Π. Νικηφοριδης

Συμμαχία για το ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη - «Βήμα-βήμα» για βιώσιμο και ασφαλές ενιαίο ποδηλατικό δίκτυο

18.05.2025 | 08:00
Shutterstock
Μια πρώτη, ουσιαστική και ταυτόχρονα συμβολική συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην έδρα της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση των εργασιών της νεοσύστατης ομάδας εργασίας που έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ασφαλούς ποδηλατικού δικτύου στον δήμο.

Η ομάδα συγκροτήθηκε με απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, έπειτα από πρόταση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομου Νικηφορίδη.

Όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Νικηφορίδης, η διαδικασία για τη συγκρότηση της ομάδας ξεκίνησε με την αποστολή επιστολών σε φορείς που σχετίζονται με τις μεταφορές και την ποδηλασία, προκειμένου να υποδείξουν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εργασίες της.

Μετά από τις απαραίτητες επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες, ποδηλατικούς συλλόγους και σχετικούς φορείς, διαμορφώθηκε η σύνθεση της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον δήμο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρωμένο σχέδιο σε τέσσερις μήνες - Το ενδεχόμενο συνεργασίας με όμορους δήμους

 

Η πρώτη συνάντηση είχε χαρακτήρα γνωριμίας και θεμελίωσης των βασικών αρχών συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν τις δυνατότητες και τις εμπειρίες τους, καθώς και τις προοπτικές συμβολής τους στην κοινή προσπάθεια. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που είχε εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με τον κ. Νικηφορίδη να επισημαίνει πως αυτό αποτελεί μεν εργαλείο, ωστόσο «δεν υπάρχει κάτι το οποίο είναι σχεδιασμένο ή μελετημένο. Είναι κάτι που ουσιαστικά είναι οι προθέσεις που υπήρχαν εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο».

Η ομάδα εργασίας συμφώνησε να συνεδριάζει ανά δεκαπέντε ημέρες, με έναν χρονικό ορίζοντα τεσσάρων περίπου μηνών, ώστε να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάθεση, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, του σχεδιασμού του ποδηλατικού δικτύου στον δήμο Θεσσαλονίκης σε εξειδικευμένους μελετητές.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης ήταν η ανάγκη συνεργασίας με τους όμορους δήμους. Ο κ. Νικηφορίδης υπογραμμίζει πως αυτή η συζήτηση θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί το αρχικό έργο της ομάδας. «Θα είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επικοινωνία με τους όμορους δήμους, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό το δίκτυο να επεκταθεί και σε αυτούς για να διευρυνθεί και να είναι πιο αποτελεσματικό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πρέπει, όμως, πρώτα να καταλήξουμε εμείς σε ένα σχέδιο για να έχουμε μια βάση συζήτησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συντήρηση των υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων, οι χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου και οι ρεαλιστικές προσδοκίες

 

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα τεθεί και το ζήτημα της συντήρησης των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων. Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει πως αυτό θα συζητηθεί στην ομάδα εργασίας, με αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, ο αντιδήμαρχος τονίζει πως ο μόνος στόχος της ομάδας είναι «να βάλει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός μεγάλου ποδηλατικού δικτύου» και προσθέτει πως «εννοείται ότι στόχος είναι να κάνουμε πολλούς ποδηλατοδρόμους», αλλά επισημαίνει και τους περιορισμούς που τίθενται από άλλες μεγάλες αστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως το έργο του FlyOver και η επέκταση της γραμμής του Μετρό προς την Καλαμαριά. 

«Μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να το μελετήσουμε αλλά η δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου ποδηλατικού δικτύου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το έργο του FlyOver. Αν, ωστόσο, στην πορεία εντοπιστεί κάτι που δεν θα δημιουργεί κυκλοφοριακά ζητήματα, τότε μπορούμε να το εξετάσουμε», σημειώνει και συμπληρώνει πως, «σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να περιμένουμε την έναρξη της λειτουργίας του Μετρό της Καλαμαριάς, αλλά έτσι και αλλιώς δεν θα είχαμε και το χρόνο να το κάνουμε».

Ο κ. Νικηφορίδης υπογραμμίζει ότι, ακόμη και με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, οι διαδικασίες του Δημοσίου απαιτούν σημαντικό χρονικό διάστημα. «Αν υποθετικά ξεκινήσουμε ακόμα και σήμερα και μέσα σε 4-5 μήνες έχουμε ένα πόρισμα, θα φτάσουμε στο 2026. Ακόμη και εάν τότε η υπηρεσία, υποθετικά, προκηρύξει έναν διαγωνισμό για μελέτη ποδηλατικού δικτύου, δεν θα υπάρχει ανάδοχος πριν περάσει σχεδόν ένας χρόνος περίπου. Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες», εξηγεί, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη, που ξεκίνησε ως ιδέα το 2014 και η κατασκευή του άρχισε δέκα χρόνια αργότερα. «Επομένως δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι σε ένα ή σε δύο χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ποδηλατικό δίκτυο», υποστηρίζει.

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις σε ένα πιο εύλογο χρονικό διάστημα, μέσω, για παράδειγμα, χορηγιών. «Αν βρίσκαμε σήμερα έναν χορηγό για έναν ποδηλατόδρομο, θα μπορούσε να γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς, γιατί δεν απαιτούνται αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες».

Δημήτρης Ευαγγελίδης