ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2025

Με φως και ειρήνη στο Επταπύργιο – Αφιερώματα σε Κουγιουμτζή, Λόρκα, Ανδρέου

Ακούστε το άρθρο 8'
07.05.2025 | 15:50
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει στο εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης από τις 21 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2025 με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, που επιδιώκει να στείλει  μήνυμα ειρήνης μέσω της Τέχνης.

Επτά  πρωτότυπες παραγωγές και 14 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν 230 καλλιτέχνες και 40 τεχνικούς θα παρουσιαστούν φέτος στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Αφιερώματα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, στον Γιώργο Ανδρέου και στον Λόρκα, καθώς και παράσταση αριστοφανικής κωμωδίας συγκαταλέγονται στις ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις της φετινής διοργάνωσης.

Ως «ένα φεστιβάλ που άλλαξε τα καλοκαίρια μας στη Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκινήσαμε με μεράκι και όραμα το 2019 και που πλέον κατέχει σημαντική θέση στην πολιτιστική ζωή της Περιφέρειάς μας. Το Φεστιβάλ μετατρέπει το Επταπύργιο σε σκηνή πολιτιστικής δημιουργίας και εξωστρέφειας.  Για ακόμη μια χρονιά στηρίζουμε έμπρακτα και αναδεικνύουμε το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής μας. Ακόμη ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι τα προσιτά εισιτήρια γιατί ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός σε όλους».

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΠΠΚΜ), Άννα Μυκωνίου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού από το 2019, τονίζοντας: «Φιλοδοξία μας ήταν να γίνει ο νέος μεγάλoς θεσμός της Κεντρικής Μακεδονίας. Στρέφοντας τα φώτα στο ιστορικό, μοναδικής αισθητικής μνημείο θελήσαμε να ταξιδέψουμε τον θεατή σε μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία. Περιλάβαμε μεγάλες παραγωγές, που  απαιτούν μεγάλη τεχνογνωσία». Η κ. Μυκωνίου έδωσε έμφαση στη συνεργασία με φορείς της πόλης, το ΚΘΒΕ, την Κρατική Ορχήστρα και τον Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και στην προσπάθεια για στήριξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Όπως εξήγησε, το 85% των καλλιτεχνών που συμμετέχουν προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνεργασία αναφέρθηκε και ο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης. «Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ένας θεσμός με εξωστρέφεια και υψηλή ποιότητα, κάτι που το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε για το καλό των πολιτών να συνεργαζόμαστε να συμπράττουμε», παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θανάσης Κολαλάς εξήγησε την επιλογή της φετινής θεματολογίας, με τίτλο «Με Φως και με Ειρήνη». Ο κ. Κολαλάς επεσήμανε ότι «σε μία εποχή πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην προσπάθεια να φέρει η τέχνη την  κάθαρση».

Την παραγωγή - διοργάνωση έχει αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Φεστιβάλ επιχορηγείται από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025

 

21 Ιουνίου:  - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής συνδυάζει μουσική, χορό και αθόρβυα πυροτεχνήματα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα του Beethoven, του J.S. Bach και του G.F. Handel, με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και με  χορογραφία  του Δημήτρη Κυανίδη.

23 Ιουνίου:  «Κάπου Νυχτώνει… Κύριε Σταύρο»  – Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Οι Plaza Ensemble ερμηνεύουν έργα του μεγάλου Θεσσαλονικιού συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή, τιμώντας τη ζωή και το έργο του, που συνεχίζει να εμπνέει γενιές μουσικών και ακροατών. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ανδρέας Καρακότας, Έλσα Μουρατίδου

30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου:    «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» – Βραδιές Ποίησης και Μουσικής

Αφιέρωμα στον μεγάλο  Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Μαρίας Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά και Μέλας Γεροφώτη, καθώς και του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού  υπό τη μουσική διεύθυνση του Safira Anzus Ramos. Η παράσταση συνδυάζει ποίηση, μουσική και χορό, εστιάζοντας στη σχέση του Λόρκα με την εικόνα της γυναίκας.

6 – 9 Ιουλίου:  «Η Άλκηστις Συναντά τη Βίκυ»  – Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύει τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού, 20 χρόνια μετά το θάνατό της, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια συναισθηματική αναδρομή στη συνεργασία τους.

14 – 17 Ιουλίου: «Θεσμοφοριάζουσες»  του Αριστοφάνη

Η πιο δροσερή και ευρηματική εκδοχή της αριστοφανικής κωμωδίας που υπογραμμίζει την πολιτική ελευθερία και τα αδιέξοδα της ανδροκρατούμενης πολιτικής. Σε σκηνοθεσία της Εύης Σαρμή και της Ελευθερίας Τέτουλα.

21 – 22 Ιουλίου : Αφιέρωμα στον Γιώργο Ανδρέου

Το Φεστιβάλ τιμά τον σπουδαίο Σερραίο συνθέτη και στιχουργό Γιώργο Ανδρέου, με ερμηνείες από καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, συνοδευόμενοι από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

25 – 26 Ιουλίου: «Σώματα και Αφηγήματα»  – Μουσική χωρίς Όργανα

Η ομάδα Bodyterranean του Simone Mongelli συμπράττει με τραγουδοποιούς για μια πρωτοποριακή παράσταση που εξερευνά τη μουσική του ανθρώπινου σώματος, συνδυάζοντας παραδοσιακούς ήχους με σύγχρονη μουσική και κίνηση.

Χρύσα Νάνου