Όπως ενημέρωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής, τα τρία πρώτα κρούσματα ευλογιάς επιβεβαιώθηκαν σε ισάριθμες κτηνοτροφικές μονάδες της ίδιας περιοχής, οι οποίες αριθμούσαν περίπου 1.400 αιγοπρόβατα, ενώ άλλα δύο ύποπτα κρούσματα της νόσου αφορούσαν εκτροφές συνολικής δυναμικότητας 250 αιγοπροβάτων.
«Κοιτάξτε, τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις έιναι δεδομένα προς αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Ολόκληρη η περιοχή, μπαίνει σε καραντίνα, απαγορεύονται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και οι αγοραπωλησίες για οποιονδήποτε λόγο και φυσικά επειδή μιλάμε για λοιμώδες νόσημα με επιθετική ανάπτυξη προβλέπεται θανάτωση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου των τεσσάρων μονάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς.
Ο τελευταίος ανέφερε επίσης ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζώα της Περιφερειακής Ενότητας έτσι ώστε να υπάρξει περιορισμός εξάπλωσης της νόσου. «Ήδη κλιμάκια εξετάζουν όλα τα ζώα της περιοχής. Γίνεται λεπτομερής και ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε εξάπλωση της νόσου».
Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών μονάδων που είδαν ολόκληρο το ζωικό τους κεφάλαιο να χάνεται σε μία ημέρα. «Ασφαλώς και οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν για αυτό που συνέβη. Και αυτό ελπίζουμε ότι θα συμβεί σύντομα διότι τίθεται θέμα επιβίωσης. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν το βιός τους», κατέληξε ο κ. Κεφαλάς.
Η ευλογιά στην Κεντρική Μακεδονία
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις Περιφερειακές Ενότητες που πλήρωσαν ακριβά φέτος το τίμημα των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, ο κ. Κεφαλάς υπογράμμισε πως «αναλογικά με τις υπόλοιπες Περιφέρειες μάλλον τα έχουμε πάει καλά. Είχαμε μόλις τέσσερα κρούσματα που είναι ελάχιστα σε σχέση με κάποιες άλλες περιοχές, που σημαίνει ότι περίπου 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη θανάτωση, και την υγειονομική ταφή χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται αυτά της Χαλκιδικής που είναι πολύ πρόσφατα».
Στο μεταξύ, όπως προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, σχετικά με την αποτελεσματικότητα στη μη εξάπλωση της ευλογιάς, «ο υγειονομικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι πολύ συγκεκριμένος και εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία αναφέρει ότι υπάρχει ζώνη απόλυτου ελέγχου σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, περαιτέρω ζώνη ελέγχου σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων (που περιλαμβάνει τα Δ.Δ. Νέας Ποτίδαιας, Αθύτου, Καλλιθέας, Κασσανδρείας, Σίβηρης, Κρυοπηγής και Κασσανδρινού), ενώ σε όλες ανεξαρτήτως τις εκτροφές λαμβάνονται μέτρα βιοασφάλειας προκειμένου να αποτραπεί η μεταδοτικότητα. Και αυτό διότι όπως είπαμε, μιλάμε για ένα πολύ ευμετάδοτο και επιθετικό νόσημα, οπότε τα μέτρα αντιστοίχως είναι ιδιαιτέρως αυστηρά».
Τι είναι η ευλογιά των προβάτων
Η ευλογιά οφείλεται σε ιό. Στο νόσημα είναι πιο ευαίσθητα τα πρόβατα αλλά μπορούν να προσβληθούν και οι αίγες.Τα προσβεβλημένα ζώα κατά κανόνα αρχικά παρουσιάζουν κατήφεια, ανορεξία και πυρετό, τουλάχιστο στα αρχικά στάδια της νόσου.
Οι αλλοιώσεις είναι τυπικές της νόσου, παρατηρούνται κυρίως ερυθρές βλατίδες οι οποίες μετά από 6-7 ημέρες καλύπτονται από κάπαλα (κρούστες) μαύρου χρώματος (παλιές αλλοιώσεις). Οι αλλοιώσεις μπορούν να έχουν και μορφή πραγματικών οζιδίων. Σε ένα τελικό στάδιο εμφανίζονται πληγές (έλκη) και ουλές.
Οι αλλοιώσεις μπορούν να εντοπίζονται σε όλο το σώμα, είναι όμως εμφανέστερες στα άτριχα μέρη όπως πρόσωπο, κοιλιά, κεφαλή, μασχάλες, μαστό, γεννητικά όργανα καθώς και στο εσωτερικό της ουράς (ειδικά στο εσωτερικό της ουράς οι αλλοιώσεις θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες της ευλογιάς). Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι. Συχνή είναι και η εμφάνιση ρινικού και οφθαλμικού εκκρίματος ενώ συχνά προσβάλλονται και οι πνεύμονες των ζώων (δύσπνοια). Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα μέσα στην εκτροφή αμέσως μετά από την εμφάνιση τυπικών δερματικών αλλοιώσεων.