Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι από σήμερα διαθέσιμη για το κοινό της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της.
Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Μενδώνη σημείωσε πως η συγκεκριμένη έκθεση "φωτίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά τη βαθειά πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με τα σπήλαια. Τα σπήλαια αποτέλεσαν τις πρώτες εστίες κοινωνικοποίησης, δημιουργίας και ανταλλαγής γνώσης και ανάπτυξης πολιτισμού".
Σε άλλο σημείο, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι τα σπήλαια αποτελούν "τοποσημα των μύθων και της συλλογικής ιστορικής μνήμης αλλά και πηγές έμπνευσης του στοχασμού και της τέχνης".
Σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση αυτή αποτελεί πρόσκληση ή πρόκληση για εξερεύνηση. "Τα σπήλαια αποτελούν μαρτυρίες της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και πύλες που μας συνδέουν με τις ρίζες μας και την αιώνια φύση", είπε.
Νωρίτερα, τον λόγο έλαβε η γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γκαδόλου μαζί με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, Φώτη Γεωργιάδη, οι οποίοι περιέγραψαν όλα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση την οποία επιμελήθηκαν.
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Ολυμπία Βικάτου, τόνισε ότι η έκθεση αυτή "θα αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι".
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας ευχήθηκε "η έκθεση να προσφέρει έμπνευση, γνώση και έναν νέο τρόπο να δούμε το φως μέσα στο σκοτάδι".
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτής θα υπάρξει συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
"Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως"
Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έχει ως θέμα τα σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της βόρειας Ελλάδας. Βασικός της στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής σημασίας των σπηλαίων από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα.
Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιολογία των σπηλαίων που δημιουργήθηκαν μεν στο απώτατο παρελθόν από φυσικές διεργασίες, αλλά στη συνέχεια προσείλκυσαν τον άνθρωπο από τα πρώτα βήματά του.
Δύο αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχουν μεταμορφωθεί σε δαιδαλώδες σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει 296 αντικείμενα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια και 30 σπήλαια και βραχοσκεπές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της βόρειας Ελλάδας.
Κάθε έκθεμα αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που αφηγείται την ιστορία των σπηλαίων και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με αυτά. Παράλληλα αναδεικνύονται οι μεθοδολογικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες, ο συναρπαστικός χαρακτήρας και οι ποικίλες προκλήσεις της αρχαιολογικής, παλαιοανθρωπολογικής και σπηλαιολογικής έρευνας.
Η περιοδική αυτή έκθεση περιλαμβάνει πέντε κύριες ενότητες: Ένα ημερολόγιο του παρελθόντος, Η αρχαιολογία των σπηλαίων, Η άλλη όψη των σπηλαίων, Ακολουθώντας τις διαδρομές και Ρίχνοντας φως στη σπηλιά.
Λίθινα και οστέινα εργαλεία, κεραμική, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, χάλκινα εργαλεία και όπλα, πήλινα ειδώλια, χάλκινα και χρυσά κοσμήματα, λατρευτικές εικόνες, ανθρωπολογικό, αρχαιοβοτανολογικό και αρχαιοζωολογικό υλικό, αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης, φωτίζουν τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπήλαιο. Ιδιαίτερη ενότητα αφιερώνεται στους επιστήμονες που εμπλέκονται στην εξερεύνηση των σπηλαίων. Τα περισσότερα αρχαιολογικά κατάλοιπα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογία-Σπηλαιολογίας.
Για την οργάνωσή της συνεργάστηκαν 11 Εφορείες Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα: Άρτας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας-Θάσου, Λάρισας, Μαγνησίας, Σερρών, Ροδόπης, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Φλώρινας και Χίου και τρία μουσεία: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, τα οποία δάνεισαν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών τους, πολλά από αυτά αδημοσίευτα ευρήματα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.