Τραμπ: Θέλω να συνάψω συμφωνία με το Ιράν - Ως τότε όμως να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις

Ακούστε το άρθρο 8'
14.05.2025 | 19:15
Shutterstock
Αυστηρή εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων που στοχοθετούν το Ιράν ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (14/05), εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε ένα πλαίσιο ολοένα και μεγαλύτερης αντίθεσης των ΗΠΑ στον εμπλουτισμό ουρανίου από την Τεχεράνη.

«Θέλω να συνάψω συμφωνία με το Ιράν. Θέλω να κάνω κάτι, ει δυνατόν», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνόδου κορυφής των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ.

«Προτρέπω σθεναρά όλα τα έθνη να ενωθούν μαζί μας για να εφαρμοστούν πλήρως και απολύτως οι κυρώσεις που μόλις επέβαλα στο Ιράν», συνέχισε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο.

Δεν είναι σαφές σε ποιες κυρώσεις αναφερόταν ο Τραμπ με τη διατύπωση αυτή. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε πολλές οντότητες που συνδέονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018 από τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για να τεθεί πλαίσιο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της, καθιστώντας την ανενεργή.

Ο Τραμπ έχει επίσης επιβάλει δραστικές κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας εισάγει ιρανικό πετρέλαιο και έχει πει ότι οι δευτερεύουσες αυτές κυρώσεις «είναι από ορισμένες απόψεις περισσότερο καταστροφικές από τις άμεσες κυρώσεις που έχουν στόχο το Ιράν».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη μετάσχει σε τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων με το Ιράν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου, αποσκοπούν στη σύναψη νέας συμφωνίας με στόχο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, επιδίωξη που διαψεύδει η Τεχεράνη, με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων που παραλύουν την ιρανική οικονομία.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «θετική ατμόσφαιρα». Ωστόσο δεν δείχνουν να έθιξαν σε βάθος τις τεχνικές πλευρές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Το Ιράν εμπλουτίζει σήμερα ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που όριζε η συμφωνία για το πρόγραμμά του του 2015, ενώ για στρατιωτική χρήση απαιτείται εμπλουτισμός σε ποσοστό 90%. Τα αποθέματά του σε σχάσιμο υλικό ανησυχούν τις δυτικές δυνάμεις.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ότι σκοπεύει επίσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεθαύριο Παρασκευή στην Τουρκία.

«Παραπλανητική» η περιγραφή του Τραμπ για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Αραγτσί

 

Ο χαρακτηρισμός του Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο ως η «πιο καταστροφική δύναμη» στη Μέση Ανατολή είναι «παραπλανητικός» σημείωσε την Τρίτη ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, μερικές ημέρες μετά τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Τραμπ αντέταξε την Τρίτη το «εποικοδομητικό όραμα» της Σαουδικής Αραβίας με την «κατάρρευση και τα δεινά» που όπως είπε έχουν προκαλέσει οι Ιρανοί ηγέτες.

«Δυστυχώς, αυτή είναι μια πολύ παραπλανητική άποψη. Το ιρανικό έθνος έχει τις ίδιες φιλοδοξίες για πρόοδο και ευημερία όπως οι άλλες χώρες της περιφέρειας. Είναι οι ΗΠΑ που με τις κυρώσεις και τις απειλές τους έχουν αποκλείσει τον δρόμο του Ιράν προς την πρόοδο», σημείωσε ο Αραγτσί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η πρόσφατη μετάβασή του στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη διατηρεί ενήμερες τις γειτονικές της χώρες και επιδιώκει μια περιφερειακή συνεννόηση όσον αφορά μια πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Μας ενδιαφέρει πολύ να υπάρχει μια περιφερειακή κατανόηση όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές και μια πιθανή συμφωνία που θα οδηγήσει σε αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένη περιφερειακή κατανόηση χωρίς την ανάμειξη οποιασδήποτε ξένης χώρας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