Συνάντηση Σι και Λούλα στο Πεκίνο: Συμφώνησαν να προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο

Ακούστε το άρθρο 8'
13.05.2025 | 19:19
Shutterstock
Τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς ανταλλαγές εξέφρασαν την Τρίτη (13/05) Κίνα και Βραζιλία για ενίσχυση των σχέσεών τους εν μέσω αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο που προκάλεσε η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες θα πρέπει να εναντιωθούν σθεναρά στις μονομερείς ενέργειες, στον προστατευτισμό και «στις πράξεις εκφοβισμού», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Με τη σειρά του, ο Λούλα είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν «ποτέ πιο αναγκαίες».

«Η Κίνα και η Βραζιλία είναι αποφασισμένες να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον της μονομέρειας και του προστατευτισμού», δήλωσε ο Βραζιλιάνος αριστερός ηγέτης, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Βραζιλίας.

Σημειώνεται ότι, ο Λούλα βρίσκεται στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη κατά την οποία συμμετέχει σε ένα σημαντικό φόρουμ μαζί με άλλους αξιωματούχους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, περιλαμβανομένων των προέδρων της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς και της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.

Μάλιστα, ο Σι και ο Λούλα παρέστησαν την Τρίτη στην υπογραφή 20 συμφωνιών, περιλαμβανομένων πολυαναμενόμενων συμφωνιών για περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Βραζιλία στην Κίνα.

Συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος, εξόρυξης και βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας επιτεύχθηκαν επίσης. Σε κοινή δήλωση για την κρίση στην Ουκρανία που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, οι δύο πλευρές αναφέρουν πως ο απευθείας διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και εκφράζουν την ελπίδα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό.

Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση του Λούλα με τον Σι αφότου ο Βραζιλιάνος ηγέτης επέστρεψε στην εξουσία το 2023 και δείχνει τις θερμές σχέσεις ανάμεσα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε συμφωνία για προσωρινή περικοπή των δασμών έπειτα από συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη.

Ο Λούλα, που ασκεί κριτική στις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, επιδίωκε να ενισχύσει τις εξαγωγές αγαθών από τον γίγαντα της Νότιας Αμερικής στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας και να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.

Σε μια άλλη κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο χώρες αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν τη σημασία να συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της επιστήμης και της καινοτομίας.