Τελεσίγραφο Μακρόν και Μερτς σε Μόσχα: Εκεχειρία τώρα με την Ουκρανία αλλιώς νέες σκληρές κυρώσεις

Ακούστε το άρθρο 8'
10.05.2025 | 12:00
Ενημερώθηκε 10.05.2025 | 12:43
Eurokinissi
Ξεκίνησε στο Κίεβο η Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή των Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς, Τουσκ και Ζελένσκι. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετέχουν επίσης και άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, αυστηρή προειδοποίηση στη Μόσχα απηύθυναν από το Κίεβο οι Εμανουέλ Μακρόν και Φρίντριχ Μερτς, καλώντας τη να αποδεχθεί άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, διαφορετικά θα επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI.

Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών, «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο τρένο με το οποίο έφτασε σήμερα στο Κίεβο. Αν η Μόσχα δεν δεχθεί την εκεχειρία, «θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις (...) πολύ πιο σκληρές», προειδοποίησε.

Μάλιστα σε νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας στέλνει τρία μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση: 

«Πίσω στο Κίεβο, οι πρώτες μου σκέψεις πηγαίνουν στον ουκρανικό λαό. Εδώ και πάνω από τρία χρόνια, στέκεστε με αξιοθαύμαστο θάρρος – για τη γη σας, για την ελευθερία σας, για την Ευρώπη. Η ασφάλεια της ηπείρου μας διακυβεύεται εδώ. Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται από κοινού με τη Γερμανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω τρία μηνύματα να απευθύνω.

Πρώτον, ειρήνη. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη ξεκινά με μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η πρόταση που προωθούμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία την αποδέχθηκε στις 11 Μαρτίου. Η Ρωσία, ωστόσο, καθυστερεί, θέτει προϋποθέσεις, παίζει με τον χρόνο και συνεχίζει τον πόλεμο εισβολής.

Εάν η Μόσχα συνεχίσει να παρεμποδίζει, θα εντείνουμε την πίεση – από κοινού, ως Ευρωπαίοι και σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε την έκκληση του Προέδρου Τραμπ για πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Αυτό είναι και το νόημα αυτής της επίσκεψης: όλοι θέλουμε ειρήνη.

Δεύτερον, κυριαρχία. Η ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας. Είναι το ζήτημα στο οποίο εργαζόμαστε – στο Παρίσι, στο Λονδίνο και τώρα εδώ στο Κίεβο. Προχωράμε μαζί, σημειώνοντας πρόοδο.

Τρίτον, το μέλλον. Η Ουκρανία αγωνίζεται για τον λαό της, αλλά και για το ευρωπαϊκό ιδανικό στο οποίο όλοι πιστεύουμε. Στόχος μας είναι μια ελεύθερη, ισχυρή, ευημερούσα και ευρωπαϊκή Ουκρανία. Η ιστορία μας παρακολουθεί».

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ στο Κίεβο - Με τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί "πλήρη και άνευ όρων" εκεχειρία 30 ημερών, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.

Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.

 

Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Μόσχα για την επέτειο των 80 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

"Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Εντείνουμε την πίεσή μας στη ρωσική πολεμική μηχανή μέχρις ότου η Ρωσία να δεχθεί μια εκεχειρία που θα διαρκέσει", τόνισαν σε χθεσινή, κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις ηγέτες.

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ θα συμμετάσχουν μαζί με τον Ζελένσκι σε διαδικτυακή διάσκεψη με άλλους ηγέτες της "συμμαχίας των προθύμων", των δυτικών χωρών - κυρίως ευρωπαϊκών - που είναι έτοιμες να προσφέρουν "εγγυήσεις ασφαλείας" στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στο Κίεβο ενισχυμένοι από την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να δεχθεί "άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών", ενώ απείλησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθεί.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να καταλήξουν "τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες" σε ένα κοινό αμερικανοευρωπαϊκό σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο θα συνοδεύεται από νέες "μαζικές ευρωπαϊκές κυρώσεις" σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων συνομιλιών» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν ΗΠΑ και Ευρωπαίοι.

Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών, «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο τρένο με το οποίο έφτασε σήμερα στο Κίεβο και προειδοποίησε πως εάν δεν δεχτεί «θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις (...) πολύ πιο σκληρές».   

Σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι «εμποδίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μίας διαρκούς ειρήνης».

«Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για συνομιλίες με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρεται στη δήλωση.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, να συζητήσουμε την τεχνική εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και να προετοιμαστούμε για μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία.

Είμαστε σαφείς ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παράνομη εισβολή της και η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να ευημερήσει ως ασφαλές, σίγουρο και κυρίαρχο έθνος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσαν οι τέσσερις ηγέτες δεσμευμόμενοι ότι:

«θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία. Μέχρι η Ρωσία να συμφωνήσει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, θα εντείνουμε την πίεση προς τη ρωσική πολεμική μηχανή».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, στις 11:45, στην τηλεδιάσκεψη ηγετών για την Ουκρανία που συγκαλούν ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πριν κηρυχθεί εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση "η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση", σε μια περίοδο που "τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν με σίγουρο τρόπο" στο μέτωπο.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.