Οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν αμετάβλητες από το 2021 και σύμφωνα με την απόφαση, θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για δύο ακόμη χρόνια, παρά τις αρχικές προγραμματισμένες αναπροσαρμογές ανά διετία. Το γεγονός ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών έχει διευρυνθεί σε ορισμένες περιοχές, καθιστά τη διαχείριση της φορολογικής πολιτικής πιο περίπλοκη. Σε περίπτωση αναπροσαρμογής, οι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, θα εκτοξευτούν, επιβαρύνοντας πρόσθετα τους ιδιοκτήτες.
Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων μέσω αγοραπωλησίας, κληρονομιάς ή δωρεάς θα γίνει πιο κοστοβόρα, καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα επιβαρυνθούν με αυξημένα έξοδα, όπως συμβολαιογραφικά τέλη και αμοιβές κτηματομεσιτών.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των ακινήτων, με σκοπό την αναγνώριση 2.167 περιοχών σε όλη τη χώρα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη, δεδομένου ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ή οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Σε πρώτη φάση, περίπου 500 περιοχές που σήμερα έχουν στρεβλό υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών θα αποκτήσουν έγκυρες τιμές.
Ταυτόχρονα, οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες εκκρεμούν για 12 δήμους, καθώς οι ενστάσεις τους έχουν γίνει δεκτές. Οι συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν δήμους με πολυάριθμες «φιλέτο» περιοχές που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας οφείλεται στην αναμονή προτάσεων από ιδιώτες εκτιμητές, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω τις αναγκαίες διορθώσεις στην αγορά ακινήτων.