Η πρόκληση για τους επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας είναι μεγάλη, με το 43% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού και τη μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες όπως όλα δείχνουν να «επιστρατεύεται» περισσότερο ως μόνιμη λύση παρά ως συμπληρωματικό μέτρο.
Η εκτίμηση για τη φετινή σεζόν προσεγγίζει τις 60.000-80.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στα ελληνικά ξενοδοχεία 1 στις 5 θέσεις εργασίας το 2023 παρέμεινε κενή.
«Γύρω στις 20 Μαΐου ανοίγει το σύνολο των ξενοδοχείων. Υπάρχει έλλειμμα στη στελέχωση, αυτό θα το αποτυπώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και αριθμητικά. Υπάρχει προβληματισμός για τη στελέχωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πληροφορούμαστε και στην εστίαση. Στα ξενοδοχεία υφίσταται θέμα» αναφέρει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης.
«Η αλήθεια είναι ότι μετά τον covid υπάρχει προβληματισμός στη στελέχωση, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της εθνικής οικονομίας. Δηλαδή λείπει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων από την ίδια την εθνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και στο εμπόριο και στους άλλους κλάδους. Απλώς επειδή στον τουρισμό το στελεχιακό δυναμικό των επιχειρήσεων είναι το σπουδαιότερο κομμάτι της επιχείρησης, η «ψυχή» που λέμε του ελληνικού τουρισμού, είναι αυτοί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που έρχονται σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη και δίνουν την γεύση της ελληνικής φιλοξενίας. Σίγουρα μετά τον covid έχει δημιουργηθεί μια ανασφάλεια στους εργαζόμενους και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μία τουριστική δραστηριότητα, η οποία κατά κύριο λόγο είναι εποχιακή. Αυτό έχει τις επιπτώσεις του» τονίζει ο ίδιος.
Αναφορικά με τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη θερινή σεζόν ο κ. Τσιτλακίδης αναφέρει ότι «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν μια ιδιαιτερότητα στη λειτουργία τους και αυτή η ιδιαιτερότητα έχει τα χαρακτηριστικά της, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, εκτυλίσσεται από τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 όταν ξεκίνησε ο τουρισμός στην Ελλάδα. Και σίγουρα από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και στις όποιες εργασιακές συνθήκες και στους οποιουσδήποτε προβληματισμούς. Όσον αφορά τις αποδοχές, ο κλάδος μας υπογράφει ανελλιπώς την κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και μάλιστα είναι ο μοναδικός ίσως κλάδος που υπέγραψε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με μία αύξηση της τάξεως του 2%. Άρα στο κομμάτι των αποδοχών νομίζω ότι πάντοτε ή τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση οι αποδοχές είχαν μία διακριτή διαφορά από τους υπόλοιπους κλάδους».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καθιέρωσης των εργαζομένων από τρίτες χώρες στη βιομηχανία του τουρισμού ο κ. Τσιτλακίδης ξεκαθάρισε πως λειτουργούν κυρίως συμπληρωματικά και ως «πυροσβεστικό μέτρο, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι «στόχος είναι ο ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει το πρόσωπο που είχε όλα αυτά τα χρόνια».
Οι 2.000 κενές θέσεις στα Ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και η μόνιμη λύση της μετάκλησης προσωπικού
Η Χαλκιδική έχει λίγο πριν την έναρξη της θερινής σεζόν περίπου 2.000 κενές θέσεις στα ξενοδοχεία, επισημαίνει στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων και Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
Ο κ. Τάσιος από πλευράς του εκτιμά ότι η μετάκληση προσωπικού από τρίτες χώρες ήρθε για να μείνει, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά οι κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες.
«Προσπαθούμε με τις μετακλήσεις από τις τρίτες χώρες να βρούμε κάποιες λύσεις, δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζητούμενα στα προξενεία του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει μια προσπάθεια σαν Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής με τη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» για να μπορούμε να δουλέψουμε μέσω των δομών φιλοξενίας με ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στην Ελλάδα. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες, δηλαδή η ανεργία είναι πια κάτω από 10% άρα δεν τίθεται ζήτημα αν παίρνω Έλληνα, ξεκάθαρα ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία έχουν ένα ζήτημα έντονης εποχικότητας που η ελληνική αγορά θέλει να δουλέψει αλλά δεν είναι αυτό το ποσοστό που επιθυμούμε. Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες σιγά σιγά θα αρχίσουν καθιερώνονται κανονικά και όχι συμπληρωματικά. Δεν βρίσκεις εργαζόμενο, πρέπει να βρεις. Πρέπει συνολικά να δούμε ότι στο τέλος της μέρας μένει η σωστή παροχή υπηρεσίας, η οποία προσφέρεται από κάποιον που είναι εκπαιδευμένος. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να φύγουμε από τις αγκυλώσεις που έχουμε» δήλωσε ο ίδιος.