Π. Αμυράς: Να ενεργοποιηθούν όλοι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια

Ακούστε το άρθρο 8'
06.05.2025 | 16:15
Πάνος Αμυράς
/Eurokinissi
Για την αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες, τη βία στα πανεπιστήμια, αλλά το πακέτο της ΔΕΘ μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση από τους πολίτες, ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει σημαντικά σε αυτό τον θεσμό. “Η αξιολόγηση από τους πολίτες για πρώτη φορά γίνεται και δεν είναι μόνο μια μεγάλη δημοσκόπηση, αλλά είναι και ένα ουσιαστικό εργαλείο να δούμε που υπάρχουν προβλήματα, που μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και που μπορούν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις” τόνισε ο κ. Αμυράς.

“Ταυτόχρονα, εκτός από την αξιολόγηση από τους πολίτες, που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εντείνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης από τις υπηρεσίες προς τους υπαλλήλους. Προϊστάμενοι, δηλαδή να αξιολογούν τους υφισταμένους τους, αλλά και υφιστάμενοι να δίνουν τους το βαθμό τους για τους προϊσταμένους τους. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και μια αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τους χρήστες του ΕΣΥ, όταν βγαίνουν από ένα νοσοκομείο, από μια μονάδα υγείας, να μπορούν να την αξιολογούν κατά την αποχώρησή τους” πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Αμυράς, το επόμενο βήμα είναι να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις, να υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να βελτιώνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και αυτή η αίσθηση της ευθύνης προς όλους στο Δημόσιο, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών.

“Είναι βασικό να δούμε που υπάρχουν προβλήματα, σε ποιους φορείς, σε ποιες δομές είτε με την αξιολόγηση από τους πολίτες, είτε εσωτερικά. Από την αξιολόγηση μέσω των δομών μπορούν να βρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Από κει και πέρα, τα συναρμόδια υπουργεία θα λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα και όπου υπάρχει ένα πρόβλημα θα το αντιμετωπίζουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα” σημείωσε.

Για τη βία στα πανεπιστήμια

 

Σε ερώτηση για τα βία στα Πανεπιστήμια και τα δύο τελευταία επεισόδια, ο κ. Αμυράς τόνισε ότι έχουν γίνει πράγματα τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να γίνουν σίγουρα πολλά περισσότερα. “Πριν από κάποια χρόνια δεν υπήρχε καν το θέμα της επικοινωνίας των πρυτανικών αρχών με την αστυνομία. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Το άσυλο, το άβατο που είχε γίνει πλέον έχει καταργηθεί. Ταυτόχρονα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι, ώστε να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό είναι ευθύνη όλων, της Πολιτείας καταρχάς, αλλά συνολικά και της πανεπιστημιακής κοινότητας“.

“Θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα σχέδια ασφαλείας που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν εκκενωθεί όλες οι καταλήψεις, όπως συνολικά έχουν εκκενωθεί όλες οι καταλήψεις από τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα στο Πολυτεχνείο έχουν εγκατασταθεί κάμερες. Πήγαν κάποιοι και τις έσπασαν. Η πρυτανική αρχή τις τοποθέτησε ξανά. Υπάρχει μια επιμονή. Πρέπει να συνεχίσουμε και σίγουρα και ακούγοντας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι δράστες να συλληφθούν” είπε ο κ. Αμυράς.

“Σε αφορά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα συζητήσει το θέμα και με τους πρυτάνεις στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούν να δώσουν λύσεις με τη συνεργασία υπουργείου – πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε και τα σχέδια ασφαλείας να καταρτιστούν. Γιατί υπάρχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν έχουν καταρτίσει σχέδια ασφαλείας με ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Γι αυτό όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο και ταυτόχρονα να υλοποιούνται και στην πράξη και μην μένουν μόνο στα χαρτιά” πρόσθεσε.

“Πάντως συνολικά η εικόνα θέλουμε να βελτιωθεί, έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά,όμως δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιου είδους σκηνές και κυρίως θα υπάρχουν κυρώσεις σε πολλά επίπεδα και σε ποινικό και σε πειθαρχικό και σε αστικό. Δεν μπορεί κάποιοι οι οποίοι να καπηλεύονται την ιδιότητά τους μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, να χρησιμοποιούν βία ή να τραμπουκίζουν” πρόσθεσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων και σε βάρος πρυτανικών αρχών εάν δεν κάνουν αυτά που τους ζητούνται.

Πρέπει να εφαρμόζουν όλες τις τις νόμιμες διαδικασίες και κυρίως να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας. Και εκεί η κυβέρνηση και συνολικά η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στις πρυτανικές αρχές, αρκεί να εφαρμόζονται όλα και κυρίως να υπάρχει, να εμπεδωθεί ένα σύστημα, ένα επίπεδο ασφαλείας για τους φοιτητές και τους καθηγητές συνολικά για όσους βρίσκονται μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους” κατέληξε.

Για τη ΔΕΘ

 

Σε ερώτηση για το “πακέτο της ΔΕΘ” ο κ. Αμυράς τόνισε ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση είναι να δημιουργεί πρώτα το δημοσιονομικό χώρο και μετά να προχωρεί σε εξαγγελίες, όπως συνέβη για παράδειγμα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ανακοινώθηκαν οι ενισχύσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές.

“Όλα θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό στα τέλη Αυγούστου, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών και της πορείας του προϋπολογισμού. Γιατί πάντα αυτό είναι το σημαντικότερο. Να δημιουργούμε δημοσιονομικούς χώρους και μετά να επιστρέφεται αυτό το μέρισμα στην κοινωνία και ταυτόχρονα να ωριμάζουν και να υλοποιούνται κάποιες μεταρρυθμίσεις” δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση στη μεσαία τάξη.

“Στήριξη στους αδύναμους δεν ξεχνάμε κανέναν. Δεν μένει κανένας πίσω, αλλά η μεσαία τάξη, η οποία κινεί την οικονομία, σηκώνει το βάρος των μεταρρυθμίσεων. Εκεί θα υπάρχει και η μεγάλη ανταπόδοση στη ΔΕΘ, υπό την προϋπόθεση βέβαια πρώτα να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος” σημείωσε.