Η airBaltic επανεκκινεί τη σύνδεση Ρίγας–Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τον τουρισμό και τις διακρατικές σχέσεις

Ακούστε το άρθρο 8'
12.05.2025 | 21:38
Με ένα «ταξίδι στις γεύσεις της Λετονίας», η airBaltic και η Fraport Greece γιόρτασαν την επανεκκίνηση του απευθείας δρομολογίου Ρίγα–Θεσσαλονίκη για την καλοκαιρινή περίοδο του 2025 αλλά και τα 10 χρόνια συνεργασίας, επισφραγίζοντας τη στρατηγική σημασία της διασύνδεσης μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Βαλτικής και διευκολύνοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τις επιχειρηματικές ανταλλαγές.

Η πτήση Ρίγα–Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε στις 4 Μαΐου, εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με αναχώρηση από τη Ρίγα στις 23:40 και άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 02:30, και διάρκεια πτήσης περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά με μέση τιμή εισιτηρίου μετ' επιστροφής στα 250-300 ευρώ. Το δρομολόγιο εντάσσεται στο ευρύτερο εποχιακό πρόγραμμα της airBaltic για το καλοκαίρι του 2025, το οποίο περιλαμβάνει επίσης πτήσεις προς Ηράκλειο, Ρόδο και Κέρκυρα.

Η σύνδεση αυτή αποτελεί μέρος της σταθερής παρουσίας της airBaltic στη Θεσσαλονίκη, όπου επιχειρεί από το 2015. Μάλιστα, το 2024,τη συγκεκριμένη γραμμή χρησιμοποίησαν 12.348 επιβάτες, με τον αριθμό να παραμένει σταθερός λόγω συγκεκριμένης χωρητικότητας των αεροσκαφών Airbus A220-300.

Ανάπτυξη, καινοτομία και περιβαλλοντική ευθύνη από την airBaltic 

Η airBaltic, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο κράτος της Λετονίας, έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο καινοτόμες περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Ο στόλος της αποτελείται αποκλειστικά από 48 αεροσκάφη Airbus A220-300, με χωρητικότητα 145 θέσεων, προσφέροντας αυξημένη ενεργειακή απόδοση και σημαντικά μειωμένες εκπομπές CO₂ και NOx (25% και 50% αντίστοιχα), καθώς και μειωμένο θόρυβο κατά 50%.

Επιπλέον, έως το τέλος του 2025, όλα τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με ευρυζωνικό internet μέσω Starlink της SpaceX, προσφέροντας ταχύτητες έως 350 Mbps και δυνατότητα για streaming, gaming και βιντεοκλήσεις ακόμα και εν πτήσει – μια πρωτιά για την Ευρώπη.

Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας συγκαταλέγονται τα πολλαπλά βραβεία, όπως το Skytrax Award για την καλύτερη αεροπορική στην Ανατολική Ευρώπη (2024) και τέσσερις διακρίσεις APEX για το 2025, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο προορισμών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Καύκασο. Το 2024, η εταιρεία μετέφερε 8,3 εκατ. επιβάτες (+18% σε σχέση με το 2023), εκτέλεσε 73.300 πτήσεις και κατέγραψε έσοδα 747,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης την παραλαβή 30 νέων A220-300 από το 2026, ενώ έχει διασφαλίσει έως και 20 επιπλέον αεροσκάφη μέσω leasing για τα έτη 2025-2026, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της.

Επιπλέον, η airBaltic προσφέρει τέσσερις τύπους εισιτηρίων, economy GREEN, economy CLASSIC και business LIGHT & Business ενώ διαθέτει και συμφωνίες κοινού κωδικού (code-share) και interline συνεργασίες με μεγάλους αερομεταφορείς, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα παγκοσμίως.

Γαστρονομική εμπειρία και διπλωματική διάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επανεκκίνηση του δρομολογίου στη Θεσσαλονίκη, ο καταξιωμένος σεφ Lauris Aleksejevs παρουσίασε ένα μενού βασισμένο σε πρώτες ύλες της Βαλτικής, προβάλλοντας τον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας της λετονικής κουζίνας.

Η πρέσβης της Λετονίας στην Ελλάδα, Ieva Briede, τόνισε τη μοναδική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο λαούς μέσω του τουρισμού. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ζωντανό πνεύμα και φιλοξενία. Οι Λετονοί που επισκέπτονται την Ελλάδα ερωτεύονται τη χώρα και επιστρέφουν ξανά και ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες να γνωρίσουν τη Λετονία ως επόμενο προορισμό.

Η πρέσβης της Λετονίας στην Ελλάδα, Ieva Briede,


Ρίγα: Ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός

Η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, αποτελεί έναν πολυσχιδή ευρωπαϊκό προορισμό με γοητεία όλες τις εποχές του χρόνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης της πόλης Live Riga, κ. Aigars Smiltans, «η Ρίγα είναι μια καινοτόμος, ακμάζουσα μητρόπολη με μαγευτική ατμόσφαιρα και δραστηριότητες για κάθε εποχή». 


Το 2024, η πόλη προσέλκυσε 1,6 εκατ. επισκέπτες, κυρίως από Λιθουανία, Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη ενισχύει τις προοπτικές αύξησης των επισκεπτών και από την Ελλάδα, εντάσσοντας τη Ρίγα στους εναλλακτικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στρατηγική συνεργασία και μελλοντικές προοπτικές

Η εκπρόσωπος της Fraport Greece, Κατερίνα Πολάτου, επεσήμανε τη σημασία της σύνδεσης για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας με την airBaltic. Στον ίδιο τόνο, η Country Manager της GSA TAL Aviation, Μαρία Μαστοράκη, αναφέρθηκε στη δυναμική της εταιρείας για το 2025, με 14 νέους προορισμούς από τη Ρίγα και με στόχο, μέσω της υποστήριξης των τουριστικών πρακτόρων, η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί και πέραν της θερινής περιόδου.


Το νέο δρομολόγιο Ρίγα–Θεσσαλονίκη αναμένεται συνεπώς να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των αφίξεων από τις χώρες της Βαλτικής στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον εισερχόμενο τουρισμό αλλά και την εμπορική διασύνδεση των δύο περιοχών. Η παρουσία δε της airBaltic στη Θεσσαλονίκη και η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών της αποτυπώνουν τη σταθερή επένδυση της εταιρείας στην ελληνική αγορά και την ενδυνάμωση των διακρατικών δεσμών με τις χώρες της Βαλτικής.

Δήμητρα Τάγκα