Το Olympic Sax, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σαξοφωνίστα Γιώργου Λυγερίδη και της πιανίστριας Ευτυχίας Βενιωτά, ξεκίνησε την πορεία του στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, και έρχεται τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Λυγερίδης, «είναι το τέταρτο Olympic Sax Fest αλλά το πρώτο στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις. Πάντοτε ένα φεστιβάλ έχει ματιά στο όνειρο. Το δικό μας όνειρο το πραγματοποιούμε μέσα από το σαξόφωνο».
Το φεστιβάλ ήρθε για να καλύψει την αυξανόμενη αγάπη του κοινού για το σαξόφωνο, αλλά και να αναδείξει τη δυναμική παρουσία του οργάνου στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Η πολυδιάστατη φύση του –είτε ως σολιστικό, είτε ως ορχηστρικό, είτε ως όργανο μουσικής δωματίου– το καθιστά ιδανικό για έναν τέτοιο καλλιτεχνικό διάλογο.
Γιώργος Λυγερίδης
Το πρόγραμμα του Olympic Sax Fest 2025 είναι πολυσυλλεκτικό και συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και νέοι καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει έργα για σόλο σαξόφωνο, για συνδυασμούς με πιάνο, με βιολί, με τρομπέτα, ακόμη και για σύνολα δέκα σαξοφώνων – τόσο από τον χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ. Όπως σημειώνει ο κ. Λυγερίδης, «θα ακούσουμε μεταγραφές έργων για την όπερα, κομμάτια μπαρόκ, ταγκό, αλλά και σύγχρονα έργα που έχουν γραφτεί ειδικά για το σαξόφωνο. Το φεστιβάλ αναδεικνύει τη βεντάλια του μουσικού οργάνου». Η γοητεία του σαξοφώνου, άλλωστε, πηγάζει από τις ιδιαιτερότητές του: «Το σαξόφωνο είναι πιο καινούργιο από τα υπόλοιπα όργανα –γεννήθηκε πριν από 180 χρόνια– και γι' αυτό μοιάζει με τον έφηβο της ορχήστρας», λέει ο ίδιος. «Έχει ανάγκη να δείξει την ικανότητά του να συνεργάζεται, να μεταμορφώνεται. Είναι πραγματικός χαμαιλέοντας».
Sax Nouveau
Η Ευτυχία Βενιωτά, με τη σειρά της, περιγράφει πώς άλλαξε η αντίληψή της για το σαξόφωνο όταν το άκουσε σε μια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας της Γαλλίας στο Παρίσι. «Ήταν ένας ήχος που με συγκλόνισε – ευαίσθητος, φινετσάτος, ομοιογενής. Δεν είχε καμία σχέση με το σαξόφωνο που είχα στο μυαλό μου. Από τότε ξεκίνησα να ανακαλύπτω αυτόν τον κόσμο. Η συνομιλία του με το πιάνο είναι εκπληκτική, αν και το ρεπερτόριο είναι ακόμα περιορισμένο. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα οι συνθέτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το μουσικό αυτό όργανο».
Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Olympic Sax είναι η δικτύωση και η ανάδειξη των νέων μουσικών. Γι’ αυτό και οι τρεις από τις τέσσερις συναυλίες του προγράμματος πλαισιώνονται από pre-concert εμφανίσεις νεαρών καλλιτεχνών. «Θέλουμε να δώσουμε βήμα στα νέα παιδιά», λέει η κ. Βενιωτά. «Να τους δώσουμε κίνητρο για να χτίσουν τη μουσική τους πορεία. Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχουμε τις δύο πρώτες τάξεις κλασικού σαξοφώνου στην Ελλάδα, του Γιώργου Λυγερίδη και του Θεόφιλου Σωτηριάδη. Οι αιτήσεις υποψήφιων σπουδαστών είναι περισσότερες από ό,τι για το πιάνο»!
