποιου είδους καψόνι. Σταμάτησε ο άνθρωπος να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία και έπειτα έλεγαν ότι ο οδηγός μας άφησε στο δρόμο. Γιατί εκτός όλων των άλλων δεν υπάρχει και περιστατικό που να δικαιώνει τον οδηγό. Ποιος θα κατηγορήσει για παράδειγμα έναν ανήλικο για ανάρμοστη συμπεριφορά ή ακόμη και για βιοπραγία; Όλοι στον οδηγό θα τα ρίξουν. Επαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μόνο μια: Κλειστή καμπίνα». 

Αναφερόμενος στο που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον των οδηγών, ο κ. Κοζκόζης υπογράμμισε ότι «τελευταία, τα περισσότερα καταγράφονται σε απομακρυσμένους οικισμούς εκτός Θεσσαλονίκης. Στα χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες γραμμές οι επιβάτες γνωρίζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει το χάος της πόλης. Βεβαίως και εντός Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί περιστατικά κυρίως από εθισμένους ή τοξικομανείς» κατέληξε ο κ. Κοζκόζης. 

Δήμκας: Σε έξαρση τα περιστατικά βίας εναντίον οδηγών 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Γιάννη Δήμκα, ο οποίος μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr υπογράμμισε ότι και οι οδηγοί του Οργανισμού, αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα.  

«Δυστυχώς υπάρχει έξαρση βίαιων περιστατικών εναντίον οδηγών γι' αυτό και πάγια θέση μας είναι η απομόνωση της θέσης του οδηγού με κλειστή καμπίνα. Μόνο έτσι μπορεί να προστατευτεί ο κλάδος μας αυτή τη στιγμή. Διότι δεν είναι μόνο η σωματική επίθεση, ακόμα και η λεκτική μπορεί έχει άσχημα αποτελέσματα. Όταν ένας οδηγός κουβαλά 100 ή 150 άτομα σε ένα λεωφορείο κι έχει κάποιον να τον βρίζει και να τον παρενοχλεί καταλαβένετε που μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό» σημειώνει ο κ. Δήμκας. 

«Και θα σας αναφέρω επίσης ένα πολύ απλό παράδειγμα. Αργεί το λεωφορείο. Φταίει ο οδηγός γι' αυτό; Το 99,9% δεν είναι ευθύνη του οδηγού. Η καθυστέρηση υπάρχει είτε λόγω κίνησης, είτε λόγω έλλειψης λεωφορείων. Ωστόσο σε ποιον έχουμε συνηθίσει να ξεσπάμε. Στον οδηγό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ένας άνθρωπος που δουλεύει ένα 8ωρο πόσο κόσμο μεταφέρει. Σε γραμμές αιχμής μπορεί να είναι και χιλιάδες. Ε, αν υπάρχει αντίδραση έστω και από μια μικρή μερίδα ανθρώπων π.χ. για καθυστέρηση, φανταστείτε πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο για κάποιον που εκείνη την ώρα κάνει απλά τη δουλειά του» .  

Θωμάς Καλέσης