Κεντρική Μακεδονία: Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τα έργα 250 εκατ. ευρώ  

15.05.2025 | 08:00
Shutterstock
Ζητούμενο αποτελεί η στήριξη της παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας ο οποίος μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, ηγέτιδα περιφέρεια στα αγροδιατροφικά προϊόντα και σε αγροτική παραγωγή, γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση του κλάδου, ο οποίος ενισχύεται από μια σειρά χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση σημαντικών έργων. 

Δράσεις 1,1 δισ. ευρώ για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

 

Απολογιστικά στην Κεντρική Μακεδονία στον πρωτογενή τομέα έχουν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα δράσεις 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 821 εκατ. αποτελούν εγκεκριμένη επιχορήγηση, σε συνολικά 23.398 δικαιούχους. 

Πιο αναλυτικά τα κονδύλια αυτά διανεμήθηκαν ως εξής:

  • Πρόγραμμα LEADER διατέθηκαν 136,9 εκατ. ευρώ.
  • Για αγροτική οδοποιία 10,3 εκατ. ευρώ.
  • Στήριξη της Βιολογικής Γεωργίας με 172,8 εκατ. ευρώ.
  • Υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων κόστους 53 εκατ. ευρώ.
  • Για ενίσχυση της μεταποίησης 821 εκατ. ευρώ.
  • Για το πρόγραμμα Νέοι Γεωργοί 176,4 εκατ. ευρώ και 
  • Για σχέδια Βελτίωσης η χρηματοδότηση ανήλθε στα 337,9 εκατ. ευρώ.
  • Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται δράσεις 465 εκατ. ευρώ περίπου με το ποσό της δημόσιας συμμετοχής να ανέρχεται στα 217 εκατ. ευρώ.
  • Έργα 250 εκατ. ευρώ για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Με στόχο τη στήριξη και βελτίωση της αγροτικής παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έργα προϋπολογισμού σχεδόν 250 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα: 

-  Με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2028 και προϋπολογισμό 156,6 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου του Αλμωπαίου ποταμού». Με την ολοκλήρωση του αναμένεται να συμβάλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων περίπου 120.000 στρ., στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή Φράγματος Αλμωπαίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή φράγματος σε θέση του ποταμού Αλμωπαίου, πλησίον των οικισμών Καλή, Χρυσή και Άλωρος με ύψος στέψης 61 μέτρα και ωφέλιμης χωρητικότητας ταμιευτήρα 35,5 εκατ. m3. Μέσω του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται η άρδευση 120.440 στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων της πεδιάδας της Αλμωπίας, καθώς και η ενίσχυση της οικολογικής παροχής στην περιφερειακή τάφρο Θεσσαλονίκης.

- Στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης φέτος τον Δεκέμβριο, βρίσκεται το έργο « Αυτοματισμός-Εξοικονόμηση Ενέργειας και Έλεγχος διαρροών των δικτύων άρδευσης του Δήμου Έδεσσας». 

- Σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται και το έργο «Επικαιροποίηση και Τροποποίηση Μελετών Εγγειοβελτιωτικών Έργων Βεργίνας – Αιγινίου», με προϋπολογισμός 8,5 εκατ. ευρώ. Η μελέτη στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης νερού από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των Δήμων Βέροιας, Αλεξάνδρειας Π.Ε. Ημαθίας και Πύδνας - Κολινδρού Π.Ε. Πιερίας, μέσω του σχεδιασμού εκσυγχρονισμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, υψηλής αποδοτικότητας και χαμηλής σχετικής κατανάλωσης ύδατος. ​

- Με προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ υλοποιείται μέσω τριών υποέργων το έργο εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Αγροκτήματος Νάουσας.

- Με προϋπολογισμένο κόστος στα 6,4 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 12ο του 2026, εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα, αγωγού μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα σε υφιστάμενη δεξαμενή και αρδευτικού δικτύου στη θέση Πλατάνια της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Τριγλίας. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα στην κεντρική κοίτη του ρέματος Τρίγλιας, περί τη συμβολή των κλάδων Πλατάνια και Ξηρόλαγκο (ή Ξηρόλακκου) του χειμάρρου Τρίγλιας, στην Τρίγλια Χαλκιδικής.

- Κατασκευή αρδευτικού δικτύου κοινότητας Βασιλικών, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην ΤΚ Παραλιμνίου, επίσης με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω έργα μεταξύ άλλων πρόκειται με την ολοκλήρωση τους να συμβάλουν στην αγροτική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα είναι έργα που υλοποιούνται και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς αποτελεί πανευρωπαϊκό ζητούμενο.

Πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας 287,5 εκατ. ευρώ

 

Όσον αφορά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ολόκληρης της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημοσιοποιήσει προσκλήσεις προγραμμάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το πιο πρόσφατο είναι το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ύψους 287,5 εκατ. ευρώ. 

Οι αιτήσεις στήριξης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 14 Μαΐου 2025 έως και τις 28 Μαΐου 2025 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στη διεύθυνση: https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/ 

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, με ποσοστό 100%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 287.597.058,00 ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά ως εξής:

- Δράση 1: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη Γεωργία.: 172.558.234,00.

- Δράση 2: Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη Κτηνοτροφία: 115.038.824,00.

Η Πρόσκληση έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr , καθώς και στις επίσημες ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr και του ΣΣ ΚΑΠ  www.agrotikianaptixi.gr .

Γιώργος Νεοχωρίτης