Σήμερα Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 19:00, στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ennio Morricone – Η ιδιοφυΐα, ο άνθρωπος, ο πατέρας», το οποίο συνυπογράφουν ο γιος του συνθέτη, Μάρκο Μορικόνε και ο δημοσιογράφος Βαλέριο Καπέλι, ενώ μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή 9 Μαΐου, στις 20:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ennio: The Maestro, σε σκηνοθεσία του Τζουζέπε Τορνατόρε.
Στο κέντρο αυτών των δράσεων βρίσκεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, με έδρα τη Λάρισα και ενεργές ομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Με αγάπη στο έργο του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, επιμονή και αφοσίωση ο Σύλλογος δουλεύει συστηματικά για την προώθηση αυτού του τεράστιου, πολυποίκιλου έργου.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Παπακώστας, εξηγεί πώς ξεκίνησε το όραμα που σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια πολυεπίπεδη πολιτιστική πρωτοβουλία με έδρα τη Λάρισα και ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: «Το 2010, σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, εποχή των μνημονίων, ένιωσα την ανάγκη να ξεφύγω και να δημιουργήσω κάτι πολιτιστικό. Είμαι κτηνοτρόφος, όχι μουσικός, αλλά λάτρης του σινεμά και της μουσικής του Μορικόνε από παιδί. Για έξι χρόνια το καταστατικό για την ίδρυση του συλλόγου παρέμενε σε ένα συρτάρι, δεν με ακολουθούσε κανείς. Από το 2016 ξεκινήσαμε οργανωμένα. Μιλήσαμε με τον ίδιο τον Μορικόνε πολλές φορές. Στο ντοκιμαντέρ του υπάρχει αναφορά στις δράσεις μας».
Είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως αφιερωμένος στον Ένιο Μορικόνε και σήμερα έφτασε να αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη. Ανάμεσα στις ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του Συλλόγου, ξεχωρίζουν η Sketching Ennio για τα κόμικ, η Ennio Forms για τα εικαστικά, η Ennio Murals για τις τοιχογραφίες, η Ennio Cocktails για τα κοκτέιλ, η Ennio all Big Screen για τις προβολές, η Enio posterize για τις αφίσες, η Εnio interactive installation για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις και η Ennio Books που αφορά βιβλία και εκδόσεις.
«Η δράση μας είναι μοναδική παγκοσμίως – και κατά κύριο λόγο εξω-μουσική. Έχουμε την τιμή να μας έχουν παρουσιάσει μεγάλα διεθνή πρακτορεία. Ο ίδιος ο Μορικόνε έκανε αναφορά στη δουλειά μας στο ντοκιμαντέρ του Τορνατόρε. Και η σχέση μας με την οικογένειά του είναι διαρκής. Ο Μάρκο, ο γιος του, έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα και στο βιβλίο του αφιερώνει τρεις σελίδες στον σύλλογό μας», τονίζει ο κ. Παπακώστας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη «αγαπά πολύ τον Μορικόνε». Ήδη υπάρχει mural αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη με σκηνή από το Σινεμά ο Παράδεισος στην οδό Βεροίας, ενώ σχεδιάζεται μία νέα δημόσια τοιχογραφία στην πόλη για το 2026, που αυτή τη φορά θα απεικονίζει τη μορφή του ίδιου του Μορικόνε. Παράλληλα, παρτιτούρες από έργα του συνθέτη με ελληνική θεματολογία, όπως το El Greco, η Ωδή, και ο Επιτάφιος του Σείκελου έχουν παραδοθεί στο Μέγαρο Μουσικής και προγραμματίζεται η πρώτη τους παρουσίαση σε συναυλία.
Το mural στην οδό Βεροίας
«Ο Μορικόνε αγαπούσε την αρχαία Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Παπακώστας. «Υπάρχουν έργα του που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί. Η μουσική του ήταν μελαγχολική, λυτρωτική, είχε διάρκεια. Το αγαπημένο μου έργο του είναι το Κάποτε στην Αμερική. Είχα την τύχη να μιλήσω μαζί του στο τηλέφωνο και μου έκανε εντύπωση ότι ήταν σεμνός άνθρωπος, απλός, ντροπαλός. Συζητήσαμε για διάφορα πράγματα και έμαθα ότι είχε αδυναμία στις σοκολάτες, του άρεσε να συλλέγει σαπούνια στα ταξίδια του και δεν αγαπούσε καθόλου το μωβ χρώμα».
