ΝΔ για Π. Μολυβιάτη: Υπηρέτησε την Πατρίδα και την παράταξη και άφησε έντονο το αποτύπωμα του στη δημόσια ζωή

Ακούστε το άρθρο 8'
04.05.2025 | 15:54
Eurokinissi
«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση ένα ιστορικό στέλεχός της, τον ευπατρίδη Πέτρο Μολυβιάτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη.

Όπως σημειώνει για τον εκλιπόντα: «Γεννήθηκε το 1928 στη Χίο. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε σημαντικές θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες Μόσχας, 'Αγκυρας και Πρετόριας. Διατέλεσε τρεις φορές Υπουργός Εξωτερικών, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974-1980), δύο φορές γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995) και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996-2004). Υπηρέτησε την Πατρίδα και την Παράταξη με αφοσίωση, ήθος και εντιμότητα και άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης

Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

 Από το 1974 ως το 1980 ήταν γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια για δύο πενταετίες (1980–1985 και 1990–1995) χρημάτισε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Από το 1996 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006. Επίσης είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

 Τον Απρίλιο του 2005 ο Πέτρος Μολυβιάτης, και ο Καραμανλής έστειλαν έξι επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με τις οποίες πρότειναν την επίλυση του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος και την αποδοχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ με την υιοθέτηση μιας διπλής ονομασίας, χωρίς να γίνει κάποια αλλαγή του Συντάγματος της χώρας: η ονομασία “Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια” θα χρησιμοποιούνταν από τον ΟΗΕ, τα κράτη του οποίου ενθαρρύνονταν απλώς να τη χρησιμοποιούν, ενώ το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα συνέχιζε να βρίσκεται σε χρήση στο εσωτερικό της χώρας.