Σε σημείωμά της, σύμφωνα με πληροφορίες από το Investing, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η λύση μπορεί να φαίνεται επιφανειακή, αλλά «πολλά έχουν μάθει», ειδικά σχετικά με τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου, τη γεωπολιτική στρατηγική και την οικονομική ανθεκτικότητα.
Παράλληλα, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την ευρεία αποσύνδεση υπέρ μιας «στρατηγικής αποσύνδεσης ανά τομέα», αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη εξάρτησή τους από τα κινεζικά προϊόντα.
Στο δίλημμα μεταξύ «άδειων ραφιών στις ΗΠΑ και άδειων πορτοφολιών στην Κίνα», η Deutsche Bank σημειώνει ότι το αποτέλεσμα ήταν σαφές: «Γεμίστε τα ράφια».
Το ιστορικό πλαίσιο διαμορφώνει επίσης τη σημερινή στρατηγική, ανέφεραν οι αναλυτές. Η μνήμη της Κίνας για τον «αιώνα της ταπείνωσης», που έχει τις ρίζες της σε συγκρούσεις του 19ου αιώνα, όπως οι πόλεμοι για όπιο, διαμορφώνει την «προθυμία της να αντισταθεί στον οικονομικό εξαναγκασμό», γράφει η Deutsche Bank.
Η τράπεζα τονίζει, εξάλλου, ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, «η Κίνα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο» και κυριαρχεί σε βιομηχανικούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες έως τα ηλεκτρικά οχήματα.
Ενώ οι δασμοί ενδέχεται να μειωθούν, οι βασικές οικονομικές εντάσεις παραμένουν. «Η θεμελιώδης ανισορροπία μεταξύ υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένει μεγάλη, εντυπωσιακή και μη βιώσιμη», αναφέρει, επίσης, το σημείωμα της γερμανικής τράπεζας.
Η μεταποίηση στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σε λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με το 22% στην Κίνα.
Ωστόσο, η Deutsche Bank βλέπει ελπίδα για «αμοιβαία εξισορρόπηση», αναφέροντας τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Μπένσετ, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ και την προσπάθεια της Κίνας να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση.
Τέλος, οι αναλυτές της Deutsche Bank πιστεύουν ότι «ο Νότος αναδύεται ως αρένα και παράγοντας σε αυτόν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό». «Οι γεωπολιτικές συμμαχίες και οι δεσμεύσεις του υπόλοιπου κόσμου θα αποτελέσουν αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος, με σημαντικές εξελίξεις να διαμορφώνονται στη Σαουδική Αραβία, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρεται σχετικά.
Πηγή:liberal.gr