Είναι ευκαιρία να επενδύσουμε στις μαρίνες

20.05.2025 | 08:00

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός θαλάσσιας εξερεύνησης και αναψυχής που παγκοσμίως έχει αναδειχθεί σε μια εξέχουσα τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός αυτός αφορά δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, βαρκάδα, κρουαζιέρα, θαλάσσια σπορ, ψάρεμα, καγιάκ, κωπηλασία, σέρφινγκ, ιστιοσανίδα και πολλά άλλα.

Η αλματώδης άνοδός του στηρίζεται στην προτίμηση για ψυχαγωγικές δραστηριότητες που βασίζονται στη φύση, την αυξανόμενη χρήση τού διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στον αυξανόμενο πληθυσμό και στην αύξηση του διεθνούς τουρισμού.

Η ομορφιά, ο πολιτιστικός πλούτος και η ποικιλομορφία των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης την έχουν καταστήσει τον προτιμώμενο προορισμό για πολλούς παραθεριστές. Απασχολώντας πάνω από 3,2 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, αυτός ο τομέας του τουρισμού παράγει συνολικά 183 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της θαλάσσιας οικονομίας. Έως και το 51% της χωρητικότητας κλινών σε ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνεται σε περιοχές με θαλάσσια σύνορα.

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής (όταν όλη η Αφρική έχει 30.000 και η Αυστραλία 26.000), περισσότερα από 6.000 νησιά και βραχονησίδες και μια εδραιωμένη τουριστική βιομηχανία, η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στον τομέα του θαλάσσιου Τουρισμού. Η χώρα μας είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς για διακοπές με ήλιο και θάλασσα. Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, με τη συνολική οικονομική του συμβολή να ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται έως και 5 φορές υψηλότερη.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα, είναι ότι δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια για να αναπτύξουμε όλες τις υποδομές θαλάσσιου τουρισμού. Η λύση είναι πάντα η ίδια, να θέσουμε προτεραιότητες. Δηλαδή, να κρίνουμε τι είναι σημαντικό και να του δώσουμε προτεραιότητα. Και από όλο τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, μία κατηγορία είναι αυτή που:

- Προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδήματος που δαπανούν σημαντικά ποσά στις τοπικές οικονομίες

- Δημιουργεί έως και 5 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας (ανεφοδιασμό, επισκευές, τεχνική υποστήριξη, τουριστικές και εμπορικές υπηρεσίες)

- Ενισχύει τις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές

Τι είναι αυτό; Οι μαρίνες.

Η παγκόσμια αγορά σκαφών αναψυχής έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία, λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των σκαφών ως δραστηριότητα αναψυχής. Η αγορά σκαφών αναψυχής περιλαμβάνει την πώληση και συντήρηση σκαφών αναψυχής, μαζί με βοηθητικές υπηρεσίες όπως ναυλώσεις, μαρίνες και τουρισμό με ιστιοπλοϊκό. Βασικά τμήματα πελατών περιλαμβάνουν εύπορα άτομα, εταιρείες ναύλωσης και ξενοδοχεία/θέρετρα. Γεωγραφικά, η Ευρώπη ήταν παραδοσιακά η μεγαλύτερη αγορά, αν και η Βόρεια Αμερική και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κερδίζουν γρήγορα έδαφος.

Η Ελλάδα έχει ένα φυσικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στον χώρο των μαρινών που λίγες χώρες διαθέτουν. Αν συνδυαστεί με οργανωμένες υποδομές, εξορθολογισμό γραφειοκρατίας και σύγχρονες υπηρεσίες, μπορεί να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο. Η εμπειρία ελλιμενισμού στην Ελλάδα συνδυάζεται επίσης και με πλούσια πολιτιστική ταυτότητα, αρχαιολογικούς χώρους και τοπικές παραδόσεις – μοναδικά πλεονεκτήματα έναντι ανταγωνιστών. Ωστόσο, χώρες όπως η Κροατία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία έχουν ήδη επενδύσει σε αυτό και η χώρα μας χάνει μερίδιο αγοράς όταν δεν ενισχύει το προϊόν της.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα στον χώρο, η γραφειοκρατία με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης και η ανάγκη για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό μαρίνων για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Για τη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση κάνει συνεχώς μικρά βήματα αλλά ακόμα υπολείπονται πολλά να γίνουν. Για τις επενδύσεις, παρ’ όλο που εταιρείες όπως η D Marinas Hellas και η CVC Capital Partners επενδύουν σε μεγάλες μαρίνες όπως της Ζέας, της Πύλου και της Γουβιών, έχουμε δεκάδες μικρότερες μαρίνες που θέλουν επενδύσεις από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια. Και εδώ είναι η ευκαιρία.

*Ο Στέφανος Κουζώφ, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Επενδύσεων

Στέφανος Κουζώφ