Αν και δεν λείπουν κάποιοι μικροί προβληματισμοί -οι οποίοι αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας και τη διαδικασία ενσωμάτωσης των λειτουργιών σε έναν καινούργιο φορέα, δεδομένα δηλαδή που αναμένεται να αποσαφηνιστούν άμεσα- τα βασικά ζητούμενα για τους αγρότες παραμένουν δύο: Η διαφάνεια και η συνέπεια στις πληρωμές.
«Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσε παθογένεια, μια άρρωστη κατάσταση», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο Μάρκος Καφούρος πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ προσθέτοντας πως «κι εδώ στην περιοχή των Κυκλάδων ακόμη και τα βουνά είχαν δηλωθεί από κτηνοτρόφους άλλων περιοχών μη κυκλαδιτών ως βοσκοτόπια. Εμείς άλλωστε σαν συνεταιρισμός δεν είχαμε ποτέ μεγάλα ποσά, καθώς το κομμάτι του πρωτογενή τομέα στις Κυκλάδες στηρίζεται κυρίως στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα».
Σε ερώτηση για το αν το πέρασμα των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ σημαίνει ταυτόχρονα και ένα βήμα προς τη διαφάνεια ο κ. Καφούρος συμπλήρωσε πως «για να απαντήσω σε αυτό θα πρέπει να δω όλες τις παραμέτρους. Σε πρώτη φάση το βασικό ζητούμενο για μένα δεν είναι το αν οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ ή σε κάποιον άλλο φορέα, αλλά το να έχουμε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Να υπάρχουν δηλαδή διαφανείς πληρωμές και κυρίως -κάτι στο οποίο υστερούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ - ταχύτητα στις πληρωμές αυτές.
Υπάρχει βέβαια και αυτό το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου και τι καθυστερήσεις αυτή θα φέρει, διότι η κατάσταση των αγροτών σε όλη την Ελλάδα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Ξέρετε ότι για διάφορους λόγους και ειδικά εδώ στην περιοχή μας για λόγους που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, οι παραγωγές σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί και στον πρωτογενή τομέα κυριολεκτικά κρατάμε Θερμοπύλες. Οπότε αν υπάρξει καθυστέρηση ακόμη και σε αυτά τα μικρά ποσά που παίρνουμε στην δική μας περιοχή, θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Όμως αυτό θα το γνωρίζουμε καλύτερα όταν πάρουμε στα χέρια μας ολόκληρο το πλαίσιο λειτουργίας».
Το βασικό ζήτημα είναι να εισπράττουν χρήματα οι πραγματικοί παραγωγοί
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και Περιφερειακού Συμβούλου Ηπείρου, Θεοχάρη Λιούρη, ο οποίος μόλις χθες αποκάλυψε ότι στα χαρτιά εμφανιζόταν να κατέχει βοσκότοπους στη… Γαύδο.
«Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι τους παραγωγούς δεν τους ενδιαφέρει εάν η οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων θα διεξάγονται από την ΑΑΔΕ ή τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ζήτημα είναι να γίνεται σωστά η δουλειά. Και αυτό που χρειάζεται να αποκατασταθεί άμεσα, είναι τα χρήματα που πήραν επιτήδειοι από διάφορες αυθαιρεσίες, να επιστραφούν στους πραγματικούς παραγωγούς. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Εμένα για παράδειγμα με είχαν δηλωμένο στη Γαύδο με ΤΚ Χαλανδρίου. Τι δουλειά έχω εγώ στο Χαλάνδρι, στη Γαύδο, στην Κέρκυρα ή οπουδήποτε αλλού, όταν ο βοσκότοπος που δηλώνω είναι στα Γιάννενα;
Η τεχνική λύση έφερε στο σημείο να αποτελεί βοσκότοπο ολόκληρη η χώρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι το βασικό ζητούμενο είναι να γίνεται σωστά η δουλειά και να εισπράτρουν τα χρήματα οι πραγματικοί παραγωγοί. Και όσοι πήραν χρήματα με αυτόν τον τρόπο να τα επιστρέψουν ώστε να δοθούν σε αυτούς που πρέπει» σημείωσε ο κ. Λιούρης.
Διαφάνεια και αμεσότητα στις πληρωμές
«Το δικό μας πρόβλημα δεν αφορά τον Οργανισμό που θα μας πληρώνει. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να παίρνουμε σωστά τις επιδοτήσεις μας, στον χρόνο που πρέπει και χωρίς να γίνονται αδικίες» υπογραμμίζει στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος.
Ο τελευταίος πρόσθεσε επίσης ότι «είναι σημαντικό να σταματήσουν και οι διάφορες αυθαιρεσίες από επιτήδειους που όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πως γίνονταν χωρίς κανείς να κάνει κάτι ουσιαστικό για να σταματήσουν. Τώρα αν θα είναι η ΑΑΔΕ, αν θα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ένας εντελώς καινούργιος φορέας, αυτό πραγματικά δεν απασχολεί έντονα κανέναν αγρότη. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να γίνονται σωστά οι πληρωμές. Διότι χρόνια τώρα, υπήρχαν άνθρωποι που λειτουργούσαν εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ψεύτικα χωράφια, ψεύτικα βοσκοτόπια και οτιδήποτε άλλο.
Δεν μπορώ να γνωρίζω το πώς θα λειτουργήσει η ΑΑΔΕ, αν έχει το ανθρώπινο προσωπικό ή το τεχνικό που απαιτείται για αυτό τον κλάδο. Εύχομαι όμως πραγματικά να κάνει όλα όσα χρειάζονται και έχουμε ανάγκη εμείς οι αγρότες» κατέληξε ο κ. Μποτρότσος.
Καταργείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Όλες οι αρμοδιότητες περνάνε στην ΑΑΔΕ
Θυμίζουμε ότι όπως προέκυψε χθες, στην κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, όπου θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Οργανισμού αποφάσισε η κυβέρνηση.
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, των υπουργών Εθνικής & και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιώργου Μυλωνάκη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά από προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές και προσηλωμένη στη δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, προχωρά με αποφασιστικότητα στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Το μήνυμα είναι σαφές: Το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών περνά σε μία νέα εποχή βάζοντας οριστικό τέλος σε κακές πρακτικές και παθογένειες δεκαετιών, που στερούσαν από τους συνεπείς αγρότες, πόρους και δυνατότητες. Η διαδικασία ξεκινά άμεσα, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης», προσθέτουν από την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν, στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Προς τον σκοπό αυτό, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η νομοθετική παρέμβαση, επισημαίνουν, θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.
Προσθέτουν πως η επιλογή της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δεν είναι τυχαία.
«Η ανεξαρτησία της Αρχής αλλά και οι σημαντικές της επιτυχίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση, αποτελούν εχέγγυα προκειμένου να αναμορφωθεί το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών, υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας και της εικόνας της χώρας», αναφέρουν.