ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Με τη δύναμη του «Carpediem» στη θεατρική σκηνή

Ακούστε το άρθρο 8'
19.05.2025 | 08:00
Με το  σύνθημα «Αδράξτε τη μέρα» (Carpediem) επιστρέφει  στη Θεσσαλονίκη η  επιτυχημένη παράσταση ο «Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» για  να  υπενθυμίσει τη δύναμη της τέχνης, της ποίηση, της ομορφιάς και του έρωτα στην ανθρώπινη ζωή. Από τις 23 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο «Αριστοτέλειον», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Η συγκινητική ιστορία του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» («Dead Poets Society») παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά το 1989, σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν, ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του σεναρίου. Η περίφημη ταινία  κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, απέσπασε επαινετικές κριτικές και πολλά  βραβεία και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο Άκης Σακελλαρίου πρωταγωνιστεί στον ρόλο του καθηγητή Τζον Κήτινγκ – έναν ρόλο που σφράγισε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στη μεγάλη οθόνη.

Η ιστορία εκτυλίσσεται τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική, όταν στο αυστηρό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας Κήτινγκ έρχεται να ταράξει τα νερά της πειθαρχίας, των αυστηρών αρχών και του ανταγωνισμού. Μέσα από την ποίηση, προσκαλεί τους μαθητές του να δουν τη ζωή αλλιώς, να αμφισβητήσουν όσα τους επιβάλλονται και να ανακαλύψουν τη δική τους φωνή, να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει.

Με σεβασμό και ευαισθησία, ο Άκης Σακελλαρίου προσέγγισε τον χαρακτήρα του καθηγητή που διδάσκει όχι μόνο λογοτεχνία αλλά και ζωή: «Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν συγκλονιστικός ηθοποιός και  η ερμηνεία του υπήρξε μοναδική. Δεν προσπαθώ να τον μιμηθώ, εμφανισιακά ή κινησιολογικά, αλλά να αποδώσω τη γλυκύτητα και την τρυφερότητα που είχε ο ήρωας απέναντι στους μαθητές του», τονίζει. «Μένουμε σε ουσιαστικά συναισθήματα, δανειζόμαστε από τους άλλους, κι έτσι  οι ηθοποιοί χτίζουμε από την αρχή ρόλους που έχουν γίνει εμβληματικοί».

Για τον Άκη Σακελλαρίου η παράσταση ήταν και μία επιστροφή στα δικά του μαθητικά χρόνια. Ο ίδιος παρατηρεί: «Με συγκινεί η πρόσληψη που έχουν τα παιδιά από το όλο κομμάτι που λέγεται ποίηση, τέχνη, θέατρο, μουσική, χορός. Είναι η κινητήριος δύναμη και για εμάς τους ηθοποιούς. Μέσα από την παράσταση ξαναγύρισα στο ξεκίνημά μου, τότε που αναρωτιόμουν αν θα γίνω δικηγόρος ή γιατρός ή οικονομολόγος. Και τότε μπήκε το θέατρο στη ζωή μου και είπα: αυτό με εμπνέει. Αυτά τα συναισθήματα νιώθω ξανά επί σκηνής».

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης  δεν παραλείπει να σχολιάσει και τη σύνδεση του έργου με την ελληνική εκπαίδευση: «Υπάρχουν πολλοί Κήτινγκ στο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που παραμένει αμετάβλητο εδώ και δεκαετίες. Μια μοναδική εξέταση κρίνει μια προσπάθεια ετών, φορτωμένη με άγχος και ψυχολογική πίεση, που για κάποιους μπορεί και να  καταλήξει σε τραύμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ωστόσο, εκφράζει την πίστη του στους ανθρώπους της εκπαίδευσης: «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι μαθητές έχουν έναν ή περισσότερους Κήτινγκ στη ζωή τους. Εγώ ο ίδιος είχα υπέροχους καθηγητές που με  μύησαν στην ποίηση και την τέχνη. Υπάρχουν δάσκαλοι που σκύβουν με ευαισθησία στα προβλήματα των παιδιών, που προσπαθούν να εμφυσήσουν ανθρωπιά και αγάπη για τις τέχνες».

 «Να με φωνάζετε Κάπτεν», λέει ο Κήτινγκ στους μαθητές του  αποκαλύπτοντας έτσι τη βαθιά του ταύτιση με τις ανησυχίες και τις ελπίδες της νέας γενιάς.Το «Carpe Diem» του δεν είναι απλώς ένα σλόγκαν νεανικής αμφισβήτησης. Είναι μια στάση ζωής. Και όπως λέει ο Άκης Σακελλαρίου, «το έργο μιλάει στο τώρα» καθώς η παράσταση απευθύνεται σε όλους τους θεατές  ανεξαρτήτως ηλικίας,  υπενθυμίζοντας την ανάγκη να ζήσει κανείς με πάθος, να βρει τη φωνή μέσα του. «Carpe diem! Αδράξτε τη μέρα. Κάντε τις ζωές σας ξεχωριστές!»  

Συντελεστές

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Μουσική: Μαρίζα Ρίζου

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Κοστούμια: ΗλένιαΔουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή ΜολυβδάΦαμέλη

Κινησιολογία, χορογραφία: Φαίδρα Νταϊόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Artwork, φωτογραφίες, trailer: Χρήστος Συμεωνίδης

Παίζουν:Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Γεράσιμος Σκαφίδας, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Ζαχαρίας Γουέλα, Πάνος Κλάδης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Βιβή Φωτοπούλου

Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και  21:00, Κυριακή 18:00

Προπώληση: more.com και Στο ταμείο του θεάτρου Αριστοτέλειον

Χρύσα Νάνου