Η τελετή εγκαινίων της εγκατάστασης «Folie Hébrard» πραγματοποιήθηκε στο πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ, επί του λεγόμενου πλέον «Άξονα Περιπάτου Ερνέστου Εμπράρ», που ξεκινά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία, διέρχεται από το πάρκο της ΧΑΝΘ, διασχίζει τη ΔΕΘ και καταλήγει στα Πανεπιστήμια.
Η επιλογή της τοποθεσίας είναι ενδεικτική της διαχρονικής επιρροής του Εμπράρ στη χωρική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, καθώς ο ίδιος είχε οραματιστεί και σχεδιάσει αυτόν τον άξονα -πέραν από αυτόν της Αριστοτέλους- ως κομβική αρτηρία της νέας πόλης.
Παράλληλα, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομου Νικηφορίδη, γνωστοποίησε και τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία μίας νέας πλατείας αφιερωμένης στον Γάλλο αρχιτέκτονα, στην απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους και πιο συγκεκριμένα πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, επί της οδού Κασσάνδρου.
Τι είναι η «Folie Hébrard»;
Η Folie Hébrard, σχεδιασμένη από τον Νίκο Καλογήρου, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, και υλοποιημένη χάρη στη χορηγία της εταιρείας «Κτήμα Γεροβασιλείου», αποτελεί μια σύνθετη αρχιτεκτονική εγκατάσταση που αντλεί από τη γαλλική και ευρωπαϊκή παράδοση των «folies». Αυτές είναι μορφές φανταστικών αρχιτεκτονικών θραυσμάτων ή ερείπια που τοποθετούνται σε πάρκα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μνημεία αλλά και χώροι στοχασμού.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η «folly» επιχειρεί να αποδώσει αφαιρετικά το σχεδιαστικό ύφος του Εμπράρ και να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού για τη συμβολή του μεγάλου πολεοδόμου στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Καλογήρου, «θα μπορούσα να πω τον όρο ότι είναι μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση. Ο γαλλικός όρος είναι Follie, μία εγκατάσταση σε ένα πάρκο. Ανέκαθεν υπήρχαν αυτές, στην Ελλάδα όμως είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί λίγο τις μορφές του Εμπράρ. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μουσειολογικό έργο που προσπαθεί να δώσει και μια πληροφορία για τη σημασία που έχει το έργο του Εμπράρ για τη Θεσσαλονίκη, για τον άξονα περιπάτου του Εμπράρ στον οποίο εγκαταστάθηκε, αλλά και γενικότερα για τη νεότερη Θεσσαλονίκη. Το έργο προσπαθεί μέσα από μια μικρή κλίμακα να αποδώσει μια τιμή στον μεγάλο αυτόν αρχιτέκτονα και πολεοδόμο και ταυτόχρονα να είναι και ένα μικρό σημείο αναφοράς πάνω στον Περίπατο του Εμπράρ. Με σκοπό να θυμίζει σε όλους μας το έργο του αλλά και να δίνει πληροφορίες στον επισκέπτη της πόλης για το μνημείο αυτό».
Το σχέδιο για τη δημιουργία πλατείας, παιδικής χαράς και πάρκινγκ πάνω από τον Άγιο Δημήτριο - «Το έργο του ήταν πολύ μεγάλο και πολύ πρωτοποριακό»
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Εμπράρ, λέγοντας πως, «η Θεσσαλονίκη ήταν μια μουσουλμανική πόλη με χαοτικό σχεδιασμό. Ο Εμπράρ, μετά από ανάθεση του Ελευθέριου Βενιζέλου, σχεδίασε τη Θεσσαλονίκη σε νέα θεμέλια. Θεωρώ ότι το έργο του ήταν πολύ μεγάλο και ήταν πολύ πρωτοποριακό. Είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα μιας πόλης που ξαναχτίστηκε από την αρχή. Τα 3/4 της πόλης είχαν καταστραφεί. Η συμβολή του ήταν πολύ μεγάλη και μέχρι τώρα δεν είχε αναδειχθεί ουσιαστικά. Ξεκινάμε να αναδείξουμε τον ρόλο του Ερνέστου Εμπράρ και να τον τιμήσουμε με πολλαπλούς τρόπους».
Όπως τόνισε ο κ. Νικηφορίδης, στον σχεδιασμό του δήμου είναι και η δημιουργία πλατείας Ερνέστου Εμπράρ στην απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους, επί της οδού Κασσάνδρου, πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της πλατείας, μίας παιδικής χαράς και ενός οργανωμένου χώρου στάθμευσης, μέσω χορηγίας σε χώρους που ανήκουν στον δήμο.
«Αυτό το σχέδιο για τη δημιουργία της πλατείας Ερνέστου Εμπράρ υπάρχει από τη δημαρχία Μπουτάρη. Δυστυχώς η επόμενη δημοτική αρχή το άφησε στο περιθώριο, εμείς όμως το επαναφέρουμε», τόνισε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη των εγκαινίων.
«Ο Ερνέστο Εμπράρ είναι εδώ και εμείς διαβαίνουμε πάνω στα σχέδια που ο ίδιος αποτύπωσε στην πόλη»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα των εγκαινίων, ως «μια όμορφη στιγμή για την πόλη και οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του και η πόλη συμπλήρωσε την πολύχρωμη και σημαντική ιστορία της με την παρέμβασή του. Ο Ερνέστο Εμπράρ είναι εδώ και εμείς διαβαίνουμε πάνω στα σχέδια που ο ίδιος αποτύπωσε στην πόλη με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο αλλά και τόσο δημιουργικό τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γεροβασιλείου, τον κύριο Καλογήρου και όλη την αρχιτεκτονική οικογένεια που σήμερα τιμά αυτόν τον σημαντικό άνθρωπο και τη μνήμη του».
Ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ζαν-Λικ Λαβό, εξέφρασε, από την πλευρά του, τη συγκίνησή του για την απόδοση τιμής στον Εμπράρ, τονίζοντας πως, «είναι μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια να βρίσκομαι εδώ. Ο Εμπράρ έδειξε το πρωτοπόρο όραμά του με τη διάνοιξη οδών και φυσικά με τη δημιουργία της Πλατείας Αριστοτέλους. Υπήρξε μια αδικία στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Δεν υπήρχε τίποτα που να τον τιμά, πέρα από μια μικρή οδό στα Λαδάδικα. Ευτυχώς, έγινε μια συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του τοπόσημου που θυμίζει και τιμά την ιστορία του. Αυτή η “folly” παραδίδεται σήμερα στους Θεσσαλονικείς. Είναι μια πρωτοβουλία που ενσαρκώνει ένα βαθιά γαλλικό πνεύμα που με συγκινεί».
Στις τοποθετήσεις, ξεχώρισε και αυτή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρου Βούγια, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του άξονα και της συγκεκριμένης εγκατάστασης για την ταυτότητα της πόλης.
«Η εγκατάσταση βρίσκεται στον πιο όμορφο από τους τρεις άξονες του Εμπράρ. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η ξαφνική αυτή χειρονομία βοηθά στη φυσιογνωμία της πόλης και εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια του δήμου, των πανεπιστημίων και των φορέων για την αυτογνωσία της. Είναι ένα μνημείο που δεν είναι γλυπτό, αλλά ένα πολύπλευρο περίπτερο που συναντάμε ξαφνικά στη διαδρομή μας. Βοηθάει στην ομορφιά της περιοχής και στη σχέση μας με την ίδια την πόλη. Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για αυτή και να την αγαπάμε περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Βούγιας.
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας Δήμητρα Αγκαθίδου, καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας.