«Δεν ήταν η Ρωσία που εγκατέλειψε τις συνομιλίες το 2022. Το έκανε το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι, χωρίς όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, στο Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να προσέλθει στις συνομιλίες από την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απαραίτητες διπλωματικές διευθετήσεις.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, θα πρέπει να βρεθούν τα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που μαίνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να αποκλείει, ωστόσο, την πιθανότητα μιας εκεχειρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν, ενώ υποστήριξε πως το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου.
Στο μεταξύ, οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας προσπαθούν να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επίθεση εναντίον του Κιέβου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, λίγη ώρα αφού η ουκρανική πολεμική αεροπορία προειδοποίησε για επίθεση με drones. Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε λίγες ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία
Μακρόν για πρόταση Πούτιν: Δεν αρκεί
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», αντέδρασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».
Ο Μακρόν βρέθηκε χθες Σάββατο στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να απευθύνουν ένα τελεσίγραφο στη Μόσχα: να δεχθεί «άνευ όρων και πλήρη» εκεχειρία 30 ημερών ή να της επιβληθούν νέες «μαζικές κυρώσεις».
Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι ενεργούν κατόπιν συνεννόησης και με τις ΗΠΑ.
«Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση για εκεχειρία, εκτίμησε ο Μακρόν. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι να διατηρήσει την ασάφεια έναντι των Αμερικανών».
«Πρότεινε κάτι άλλο, κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να πούμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.
«Εξάλλου πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να το δεχθούν (σ.σ. την πρόταση Πούτιν), διότι δεν μπορούν να δεχθούν παράλληλες συνομιλίες την ώρα που συνεχίζουν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών», επέμεινε.
Τραμπ: Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι σκοπεύει να "συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές" προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για μια "ενδεχομένως σπουδαία ημέρα", μετά την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!", έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.
Πρόσθεσε: "Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν με τον τερματισμό, ας ελπίσουμε, αυτού του ατελείωτου 'λουτρού αίματος'.(...) Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί".