Reuters: Οι εικόνες που έδειξε ο Τραμπ στον Ραμαφόσα ήταν από το Κονγκό, όχι από Νότια Αφρική

Ακούστε το άρθρο 8'
23.05.2025 | 00:01
Στιγμιότυπο οθόνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε την Τετάρτη ένα στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο του Reuters που τραβήχτηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι αποτελεί απόδειξη μαζικών δολοφονιών λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική.

«Αυτοί είναι όλοι λευκοί αγρότες που θάβονται», δήλωσε ο Τραμπ, κρατώντας ένα έντυπο άρθρο συνοδευόμενο από τη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, Σίριλ Ραμαφόσα.

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο, που αναρτήθηκε από το Reuters στις 3 Φεβρουαρίου και επαληθεύτηκε από την ομάδα ελέγχου γεγονότων του πρακτορείου, δείχνει εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μεταφέρουν σάκους με σορούς θυμάτων στην πόλη Γκόμα του Κονγκό. Το υλικό καταγράφηκε μετά από αιματηρές συγκρούσεις με τους αντάρτες M23, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.

Το άρθρο που έδειξε ο Τραμπ στον Ραμαφόσα είχε αναρτηθεί στο American Thinker, ένα συντηρητικό ιστολόγιο που ασχολείται με φυλετικές εντάσεις και βία στη Νότια Αφρική και το Κονγκό. Η εικόνα συνοδευόταν από τη γενική λεζάντα «στιγμιότυπο από το YouTube», με παραπομπή σε σχετικό βίντεο στο οποίο αποδιδόταν το υλικό στο Reuters.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχόλιο. Η Άντρεα Βίντμπουργκ, αρχισυντάκτρια του American Thinker και συντάκτρια του εν λόγω άρθρου, παραδέχθηκε στο Reuters ότι ο Τραμπ είχε εσφαλμένα ταυτοποιήσει την εικόνα. Υποστήριξε πάντως ότι το κείμενο «ανέδειξε τις αυξανόμενες πιέσεις που υφίστανται οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί» από μια, κατά την έκφρασή της, «δυσλειτουργική, εμμονική με τη φυλή μαρξιστική κυβέρνηση».

Το βίντεο από το οποίο προέρχεται η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από τον δημοσιογράφο του Reuters, Τζαφάρ Αλ Κατάντι, την ώρα που καταγράφονταν μαζικές ταφές θυμάτων της επίθεσης των ανταρτών M23 στην Γκόμα.

«Εκείνη την ημέρα, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση. Χρειάστηκε να διαπραγματευτώ με τους αντάρτες και να συνεργαστώ με τη ΔΕΕΣ για να μου επιτραπεί να τραβήξω πλάνα», δήλωσε ο Αλ Κατάντι. «Το Reuters είναι το μοναδικό μέσο που κατέγραψε βίντεο».

Ο ίδιος δήλωσε συγκλονισμένος βλέποντας τον Τραμπ να κρατάει δημοσίευμα με φωτογραφία από το υλικό του: «Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, ο Πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε την εικόνα μου - το βίντεο που τράβηξα στη ΛΔ Κονγκό-  για να πείσει τον Πρόεδρο Ραμαφόσα ότι στη χώρα του, λευκοί δολοφονούνται από μαύρους».

Η συνάντηση Ραμαφόσα-Τραμπ πραγματοποιήθηκε εν μέσω προσπάθειας της Πρετόριας να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ύστερα από μήνες έντονης κριτικής από πλευράς Τραμπ σχετικά με την αγροτική μεταρρύθμιση, την εξωτερική πολιτική της Νοτίου Αφρικής και τους ισχυρισμούς περί συστηματικής κακομεταχείρισης της λευκής μειονότητας - κατηγορίες που η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ διέκοψε την τηλεοπτική κάλυψη για να προβάλει βίντεο που, όπως υποστήριξε, αποδείκνυε τη «γενοκτονία λευκών αγροτών» στη Νότια Αφρική - μια θεωρία συνωμοσίας που εδώ και χρόνια κυκλοφορεί σε ακροδεξιούς κύκλους, αν και έχει επανειλημμένα διαψευστεί.

Στη συνέχεια, ξεφύλλισε έντυπα με άρθρα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, τεκμηρίωναν φρικαλέες δολοφονίες λευκών, σχολιάζοντας δυνατά: «Θάνατος, θάνατος, θάνατος, φρικτός θάνατος».