mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη-Το οικονομικό αποτύπωμα και οι προοπτικές

Ακούστε το άρθρο 8'
27.05.2025 | 17:45
Αρχείου
/Shutterstock
Στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη εδραιώνεται η Θεσσαλονίκη, σταθεροποιώντας κάθε χρόνο το θετικό οικονομικό αποτύπωμα από τον συνεδριακό τουρισμό σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IMEX 2025 στη Φρανκφούρτη, η Θεσσαλονίκη κατέκτησε την 28η θέση στην Ευρώπη και την 46η παγκοσμίως στον συνεδριακό τουρισμό, ισοβαθμώντας με το Τορόντο του Καναδά και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνολική ετήσια συνεδριακή δραστηριότητα στην ιστορία της.    

Συγκεκριμένα το 2024 η πόλη φιλοξένησε 727 συνέδρια, στα οποία συμμετείχαν 170.000 άτομα, ενώ η ευρύτερη περιοχή καταγράφεται ως ανερχόμενος κόμβος για τη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων και επαγγελματικών ταξιδιών.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICCA, στα 47 διεθνή συνέδρια του 2024 συμμετείχαν 13.517 άτομα, αποφέροντας έσοδα της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ, με τη μέση δαπάνη ανά σύνεδρο και ανά συνέδριο να ανέρχεται σε 2.576,18 ευρώ.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη συνεδριακή κινητικότητα ήταν ο Νοέμβριος με 89 συνέδρια, ενώ ακολουθούν ο Μάιος με 85, ο Απρίλιος με 81, ο Μάρτιος με 77, ο Δεκέμβριος με 69, ο Φεβρουάριος με 66 και ο Σεπτέμβριος με 61.

Ο μήνας με τη χαμηλότερη δραστηριότητα ήταν ο Αύγουστος, με 13 συνεδριακές διοργανώσεις. 

35 εκατ. ευρώ έχουν μοιραστεί σε όλη την πόλη  

«Το καθαρό οικονομικό αποτύπωμα από τα συνέδρια που έχουν αξιολογηθεί και καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη το 2024 είναι 35 εκατ. ευρώ. Και μιλάμε μόνο για τα αξιολογημένα από την ICCA. Άρα το οικονομικό αποτύπωμα είναι φανερό, είναι μετρήσιμο, μιλάμε για μέση δαπάνη ανά σύνεδρο 2.576 ευρώ. Σε αυτό το αποτύπωμα δεν υπολογίζονται συνέδρια που δεν υπάγονται στην κατάταξη. Δηλαδή μιλάμε για ένα «σκληρό» αποτύπωμα» τόνισε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Πρόδρομος Μοναστηρίδης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «μιλάμε για μια διαδικασία τουλάχιστον τριετή, καθώς για να ξεκινήσει ένα συνέδριο πηγαίνεις τουλάχιστον 4-5 χρόνια πίσω. Απαιτείται προγραμματισμός σε βάθος χρόνου και υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 κλάδοι επαγγελμάτων που εμπλέκονται άμεσα, από ξενοδόχους και εστιάτορες μέχρι μεταφραστές».  

«Άρα τα 35 εκατ. ευρώ έχουν μοιραστεί σε όλη την πόλη» συμπληρώνει.  

Ο κ. Μοναστηρίδης επιπλέον εκτίμησε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ και η ανάδειξή της σε μεγάλο συνεδριακό κέντρο θα τονώσει περαιτέρω τον συνεδριακό τουρισμό στην πόλη και συνεπώς και το οικονομικό του αποτύπωμα.  

«Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχει η Θεσσαλονίκη έναν καινούργιο συνεδριακό χώρο μέσα στο κέντρο της πόλης, συνοδευμένο φυσικά με την υπόλοιπη μελέτη. Ένα μητροπολιτικό πάρκο και ένα συνεδριακό κέντρο θα αναδείξει ακόμη παραπάνω τη δυναμική της πόλης» κατέληξε.  

Το οικονομικό αποτύπωμα στα ξενοδοχεία  

«Οποιαδήποτε επιτυχία επηρεάζει θετικά την πόλη και η αύξηση στη συγκεκριμένη αγορά μας ενδιαφέρει πολύ. Από εκεί και πέρα η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στην αναγνωρισιμότητα, καθώς τα νούμερα που έχουμε είναι πολύ χαμηλά» δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα από πλευράς του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος.  

Αναλυτικά ο κ. Μανδρίνος εξήγησε ότι «όλα τα νούμερα της Θεσσαλονίκης υπολείπονται από τα νούμερα της υπόλοιπης Ελλάδας. Είτε αφορά αεροπορικά δρομολόγια, είτε διανυκτερεύσεις, είτε μέση τιμή, σε όλα είμαστε πολύ χαμηλά και δεν ακολουθούμε την υπόλοιπη Ελλάδα και ο βασικός λόγος είναι η αναγνωρισιμότητα».  

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην έλλειψη αναγνωρισιμότητας κατέχει η ελλιπής τουριστική προώθηση της πόλης.  

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΞΘ ερωτηθείς για το αποτύπωμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και της ανάδειξης της ως κορυφαίο συνεδριακό κέντρο εκτίμησε ότι «οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός επηρεάζει θετικά», φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα το μετρό Θεσσαλονίκης. 

Αναστασία Κοσμίδου

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Από την αφάνεια στην «κορυφή» του συνεδριακού τουρισμού – Το οικονομικό αποτύπωμα
Οικονομία17.03.25 | 06:00
Δήμητρα ΤάγκαΘεσσαλονίκη: Από την αφάνεια στην «κορυφή» του συνεδριακού τουρισμού – Το οικονομικό αποτύπωμα