Θεσσαλονίκη: Την ασφαλή και αποτελεσματική αποθήκευση αμμωνίας στα πλοία για χρήση ως εναλλακτικό καύσιμο μελέτησε το κοινοτικό έργο «NH3CRAFT»

Ακούστε το άρθρο 8'
13.05.2025 | 16:30
Τη φωτογραφία διέθεσε για χρήση η ΕΚΜΕ ΑΕ
Το πρώτο διεθνώς ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα αποθήκευσης αμμωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε πλοία και να τροφοδοτεί τις μηχανές τους με αυτό το εναλλακτικό καύσιμο ώστε αυτά να κινούνται, «γέννησε» το έργο NH3CRAFT που ξεκίνησαν να «τρέχουν» τον Ιούνιο του 2022, 12 εταίροι από έξι χώρες και ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος μηνός, είναι ύψους 813.368,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon της ΕΕ.

«Η αμμωνία είναι ένα από τα εναλλακτικά καύσιμα που εξετάζει σήμερα η ναυτιλία ως υποψήφιο για χρήση στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και συνεπεία του γεγονότος ότι οι πλωτές μεταφορές ευθύνονται σήμερα για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της ΕΕ, με το ποσοστό να αυξάνει, λόγω της ενίσχυσης της ζήτησης», επισήμανε ο μηχανολόγος/μηχανικός, Αστερινός Παπαδάκης, manager στο τμήμα καινοτομίας της εταιρείας «Hydrus Engineering» και βασικός υπεύθυνος του έργου, στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης και επίδειξης δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος αποθήκευσης αμμωνίας για χρήση ως εναλλακτικό καύσιμο στη ναυτιλία στις εγκαταστάσεις της ΕΚΜΕ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας επιδιώκει μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2050 μέσω της εισαγωγής πιο βιώσιμων, οικονομικά προσιτών, προσβάσιμων, υγιεινότερων και καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων.

«Μαζί με την αμμωνία εξετάζονται η μεθανόλη, το υδρογόνο και η ηλεκτροκίνηση», αφού όπως παραδέχτηκε ο κ. Παπαδάκης, σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος στην ναυτιλία, αλλά το έργο NH3CRAFT απέδειξε ότι τεχνικά είναι εφικτή η δημιουργία του προαναφερόμενου συστήματος για εγκατάσταση στα πλοία.

«Η μελέτη που κάναμε ανέδειξε τις δυσκολίες για τη χρήση της αμμωνίας ως εναλλακτικό καύσιμο στα πλοία κυρίως λόγω της τοξικότητάς της, αλλά την ίδια στιγμή αποτύπωσε ότι εάν αυτές αντιμετωπιστούν τότε δυνητικά είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί», σημείωσε. Βέβαια, όπως αναγνώρισε,«εάν τα προβλήματα, κυρίως ασφαλείας, που κληθήκαμε εμείς να ξεπεράσουμε δημιουργήσουν επιπρόσθετα στην ναυτιλία για να υιοθετήσει την αμμωνία ως εναλλακτικό καύσιμο, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον».

Πάντως, «παρότι πρόκειται για ένα τοξικό αέριο, μέσω του έργου NH3CRAFT τεχνικά τουλάχιστον βρέθηκε ο τρόπος δυνητικά αυτό να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο στη ναυτιλία», επισήμανε.

«Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που κάναμε ήταν καταρχάς να ανακαλύψουμε τους πιθανούς κινδύνους χρήσης της αμμωνίας, που είναι ένα δηλητηριώδες αέριο, ως εναλλακτικό καύσιμο στην ναυτιλία και αμέσως μετά να δούμε με ποιες μεθόδους θα τους μειώσουμε ή θα τους εξαλείψουμε», επισήμανε από την πλευρά του ο μηχανικός στην ΕΚΜΕ, υπεύθυνος για τα θέματα αμμωνίας, Θωμάς Στάμος, προσθέτοντας ότι «όταν ξεκινήσαμε το "ταξίδι" μας δεν υπήρχαν κανονισμοί και η ομάδα του έργου έπρεπε να δημιουργήσει και τους κανόνες για τη χρήση της».

Ένας από τους σκοπούς του έργου, ήταν επίσης σύμφωνα με τον ίδιο να διερευνήσει κατά πόσο είναι εφικτή η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων αμμωνίας σαν καύσιμο σε πλοία και όπως τόνισε, «στο σύστημα αποθήκευσης αμμωνίας που εμείς πετύχαμε τεχνικά, και αποτελείται από δεξαμενές, αντλίες και σωληνώσεις, μπορούν να αποθηκευτούν 700 κυβικά μέτρα αμμωνίας, "επιτρέποντας" έτσι το πλοίο να ταξιδέψει για πολύ περισσότερες από 10 ημέρες».

