mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Κάλας μετά την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: Να ασκηθεί η μέγιστη διεθνής πίεση στη Μόσχα

Ακούστε το άρθρο 8'
25.05.2025 | 15:12
Shutterstock
Την άσκηση της «μέγιστης διεθνούς πίεσης» επί της Ρωσίας ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, έπειτα από τη νυχτερινή μαζική αεροπορική επίθεση κατά της Ουκρανίας που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

«Οι επιθέσεις της τελευταίας νύχτας δείχνουν για άλλη μία φορά ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να αυξήσει τα δεινά και να καταστρέψει την Ουκρανία. Είναι αποτρόπαιο να βλέπει κανείς παιδιά ανάμεσα στα αθώα τραυματισμένα ή σκοτωμένα θύματα. Χρειαζόμαστε την μέγιστη διεθνή πίεση επί της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε η Κάγια Κάλας μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter).

 

Νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας πριν από την ανταλλαγή αιχμαλώτων: Δώδεκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Στους δώδεκα ανέρχονται μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και σε δεκάδες οι τραυματίες μετά τη νέα μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ανάμεσα στους νεκρούς, δύο παιδιά ηλικίας 8 και 12 ετών, καθώς και σε ένας έφηβος 17 ετών στην ουκρανική περιφέρεια του Ζιτόμιρ (βορειοδυτική Ουκρανία).

Παράλληλα, στη Μόσχα, ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα υποχρέωσαν αεροδρόμια να κλείσουν προσωρινά, μερικές ώρες πριν από μια τελευταία προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν πριν από την τρίτη και τελευταία φάση ανταλλαγής αιχμαλώτων, στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε νωρίτερα, την Κυριακή, με την ανταλλαγή 303 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά.

Σχετικά με την επίθεση κατά της Ουκρανίας, τη νύχτα του Σαββάτου (24/05) προς την Κυριακή (25/05),  είναι η δεύτερη σημαντικών επιθέσεων εναντίον της χώρας, αφού περίπου 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 14 βαλλιστικοί πύραυλοί είχαν εντοπισθεί τη νύχτα της Παρασκευής (23/05) προς το Σάββατο (24/05) από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Στόχος των περισσότερων από τα όπλα αυτά ήταν η ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης περιέγραψαν την Κυριακή (25/05), με μήνυμά τους στο Telegram, μια «νύχτα τρόμου στην περιφέρεια του Κιέβου». «Η μαζική νυκτερινή επίθεση προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά» στην περιοχή.

Οι εν λόγω υπηρεσίες ανέφεραν επίσης πως ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός και πέντε τραυματισμένοι στη νότια περιφέρεια του Μικολάιφ, αφού «μια πενταώροφη πολυκατοικία επλήγη από drone στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης», με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και πέντε τραυματίσθηκαν στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, πόλης της δυτικής Ουκρανίας, από ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε την Κυριακή (25/05) ο Σέρχιι Τιούριν, υπαρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό.

Ακόμη, περισσότερα από δέκα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εντοπίσθηκαν νωρίς την Κυριακή (25/05) το πρωί στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τέθηκε σε συναγερμό για αεροπορική επίθεση έπειτα από εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ.

Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε drones και ένδεκα πυραύλους μόνο στην περιφέρεια του Κρίβι Ριχ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της κεντρικής Ουκρανίας, Ολεξάντρ Βικούλ.

Οι τοπικές αρχές επισήμαναν πως επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιφέρειες της Χερσώνας και της νότιας Ουκρανίας και στο Τερνοπίλ στα δυτικά.

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων από στρατηγικά αεροπλάνα», είχε αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω του Telegram ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

«Το Κίεβο υφίσταται μαζική επίθεση», επιβεβαίωσε αργότερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν έκανε λόγο για περισσότερα από δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως δεν ανέφερε θύματα. «Το προσωπικό των υπηρεσιών άμεσης δράσης εργάζεται στο σημείο όπου έπεσαν τα συντρίμμια», έγραψε στο Telegram.

Τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο, το Σερεμέτιεβο, έκλεισαν προσωρινά και στη συνέχεια επαναλειτούργησαν νωρίς την Παρασκευή (25/05) το πρωί, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rossaviatsia.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο (24/05), 307 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλαχθήκαν με τον ίδιο αριθμό Ουκρανών στρατιωτικών, ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Μόσχα.

Η πρώτη πτυχή της ανταλλαγής αυτή -για 1.000 έναντι 1.000- αφορούσε την Παρασκευή 270 στρατιωτικούς και 120 αμάχους κάθε στρατοπέδου.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη μάχη παραμένει ένας από τους τελευταίους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, την ώρα που η Ρωσία κατέχει περίπου 20% του ουκρανικού εδάφους.

Tελευταίες Ειδήσεις