Όπως επισήμανε στα Μακεδονικά Νέα ο Γρηγόρης Αβανίδης, Project Manager της Dream Workers και υπεύθυνος επικοινωνίας του Ομίλου Κουρτίδη, «υπάρχει πράγματι ένα τεράστιο κενό στην Ελλάδα» το οποίο πλέον επιχειρείται να καλυφθεί με φιλόδοξες επενδυτικές πρωτοβουλίες που πιθανότατα θα μεταμορφώσουν τον τουριστικό και αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.
Τα θεματικά πάρκα δεν είναι απλώς χώροι ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, αποτελούν σημαντικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης. Σε διεθνές επίπεδο, η λειτουργία θεματικών πάρκων αποδεδειγμένα ενισχύει την τοπική οικονομία μέσα από την προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της κατανάλωσης και τη δραστηριοποίηση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η εμπειρία από επιτυχημένα ελληνικά παραδείγματα αν και εποχικά, όπως η «Ονειρούπολη Δράμας» ή ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ή το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» καταδεικνύει ότι ένα θεματικό πάρκο μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής ή ενός χώρου.
Για παράδειγμα, τον φετινό 13ο Μύλο των Ξωτικών επισκέφθηκαν πάνω από 1.200.000 επισκέπτες - εγχώριοι και ξένοι- με την επισκεψιμότητα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοργάνωση, περισσότερα από 500 λεωφορεία, εκατοντάδες επιβατικά και περίπου 75.000 επισκέπτες βρέθηκαν στα Τρίκαλα σε διάστημα μόλις τρεις ημερών ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση των επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αφού τα λεωφορεία με οργανωμένες εκδρομές ξεπέρασαν τα 60. Αντίστοιχη επισκεψιμότητα δέχεται και η Ονειρούπολη Δράμας με τις πληρότητες των καταλυμάτων στην περιοχή να αγγίζουν έως και το 100% κατά τη διάρκεια λειτουργίας του θεματικού πάρκου.
Πέρα από την τουριστική κίνηση, υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι τα θεματικά πάρκα με 12μηνη λειτουργία είναι ένα σοβαρό επενδυτικό προϊόν και μπορούν να προσφέρουν σταθερά έσοδα όλο τον χρόνο. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη σταδιακή άρση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε «νεκρές» περιόδους. «Εστίαση, καταλύματα, εμπορικά καταστήματα, προμηθευτές, μεταφορές — όλοι όσοι υπάρχουν μέσα σε αυτή την οικονομική αλυσίδα, επωφελούνται από τη συνεχή ροή επισκεπτών», υποστήριξε ο κ. Αβανίδης.
Εκπαίδευση και ψυχαγωγία: διπλός άξονας
Ένα σημαντικό στοιχείο που καθιστά τα σύγχρονα θεματικά πάρκα ελκυστικά για επενδυτές και κοινωνία είναι η δυνατότητά τους να συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Το κοινό δεν είναι πλέον μόνο οικογένειες με παιδιά, αλλά και σχολεία που αναζητούν βιωματικές μορφές μάθησης. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά τα θεματικά πάρκα βασική επιλογή και μέρος της «σχολικής βιομηχανίας», προσελκύοντας εκπαιδευτικές εκδρομές, συνεδριακούς επισκέπτες και ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος.
Το Chocolate Experience, το Eco Zoo, το Εργοστάσιο Παγωτού κλπ. αποτελούν μερικά μόνο ακόμη παραδείγματα για το πώς η θεματική ψυχαγωγία μπορεί να συνυπάρξει με την επιμόρφωση και να δημιουργήσει έναν ζωντανό πολιτιστικό και εμπορικό κόμβο.
Νέες επενδύσεις και διεθνές ενδιαφέρον
Το τοπίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ο κλάδος των θεματικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να ανθίσει τα επόμενα χρόνια, καθώς ήδη προσελκύει σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι επενδυτές αναζητούν χώρους για την υλοποίηση πάρκων που θα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ελληνικό τουρισμό και ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η πιο εντυπωσιακή πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή είναι το θεματικό πάρκο «Alexander Park», το οποίο σχεδιάζει ο όμιλος Kourtidis στα όρια της δυτικής Καβάλας με τις Σέρρες, κοντά στην ιστορική Αμφίπολη. Πρόκειται για ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο, με στόχο να αποτελέσει παγκόσμιο brand και αναπτυξιακό hub για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Το πάρκο αυτό φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την περαιτέρω εξάπλωση θεματικών πάρκων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφερειακές πόλεις. «Μέχρι σήμερα, τα οργανωμένα θεματικά πάρκα στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και κυρίως εποχιακά. Το νέο κύμα επενδύσεων υπόσχεται μονιμότητα, πολυλειτουργικότητα και διεθνή απήχηση», σημείωσε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Αβανίδης.
Η επόμενη μέρα
Τα θεματικά πάρκα αποτελούν ένα αναξιοποίητο αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα, με δυνατότητες που ξεπερνούν την απλή διασκέδαση. Ο συνδυασμός πολιτιστικής ταυτότητας, εκπαιδευτικού περιεχομένου και τουριστικής εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
Η χώρα βρίσκεται πλέον στο σταυροδρόμι να μετατρέψει την έλλειψη σε πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τον ανεκμετάλλευτο αυτό τομέα με στρατηγικές και βιώσιμες επενδύσεις. Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό —και την περιφερειακή ανάπτυξη— ίσως να έχει θεματικό χαρακτήρα.