Όσο για το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στην 21η ΔΕΒΘ ο κ. Παπακώστας λέει: «Στις σελίδες του ο Μάρκο Μορικόνε περιγράφει πώς ένα παιδί μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα του να γράφει μουσική. Δεν πρόκειται για μια απλή βιογραφία του μαέστρου· είναι ένα προσωπικό αφήγημα, με κριτική ματιά, που καταγράφει τα δύσκολα, φτωχικά χρόνια της οικογένειας. Ο Έννιο Μορικόνε υπήρξε για καιρό υποτιμημένος από το ακαδημαϊκό περιβάλλον – μάλιστα, στα πρώτα του έργα είχε χρησιμοποιήσει άλλο επίθετο. Η κινηματογραφική μουσική τότε δεν θεωρούνταν άξια λόγου και οι δάσκαλοί του τον αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση. Με τα χρόνια, φυσικά, αναγνωρίστηκε το μεγαλείο του. Ακόμη κι έτσι, συχνά δεχόταν κριτική – δεν μπορούσαν, για παράδειγμα, να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν να συνθέτει 25 soundtracks μέσα σε έναν μόνο χρόνο».
Μάρκο Μορικόνε – Κωνσταντίνος Παπακώστας
Νέες δράσεις σχεδιάζονται διαρκώς. Η αγάπη για τη μουσική του Μορικόνε, άλλωστε, «είναι κάτι που δεν τελειώνει», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου. «Υπάρχουν καινούργια πράγματα για τον Μορικόνε που ανακαλύπτουμε συνεχώς και αυτό με εντυπωσιάζει».
Οι φετινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αφιερώνονται στη μνήμη του μουσικού συντάκτη Γιώργου Χαρωνίτη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. «Ήταν ο ειδικός μας στον Μορικόνε στη Νότια Ελλάδα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε τον Μάκη Μηνά, μέλος του συλλόγου εδώ στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο κ. Παπακώστας.
Οι εκδηλώσεις
Πέμπτη 8 Μαΐου, 19:00, αίθουσα Cosmos (Περίπτερο 14, 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης)
Παρουσίαση του βιβλίου «Ennio Morricone – Η ιδιοφυΐα, ο άνθρωπος, ο πατέρας» των Μάρκο Μορικόνε και Βαλέριο Καπέλι. Πρόκειται για μια προσωπική και ταυτόχρονα τεκμηριωμένη ματιά στον διάσημο συνθέτη, που δεν περιορίζεται στο έργο του, αλλά αποκαλύπτει πτυχές του χαρακτήρα και της οικογενειακής του ζωής. Θα συμμετάσχουν ο ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Γωγάδης και Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, ο πανεπιστημιακός Θανάσης Μπιλιλής και ο Μάρκο Μορικόνε. Τη συζήτηση συντονίζει ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και συνδιοργανώνεται με τις Εκδόσεις Μετρονόμος.
Παρασκευή 9 Μαΐου, 20:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio: The Maestro», σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια πλήρη εικόνα του έργου και της προσωπικότητας του Μορικόνε, από την παιδική του ηλικία και τις πρώτες επαφές με τη μουσική, μέχρι την παγκόσμια καταξίωση και το Όσκαρ που έλαβε το 2016. Ο βραβευμένος Ιταλός δημιουργός του Σινεμά ο Παράδεισος αφηγείται τη ζωή και την πορεία του συνθέτη μέσα από αρχειακό υλικό, μαρτυρίες σημαντικών καλλιτεχνών (μεταξύ των οποίων οι Κλιντ Ίστγουντ, Ταραντίνο, Ζίμερ) και μια αποκαλυπτική συνέντευξη 50 ωρών με τον ίδιο τον Μορικόνε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία του με τον Σέρτζιο Λεόνε και στον τρόπο με τον οποίο άλλαξε την αντίληψη για τη μουσική στον κινηματογράφο.
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.