Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Ιακώβου ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τα ποσά που δαπανήθηκαν μέσω απευθείας αναθέσεων για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι πτώσεις των δέντρων, ασκώντας κριτική στην επιλογή της διοίκησης να μην προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
Έθεσε, μάλιστα, ζήτημα ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών, στην περίπτωση που γειτονικοί δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, κατάφεραν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με ίδια μέσα.
Γιώργος Δημαρέλος: «Κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό για τέτοιου είδους φαινόμενα»
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος, υπερασπίστηκε την επιλογή της διοίκησης να καταφύγει σε απευθείας αναθέσεις, τονίζοντας ότι το βράδυ που ξέσπασε η σφοδρή κακοκαιρία είχαν πέσει εκατοντάδες δέντρα εντός του αστικού ιστού της πόλης και πως η άμεση αντιμετώπιση ήταν κρίσιμη ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Υποστήριξε ότι κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό για να διαχειριστεί μόνος του τέτοιας έντασης φαινόμενα, σημειώνοντας ότι για να ανταποκριθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με ίδια μέσα, θα χρειαζόταν «είκοσι καλαθοφόρα». «Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι καμία μελέτη κόστους οφέλους δεν θα έβγαινε συμφέρουσα έτσι ώστε ο δήμος να έχει αυτόν τον αριθμό των μηχανημάτων για να μπορέσει να αντεπεξέλθει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε, προσθέτοντας πως ζητήθηκε βοήθεια και από εταιρείες του μητρώου της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Δημαρέλος, «απευθυνθήκαμε στους υφιστάμενους εργολάβους Πρασίνου, οι οποίοι είχαν συνάψει συμβάσεις με την προηγούμενη διοίκηση, για να δούμε με τι είδους δυναμικότητα θα μπορούν να μας βοηθήσουν. Μάλιστα, είχαμε και τις επόμενες ημέρες πολλά ‘’πήγαινε – έλα’’ με την Υπηρεσία Προμηθειών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση της υφιστάμενης εργολαβίας η οποία υπήρχε. Να ‘’τραβήξουμε’’ δηλαδή από εκεί τα χρήματα, να τα εξαντλήσουμε όσο μπορούμε και μετά να πάμε να δούμε τις απευθείας αναθέσεις που μπορούσαμε να κάνουμε. Απευθυνθήκαμε σε όλες τις εταιρίες, οι οποίες ήταν στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας για να δούμε τι είδους ανταπόκριση θα μπορούσαμε να έχουμε».
«Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να μην χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ»
Παράλληλα, ο κ. Δημαρέλος τόνισε πως υπήρξε ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς δημοτικής αρχής, προκειμένου να μην κερδοσκοπήσουν εταιρείες εις βάρος των δημοτών μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ επισήμανε πως δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος συμβουλεύτηκαν τον δήμο Θεσσαλονίκης ζητώντας τα τιμολόγια όπου είδαν πώς κοστολόγησαν τις εργατοημέρες για κάθε μηχάνημα που ζητήθηκε.
«Δεν υπήρχαν διαθέσιμοι εργολάβοι για όλα αυτά τα τμήματα τα οποία μπορούσαμε να απευθυνθούμε. Απευθυνθήκαμε και στην εταιρεία που συμμετέχει στην παροχή υπηρεσιών στην Καθαριότητα, που είχε ένα ποσοστό επί της πρώτης μελέτης 25.000 ευρώ στο σύνολο των 466.000 ευρώ. Αυτό που κάναμε ήταν να πάμε στις εταιρείες που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη εργασία. Κάποιοι αρνήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι δεν βγαίνουν όσον αφορά το κομμάτι με τις τιμές που δίναμε», συνέχισε και τόνισε πως καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν οι εργασίες και ο δήμος να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες συνθήκες.
Όσον αφορά το κόστος, ο ίδιος ανέφερε πως ο προϋπολογισμός των μελετών ήταν στα 1,14 εκατ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχουν ενταλματοποιηθεί περίπου 395.000 ευρώ. «Είναι σε εκκρεμότητα 466.000 ευρώ, τα οποία αφορούν την πρώτη μελέτη και αυτό γιατί θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουμε τις εταιρείες για τον μηχανισμό που είπαν οι ίδιες ότι έχουν και για τη δουλειά που είπαν ότι θα κάνουν. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να μην χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν για εκείνη την περίοδο», εξήγησε, προσθέτοντας πως εκκρεμεί και η τελευταία μελέτη της Β' φάσης, η οποία είναι στα 217.000 ευρώ, προκειμένου να εκδοθεί η πίστωση για να μπορέσει να πληρωθεί.
«Αν το κάναμε με δικά μας μέσα, ακόμα δέντρα θα μαζεύαμε από την πόλη»
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, οι εργασίες αφορούσαν την κοπή και την απομάκρυνση των δέντρων, την αφαίρεση των πρεμνών, καθώς και σάρωμα των περιοχών όπου υπήρξαν πτώσεις δένδρων. «Από τη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας εκπονήθηκε η μελέτη του ηλεκτρολογικού και οι μελέτες των πεζοδρομίων, γιατί έπεσαν καλώδια, έσπασαν πεζοδρόμια από τα δέντρα που έπεσαν και έπρεπε να αποκατασταθούν. Και το δεύτερο κομμάτι της μελέτης, η επέκταση δηλαδή της σύμβασης, η οποία έχει να κάνει με την περαιτέρω κοπή και απομάκρυνση δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου».
