ΥπΑΑΤ: 205 εκατ. ευρώ για στήριξη επενδύσεων σε γεωργικά προϊόντα και ανάπτυξη συνεργασιών

06.05.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/eurokinissi
Με αρχικό συνολικό προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ ξεκινούν δυο προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να ανακοινώνουν την έκδοση των δυο προσκλήσεων για την υποβολή αιτήσεων.

Τα προγράμματα αφορούν το πρώτο με τον υψηλότερο προϋπολογισμό, την ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και το δεύτερο την ανάπτυξη συνεργασιών.

Τα Μακεδονικά Νέα αναδεικνύουν τα δύο αυτά προγράμματα που μπορούν να δώσουν αυξημένη προστιθέμενη αξία στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, ενώ μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά και να αναβαθμιστούν οι πρακτικές παραγωγής τους. 

135 εκατ. για στήριξη μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων

 

Πιο συγκεκριμένα με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ), με τις ενισχύσεις να αγγίζουν και το 75%.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοίνωσαν την έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 - 2027.

Δικαιούχοι και Προϋποθέσεις 

 

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι: Νομικά πρόσωπα (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. Ι.Κ.Ε.), ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ανώνυμες εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση - τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001,00 ευρώ μέχρι 5.000.000,00 ευρώ. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης ανέρχεται περίπου σε 135.000.000,00 ευρώ και ανάλογα με το πλήθος των προτάσεων που θα υποβληθούν θα δοθεί υπερδέσμευση. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Α.Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένταση ενίσχυσης στο 50% για την Κεντρική Μακεδονία

 

Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:

Στα μικρά νησιά Αιγαίου, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται  στο 75 % και αφορά όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης.

Στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και στις ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΑΜ), δηλαδή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και στο Δήμο Οιχαλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται  στο 65%.

Στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, πλην των ανωτέρω τεσσάρων Δήμων, και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται  στο 50%.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται  στο 40%.

Τα προϊόντα που ενισχύονται

 

Οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που ενισχύονται, αποτελούν γεωργικά προϊόντα του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που ανήκουν στους κλάδους: κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, αναπήνιση κουκουλιών, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά, οίνος, ξύδι, άνθη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων 
- όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, 
- σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και 
- σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Στόχος την παρέμβασης είναι η αναβάθμιση με ταυτόχρονη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των Ελληνικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας με την διείσδυση σε διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 

Η συμβολή των επενδύσεων στην τοπική κοινωνική σταθερότητα αποτελεί ζητούμενο καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας και η παραμονή νέων ηλικιακά πολιτών στις περιοχές τους, συμβάλει στην ανάπτυξη τους τοπικά, αλλά και εθνικά. 

Πρόγραμμα 70 εκατ. για τη στήριξη συνεργασιών - Από 9 Μαΐου οι αιτήσεις

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοίνωσαν, επίσης, την έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Στόχος και Δικαιούχοι της παρέμβασης

 

Η παρέμβαση αποσκοπεί στη συνεργασία φορέων με στόχο την:

1. ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές/κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση με τελικό προϊόν γεωργικό)

2. αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

3. αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών, τεχνολογικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.

H ενίσχυση αφορά σε ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της Ε.Ο., σε ενέργειες για την υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής με σκοπό την ενσωμάτωση συγκεκριμένου ερευνητικού αποτελέσματος, καινοτομίας στην πράξη καθώς και στη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρηματοδοτείται η ανάπτυξη βασικής έρευνας.

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.). Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. 

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΣΚΑΠ) 2023-2027( https://https://cspis.opekepe.gov.gr/CRDIIS/#/login), από την Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 και ώρα 10:00 πμ έως και την Παρασκευή  11 Ιουλίου 2025 και ώρα 17:00 μμ. Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης ανέρχεται περίπου σε 70.000.000 ευρώ. 

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.).

Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.

Η Πρόσκληση έχει  αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

Γιώργος Νεοχωρίτης