Με την συμμετοχή της ΕΚΜΕ ΑΕ στο έργο NH3CRAFT έγινε το «άνοιγμα της εταιρείας στο ναυτιλιακό καύσιμο και πρόκειται για ένα στοίχημα που έχουμε βάλει και ελπίζουμε να το κερδίσουμε», τόνισε στη σύντομη τοποθέτησή του στη σημερινή εκδήλωση-επίδειξη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Καρυώτης, χαρακτηρίζοντάς το «ταξίδι» μέχρι σήμερα μακρύ μεν, αλλά σημαντικά ενδιαφέρον. Η EKME Α.Ε. αποτελεί μία ελληνική εταιρεία, ηγέτιδα στην υλοποίηση σύνθετων βιομηχανικών έργων και στην κατασκευή εξοπλισμού υπό πίεση, υψηλών και ειδικών προδιαγραφών και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τους κλάδους πετρελαίου και αερίου, ενέργειας και βιομηχανικών διεργασιών. Το «παρών» στη σημερινή εκδήλωση-επίδειξη έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, μηχανικός, ο αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου.

Η φιλοδοξία των εταίρων του έργου

 

Η ομάδα του έργου NH3CRAFT, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του project στη διεύθυνση https://www.nh3craft.com/, έχει τη φιλοδοξία να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς για την ανάπτυξη αποδεδειγμένων τεχνικών και κανονιστικών λύσεων και να επιτύχει έναν πρωτοποριακό, ενεργό, βασικό ρόλο στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού και της ανάπτυξης προϊόντων σε μια εξειδικευμένη αγορά που αναφέρεται στην εισαγωγή εναλλακτικών επιλογών καυσίμων στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επιπλέον, στοχεύει σε μια νέα, ενημερωτική και ολιστική μεθοδολογία που έχει αποδειχθεί και διαμορφωθεί σε ένα πακέτο λογισμικού από και για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι στόχοι του έργου NH3CRAFT χωρίζονται σε έξι ομάδες που είναι οι εξής:ασφαλής και αποτελεσματική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων NH3 σε σκάφη, μείωση κόστους για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου μέσω μεθοδολογίας βασισμένης σε αρθρωτό σχεδιασμό, έλεγχος της πολυπλοκότητας μέσω αρθρωτής και κλιμακούμενης δομικής ενσωμάτωσης δεξαμενών καυσίμου (ενσωματωμένες στο κατάστρωμα και στο κύτος), μικρότεροι χρόνοι ανάπτυξης μέσω διασυνδεδεμένων ψηφιοποιημένων εργαλείων, προώθηση της εφαρμογής των καυσίμων NH3 με νέους σχετικούς τεχνικούς κανόνες και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου.

Γιατί η αμμωνία;- Ποιες οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές;

 

Τόσο το υδρογόνο, όσο και η αμμωνία προσφέρουν απανθρακωμένη λειτουργία της ναυτιλίας όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρα. Η αποθήκευση υδρογόνου ως υγρού επί του πλοίου απαιτεί υψηλή πίεση και εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία (περίπου -260°C σε ατμοσφαιρική πίεση). Αντίθετα, η αμμωνία παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα, αφού χρειάζεται λιγότερο χώρο για το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο και οι τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι πιο ανταγωνιστικές, μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί σε υγρή μορφή ( -33°C σε ατμοσφαιρική πίεση) και από βιομηχανικής άποψης, η αμμωνία είναι πιο ώριμη για χρήση ως καύσιμο πλοίων.

Στην ιστοσελίδα του έργου https://www.nh3craft.com/, αναφέρονται ως ευκαιρίες χρήσης της αμμωνίας ως ασφαλές, εναλλακτικό καύσιμο στην ναυτιλία το ότι πρόκειται για ένα καθιερωμένο εμπορικό προϊόν στη χημική βιομηχανία, πράσινο NH3 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαθέσιμο σε πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο, ενώ στις απειλές συμπεριλαμβάνονται ότι η τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή NH3 δεν επαρκεί, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης (IC) βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, άλλα εναλλακτικά καύσιμα επικρατούν στην αγορά και υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός για την NH3 στην αγορά.