Ο κ. Δημαρέλος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή έπραξε ως όφειλε, «με τον διαφανέστερο τρόπο με τον οποίο μπορούσαμε να δράσουμε».
«Τσιγκουνευτήκαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ και νομίζω ότι αντεπεξήλθαμε πλήρως στο να μπορέσουμε να έχουμε έτοιμη την πόλη για τα Χριστούγεννα. Αν δεν ακολουθούσαμε αυτές τις διαδικασίες και το κάναμε με τα δικά μας μέσα, ακόμα δέντρα θα μαζεύαμε από την πόλη», κατέληξε.
Βασίλης Διαμαντάκης: «Ήταν ένας άθλος για τον δήμο Θεσσαλονίκης»
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Βασίλης Διαμαντάκης, περιέγραψε την κακοκαιρία ως «τριήμερο κόλασης», σημειώνοντας ότι η πόλη επλήγη από ανέμους έως και 11 μποφόρ. Αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης περισσότερων από 1.100 δέντρων και 1.100 πρέμνων, σημειώνοντας πως οι εργασίες διήρκεσαν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Εμείς επειδή είχαμε ενημερωθεί, ετοιμάσαμε τον μηχανισμό μέσω των εργολάβων που είχαμε στη διάθεσή μας, με την πυροσβεστική και με την πολιτική προστασία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό που θα ερχόταν. Το Σάββατο βράδυ όταν άρχισαν να πέφτουν τα δέντρα μέσα στους δρόμους και είχαμε κλήσεις, όταν πήγαμε εκεί, δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε από τον αέρα. Ουσιαστικά η διαδικασία ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί. Όλα αυτά θα έπρεπε εμείς να τα αντιμετωπίσουμε μέσα σε λίγα 24ωρα. Θυμίζω ότι είχαμε κλείσει 40 σχολεία τη Δευτέρα. Την Τρίτη παρέμειναν 4 σχολεία κλειστά και την Τετάρτη άνοιξαν όλα. Αυτό ήταν ένας άθλος για τον δήμο Θεσσαλονίκης», σημείωσε αρχικά.
«Ο δήμαρχος σωστά κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
«Άρα ποια διαγωνιστική διαδικασία θα έπρεπε να γίνει για να ανοίξουν τα σχολεία από την Κυριακή, την ερχόμενη Τετάρτη;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως «ο δήμαρχος σωστά κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορούμε να έχουμε ταχύτατες διαδικασίες και πιθανόν για να μπορούμε να διεκδικήσουμε και τα χρήματα από την Πολιτική Προστασία».
Όπως επισήμανε, οι εργασίες υλοποιήθηκαν από τις δύο εταιρείες με τις οποίες υπήρχαν ενεργές συμβάσεις από την προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Βρήκαμε βοηθητικά και άλλες δύο εταιρείες οι οποίες πήραν από το όλο budget περίπου 10%. Η μία πήρε περίπου 52.000 και η άλλη 40-50.000 ευρώ. Και κάποιοι δεν ήρθαν διότι οι τιμές που είχαμε βάλει εμείς δεν τους συνέφεραν και άλλοι δήμοι έδιναν περισσότερα και έτσι πήγαν εκεί».
Αντιπαράθεση για τις κλαδεύσεις
Ο κ. Διαμαντάκης διέψευσε ότι οι πτώσεις δέντρων σχετίζονταν με ελλιπή κλάδευση, όπως υπαινίχθηκε ο κ. Ιακώβου, λέγοντας ότι τα περισσότερα δέντρα έπεσαν σε πάρκα και κοιμητήρια, περιοχές που, όπως υποστήριξε, δεν κλαδεύονταν ούτε επί της προηγούμενης διοίκησης. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, σημειώνοντας ότι τα δέντρα που έπεσαν ήταν κυρίως κωνοφόρα, τα οποία απαγορεύεται να κλαδεύονται.
«Είχαμε 90 πεύκα στο ζωολογικό κήπο, 60 κυπαρίσσια στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, 60 δέντρα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, 40 στο Πεδίο του Άρεως κλπ. Κάνω την εξής ερώτηση: η διοίκηση του κυρίου Ιακώβου κλάδευε ποτέ σε αυτές τις τοποθεσίες; Όχι. Άρα δεν έφταιγε το κλάδεμα. Ήταν η κατάσταση τέτοια όπου επειδή τα δέντρα αυτά είναι σε χώμα, είχε πέσει πολλή βροχή, είχε εξασθενήσει η αντίστασή τους και ο δυνατός αέρας τα έριξε κάτω. Η αιτία ήταν το φαινόμενο που χτύπησε κυρίως πάρκα και κοιμητήρια», εξήγησε ο κ. Διαμαντάκης.