Η Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, αρχίζει πλέον να αποκτά σαφή ταυτότητα και στον χώρο της τζαζ. «Υπάρχει μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη ελληνική τζαζ σκηνή», λέει ο κ. Λυγερίδης. «Έχουμε μουσικούς από τη Θεσσαλονίκη και από το εξωτερικό, που συνεργάζονται και δίνουν νέα πνοή στο είδος». Το φεστιβάλ επιχειρεί να γεφυρώσει τις μουσικές παραδόσεις και να καταρρίψει τα στερεότυπα γύρω από το σαξόφωνο. «Δεν είναι μόνο τζαζ όργανο. Μπορεί να ενταχθεί σε κάθε μουσικό πρόγραμμα, κάτι που το είχε πει και ο Ροσίνι. Συνδυάζει την ισχύ των χάλκινων και την ευαισθησία των ξύλινων οργάνων και από την άποψη αυτή είναι μοναδικό», παρατηρεί ο κ. Λυγερίδης.
Μέσα από το φετινό πρόγραμμα, το Olympic Sax Fest επιχειρεί να δημιουργήσει κοινότητες και να ενώσει διαφορετικές φωνές. Όπως λέει η κ. Βενιωτά: «Στόχος μας είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία. Επιπλέον το φεστιβάλ δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες μουσικούς αλλά στο ευρύ κοινό σε όλους όσοι αγαπούν τη μουσική και είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν νέους ήχους. Το σαξόφωνο είναι η γέφυρα».
Το πρόγραμμα
Nicolas Arsenijevic
Δευτέρα 5/5
19.30 Pre-concert νέων καλλιτεχνών: Between…blues and opera
Αγγελική Καραδαγλή (σαξόφωνο) & Στέλιος Ιωσήφ (πιάνο)
20.30 – Alliage Quintett: A night at the opera
Alliage Quintett: Daniel Gauthier σοπράνο σαξόφωνο, Miguel Vallés άλτο σαξόφωνο, Simon Hanrath τενόρο σαξόφωνο, Sebastian Pottmeier βαρύτονο σαξόφωνο, Jang Eun Bae πιάνο
Πέμπτη 8/5
20.30 – Sax Nouveau: Be our Guest
Sax Nouveau: Γιώργος Λυγερίδης, Αγγελική Κόντα Σοπράνο σαξ, Πρόδρομος Μιχαηλίδης, Ηλέκτρα Καράλη, Χρύσα Ιακωβίδου, Μάρθα Κοκόρα Άλτο σαξ, Λευτέρης Ιορδανίδης, Ιάσονας Λυγερίδης, Νάσια Γκαιτατζή Τενόρο σαξ, Μάριος Τιγκιρίδης Βαρύτονο σαξ
Σολίστ: Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο), Γιώργος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Κώστας Σακαρέλης (όμποε), Γιάννης Κορμπέτης (βιολί)
Παρασκευή 9/5
19.30 Pre-concert νέων καλλιτεχνών: Fun Jazz
Ιάσονας Λυγερίδης (σαξόφωνο), Αριστείδης Πάντος (σαξόφωνο), Βασίλης Τζεβελέκος (σαξόφωνο), Χρήστος Θεοδοσιάδης (σαξόφωνο), Αναστασία Χαπηζάνη (κρουστά), Νίκος Λεβέντης (ηλ. μπάσο), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου (ηλ. κιθάρα)
20.30 – Sax ‘n Jazz
Χάρης Καπετανάκης (σαξόφωνο), James Wylie (σαξόφωνο), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (μπάσο), Γιώργος Κλουντζός (κρουστά), Φίλιππος Κωσταβέλης (πιάνο)
Σάββατο 10/5
19.30 Pre-concert νέων καλλιτεχνών: Pneuma & Kinesis
Αντώνης Φωτιάδης (σαξόφωνο) & Άννα-Μαρία Φωτιάδου (χορός)
20.30 – Enlightened
Nicolas Arsenijevic (σαξόφωνο) & Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο)
Masterclass
3 & 4/5 – με τα μέλη του Alliage Quintett
11/5 – με τον Nicolas Arsenijevic
Eισιτήρια: από 10€ - Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 2310 895 800