Δεκάδες εργαζόμενοι, τόσο της Ελληνικό Μετρό, όσο και του αναδόχου, του ομίλου εταιρειών AKTOR, αλλά και της Hitachi από την οποία έγινε η προμήθεια των συρμών, βρίσκονταν από τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο, περιμένοντας με ανυπομονησία να υποδεχθούν τον καινούριο συρμό. Όταν οι νταλίκες προσέγγισαν το αμαξοστάσιο, η ανυπομονησία μετατράπηκε σε ενθουσιασμό, καθώς όλοι αδημονούν για την επόμενη μέρα του μετρό, που θα περιλαμβάνει και την επέκταση της Καλαμαριάς.
Όπως σημειώνει στα Μακεδονικά Νέα ο υποδιευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης Νίκος Δένης, ο συρμός, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα βαγόνια, έφτασε σε δύο κομμάτια, φορτωμένος σε ισάριθμες νταλίκες.
Η συναρμολόγηση και οι δοκιμές
«Τα δύο τμήματα του συρμού μπήκαν στις ράγες και μεταφέρθηκαν στο συνεργείο του αμαξοστασίου, όπου θα συναρμολογηθούν. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τη μία εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Δένης. Όπως εξηγεί, μετά τη συναρμολόγηση ο συρμός θα αρχίσει τα δοκιμαστικά δρομολόγια, προκειμένου να διαπιστωθεί επί του πεδίου η λειτουργική αρτιότητά του.
«Οι δοκιμές θα γίνονται τις νυχτερινές ώρες, όταν το μετρό είναι εκτός λειτουργίας, δηλαδή από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.30 τα ξημερώματα τις καθημερινές, και από τις 2 έως τις 5.30 τα ξημερώματα τα Σαββατοκύριακα. Η ολοκλήρωση των δοκιμών εκτιμάται σε περίπου δύο μήνες, οπότε ο συρμός θα ενταχθεί στη βασική γραμμή και θα προστεθεί στους 18 συρμούς που την εξυπηρετούν σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Δένης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο επόμενος συρμός αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη μετά από περίπου 40 μέρες, αλλά σε αυτόν η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει περί τον έναν μήνα. «Μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε συνολικά έξι, από τους 15 που προμηθευόμαστε, νέους συρμούς στη Θεσσαλονίκη. Με αυτούς, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την επέκταση της Καλαμαριάς. Οι υπόλοιποι εννιά, που θα έρθουν στην πόλη το 2026, θα λειτουργήσουν και στη βασική γραμμή, αλλά και στη γραμμή της Καλαμαριάς, ενώ τρεις θα βρίσκονται στο αμαξοστάσιο και θα είναι εφεδρικοί», τονίζει ο υποδιευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι διαφορές
Οι καινούριοι συρμοί έχουν τα ίδια λειτουργικά χαρακτηριστικά με αυτούς που δρομολογούνται σήμερα στο μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή έχουν μήκος 51,5 μέτρα, αποτελούνται από τέσσερα βαγόνια και μπορούν να μεταφέρουν 450 επιβάτες.
Οι διαφορές τους, σε σχέση με τους «παλιούς», που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το 2019 έως το 2022, είναι αισθητικές.
Η μία αφορά τις οθόνες μεταβαλλόμενου σήματος, που είναι εγκατεστημένες σε κάθε βαγόνι, όπου αναγράφεται η στάση που ακολουθεί.
Η δεύτερη αφορά τον χάρτη, με τη διαδρομή και τις στάσεις του μετρό, που είναι αναρτημένος πάνω από τις πόρτες εισόδου και εξόδου των βαγονιών, ο οποίος θα είναι φωτιζόμενος.