ΟΛΘ: Το παρασκήνιο της «καρατόμησης» Λιάγκου και η κόντρα με τους Γάλλους

Ακούστε το άρθρο 8'
14.05.2025 | 18:38
Eurokinissi
Τις φήμες για την απομάκρυνση του Αθανάσιου Λιάγκου από τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) επιβεβαίωσε η σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας η οποία σηματοδοτεί όχι μόνο το τέλος μιας πενταετούς θητείας αλλά και μια περίοδο εσωτερικών ανακατατάξεων που θα καθορίσουν και την αναπτυξιακή πορεία του λιμένα.

Το νέο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στον ΟΛΘ αποκάλυψε τη ρευστότητα στις μετοχικές ισορροπίες και την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών μετόχων – του ομίλου συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και της γαλλικής ναυτιλιακής κολοσσιαίας CMA CGM- καθώς, ο κ. Λιάγκος, που ανέλαβε τα ηνία του ΟΛΘ τον Ιούλιο του 2020, έγινε το πρόσωπο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλευρά Σαββίδη φέρεται να του προσάπτει στενές σχέσεις τόσο με τη γαλλική CMA CGM όσο και με την ελληνική κυβέρνηση η οποία ακύρωσε τον διαγωνισμό στο λιμάνι του Βόλου με προτιμητέο επενδυτή τον ΟΛΘ – κατηγορίες που πυροδότησαν, όπως αποδείχθηκε, την απόφαση για την πόρτα της εξόδου. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από εννιά μέλη προτάθηκε από τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου, δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη, εξαιρώντας τον κ. Λιάγκο και κάνοντας λόγο για ανάγκη «διοικητικής ανανέωσης».

Φημολογία, ρήγμα και εσωτερικές αλλαγές

Η αποχώρηση Λιάγκου εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα αναστάτωσης στον ΟΛΘ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, όπως του Arie Koppelaar από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και μέλος του Δ.Σ. και της Θεοδώρας Ρήγα από τη θέση της Διευθύντριας Εταιρικής Επικοινωνίας. Το γεγονός ενισχύει το αφήγημα περί εσωτερικής αναδιοργάνωσης και μετατόπισης ισχύος εντός της South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) – της κοινοπραξίας δηλαδή που ελέγχει το 67% της ΟΛΘ ΑΕ.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι νέα, ωστόσο οξύνθηκε πρόσφατα μετά την αποτυχημένη δημόσια πρόταση εξαγοράς μετοχών, που κατέθεσε η μία πλευρά, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια ενίσχυσης του ελέγχου στην εταιρεία. Η αποτυχία της πρότασης ανέδειξε τη δυσκολία εξισορρόπησης των μετοχικών συμφερόντων και έφερε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις σε θέματα στρατηγικής και διοίκησης.

Οικονομικά μεγέθη και στρατηγικά έργα

Η απομάκρυνση του κ. Λιάγκου έγινε παρά το γεγονός ότι η θητεία του συνδέθηκε με θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Στον σύντομο απολογισμό της θητείας του, ο κ. Λιάγκος ανέφερε ότι ο ΟΛΘ κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών και καθαρών κερδών, διατηρεί μηδενικό δανεισμό και διαθέτει ταμειακά αποθέματα 123 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 77 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2024, ενώ οι επιβάτες κρουαζιέρας τριπλασιάστηκαν, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 2024, που άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες υποχρεωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ με αποκορύφωμα το εμβληματικό έργο της επέκτασης της 6ης προβλήτας. Ωστόσο, η πρόοδος στα έργα παραμένει αργή κυρίως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, γεγονός που φρενάρει την αναβάθμιση του λιμανιού.

Η μάχη του ελέγχου

Υπενθυμίζεται ότι το μετοχικό σχήμα του ΟΛΘ έχει ως εξής: η South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), στην οποία συμμετέχουν η Belterra του Ιβάν Σαββίδη (67%) και η Terminal Link της CMA CGM (33%), ελέγχει το 67% της ΟΛΘ ΑΕ. Επιπλέον, η Belterra διατηρεί και άμεσο ποσοστό 5,91%. Αν προστεθούν και τα έμμεσα ποσοστά, ο όμιλος Σαββίδη φαίνεται να ασκεί έλεγχο σχεδόν στο 73% του ΟΛΘ, ενώ η CMA CGM φέρεται να ελέγχει ποσοστό κοντά στο 20%. Το Υπερταμείο, με ποσοστό 7,27%, λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας, όπως έδειξε με την απόφασή του να μη ζητήσει εν τέλει αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, υιοθετώντας ουδέτερη στάση. Το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται μεταξύ θεσμικών επενδυτών και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. 

Η αποχώρηση και το αποτύπωμα Λιάγκου

Ο Αθανάσιος Λιάγκος, αποχωρώντας με δηλώσεις που εξέπεμπαν υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το λιμάνι εδραίωσε τη διεθνή του θέση, προώθησε επενδύσεις και αναβάθμισε τη λειτουργικότητά του. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενίσχυσε τη διεθνή του παρουσία και λειτούργησε ως πύλη για τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απομάκρυνσή του, όμως, κλείνει ένα κεφάλαιο με ισχυρό αποτύπωμα τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο συσχετισμών. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων, εν μέσω στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων και κρίσιμων επιλογών για το μέλλον του λιμανιού, αφήνει ερωτήματα για τη συνέχεια.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να διατηρεί κομβική γεωστρατηγική θέση ως πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως κρίκος των εφοδιαστικών αλυσίδων προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων. Ωστόσο, η εσωτερική αναστάτωση και οι μετοχικές κόντρες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συνέχιση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που είχε αρχίσει να αποδίδει.

Αν και ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου δήλωσε ότι η εξαίρεση του κ. Λιάγκου από το νέο διοικητικό συμβούλιο γίνεται στα πλαίσια ανανέωσης της διοίκησης του λιμανιού η οποία συμβάλλει στην προώθηση των συμφερόντων της, η επόμενη μέρα για τον ΟΛΘ προμηνύεται κρίσιμη. Η ανασυγκρότηση του διοικητικού σχήματος, η προώθηση των καθυστερημένων επενδύσεων και η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των μετόχων θα καθορίσουν εάν το λιμάνι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης ή αν θα βρεθεί εγκλωβισμένο σε εσωτερικές διαμάχες και απώλεια στρατηγικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα το όνομα του νέου Εκτελεστικού Προέδρου της ΟΛΘ Αε θα ανακοινωθεί αύριο με ανακοίνωση προς το Χρηματισήριο Αθηνών.

Δήμητρα Τάγκα