Ήδη από τις 11 Μαΐου, η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο, ανοιχτό τραπέζι γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών διαδρομών, με τον δραμινό οίνο σε ρόλο πρωταγωνιστή, με στόχο την ανάδειξη της οινικής ταυτότητας της Δράμας μέσα από εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ημερίδες.
Μάλιστα, εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η σημερινή ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην αμπελουργική παραγωγή, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
«Η Δραμοινογνωσία είναι ένα φεστιβάλ ανάδειξης και καθιέρωσης του νομού Δράμας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού οίνου και γεύσης και θεμελίωσης της οινικής του ταυτότητας», λέει στα Μακεδονικά Νέα ο Ζήσης Παπαδόπουλος, συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Όπως επισημαίνει, «το ίδιο το όνομα είναι κατά κάποιον τρόπο ένα ηθελημένο ορθογραφικό "λάθος". Γράφουμε τη σύνθετη λέξη με "οι" παραπέμποντας στον οίνο. Δράμα+οίνος+γευσιγνωσία=Δραμοινογνωσία. Το κεντρικό μήνυμα είναι "Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού"».
Μία γιορτή από τους αμπελώνες έως το κέντρο της Δράμας
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο και τα οινοποιεία της Δράμας, μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δρώμενων και εκδηλώσεων του πολιτισμού της γεύσης -όπως επιστημονικά workshop, σεμινάρια για το πάντρεμα των γεύσεων οίνου και εδεσμάτων, εκδηλώσεις για τα χαρακτηριστικά του οίνου και του δραμινού αμπελώνα- απολαμβάνοντας επώνυμες ετικέτες δραμινού οίνου.
Από τα 14 οινοποιεία που συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα, τα 12 είναι επισκέψιμα, ενώ φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά, ανερχόμενα, μη επισκέψιμα οινοποιεία, τα «κρυμμένα διαμάντια» της δραμινής παραγωγής, μέσω της εκδήλωσης «Small is Beautiful».
Η κορύφωση της γιορτής του οίνου της Ηδωνίδας γης αναμένεται το Σαββατοκύριακο όταν τα Οινοποιεία της περιοχής θα λάβουν τη σκυτάλη, ανοίγοντας τις πόρτες τους στο κοινό, σε μία προσπάθεια μύησής του στο δραμινό οίνο. Εκεί θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, στα κελάρια, στα έργα τέχνης που συχνά φιλοξενούνται στους χώρους, αλλά και δωρεάν γευστικές δοκιμές.
Ένα ανταγωνιστικό brand στον οινοτουρισμό
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, η Δράμα έχει οινική παράδοση που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, ενώ ήταν γνωστή ως Ηδωνίδα γη. «Είναι η μοναδική ίσως περιοχή της Ελλάδας όπου τα κορυφαία οινοποιεία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλοι οινικοί προορισμοί», συνεχίζει.
Από το 2014 που ξεκίνησε πιλοτικά με πρωτοβουλία της Π.Ε. Δράμας, η Δραμοινογνωσία έχει εξελιχθεί, θεμελιώνοντας τη δική της θέση στον χάρτη των ελληνικών γαστρονομικών φεστιβάλ. Με τη στήριξη τοπικών φορέων, των δήμων της περιοχής, της Αναπτυξιακής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων, το φεστιβάλ απευθύνεται πλέον σε ένα ευρύ κοινό – από τους συνειδητοποιημένους οινόφιλους μέχρι τον απλό επισκέπτη που αναζητά μια αυθεντική εμπειρία οίνου και γεύσης.
«Μπορούμε να πούμε ότι το brand "Δραμοινογνωσία" έχει γίνει πλέον γνωστό. Από το ξεκίνημα μέχρι τώρα έχει αποκτήσει έναν βαθμό αναγνωρισιμότητας στο ευρύ κοινό, οινόφιλους και μη, αλλά και στους ανθρώπους του ρεπορτάζ του οίνου και της γεύσης. Χρονιά με τη χρονιά χτίζεται αυτή η εικόνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Μάλιστα, φέτος σημαίνοντα ρόλο θα έχουν και οι ξενοδόχοι καθώς θα εφοδιάσουν τους επισκέπτες οι οποίοι θα διαμείνουν στα καταλύματά τους με το πρόγραμμα της Δραμοινογνωσίας, καθώς και το QR Code μέσω του οποίου θα δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το Φεστιβάλ -πρόγραμμα, facebook, Instagram, tik tok και youtube της διοργάνωσης.
Δύο νέα τμήματα του ΔΠΘ για τον οίνο και το περιβάλλον ιδρύονται στη Δράμα
Πέραν της οινικής εμπειρίας, η φετινή Δραμοινογνωσία αποκτά και ιδιαίτερη επιστημονική βαρύτητα, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανακοινώνει -στο πλαίσιο του Φεστιβάλ- την ίδρυση δύο νέων τμημάτων, του Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας, στην πόλη.
Όπως επισημαίνει ο Ζήσης Παπαδόπουλος, «είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που ενισχύει τον ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό ρόλο της Δράμας, συνδέοντας της επιστημονική γνώση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως η αμπελουργική και η οινοπαραγωγική παράδοση».
Οι αναβολές λόγω κακοκαιρίας... παρατείνουν την απόλαυση
Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει στην αναβολή πολλών υπαίθριων εκδηλώσεων της «Δραμοινογνωσίας», οι οποίες μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα, δίνοντας στην πραγματικότητα περισσότερες ευκαιρίες για οινικές ανακαλύψεις.
Άλλωστε όπως επισημαίνει και ο κ. Παπαδόπουλος, ζητούμενο της μεγάλης γιορτής είναι η απόλαυση. «Ο οίνος ευφραίνει καρδίαν, αλλά πάντα καταναλώνουμε με μέτρο και υπεύθυνα και ποτέ δεν οδηγούμε μεθυσμένοι», καταλήγει.
Dramoinognosia 2025
10 years of wine, taste & culture May 11–18, 2025