Ποια είναι η «SkyUp» που προσγειώθηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη – Νέος αεροπορικός κόμβος και τουριστική γέφυρα Ελλάδας-Μολδαβίας

Ακούστε το άρθρο 8'
23.05.2025 | 08:00
Μια νέα σελίδα στις αεροπορικές και τουριστικές σχέσεις Ελλάδας και Μολδαβίας άνοιξε η ουκρανική αεροπορική εταιρεία SkyUp Airlines, η οποία πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση προς τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 20 Μαΐου.

Το νέο δρομολόγιο Κισινάου–Θεσσαλονίκη ενισχύει σημαντικά τη συνδεσιμότητα της Βόρειας Ελλάδας με την Ανατολική Ευρώπη, αποτελώντας παράλληλα μια εναλλακτική λύση μετακίνησης για τους Ουκρανούς ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε δρομολόγια από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Η SkyUp Airlines, που αναγκάστηκε να μεταφέρει τη βάση της από την Ουκρανία στο Κισινάου το 2022 εξαιτίας της ρωσοουκρανικής σύρραξης, αναπτύσσει ταχύτατα ένα ευρύ δίκτυο πτήσεων από τη Μολδαβία προς την Ευρώπη. Η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης της παρουσίας της σε μεσογειακούς προορισμούς και έχει διττό στόχο: από τη μία την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης τουριστικής ροής μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας και από την άλλη τη μετατροπή του Κισινάου σε βασικό κόμβο για τους Ουκρανούς ταξιδιώτες που κινούνται εντός Ευρώπης.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα – κάθε Τρίτη και Σάββατο – από και προς τη Θεσσαλονίκη και θα ισχύουν για τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Svitlana Igolnikova, περιφερειακή διευθύντρια της SkyUp Airlines για Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία και Ρουμανία, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης ή καθιέρωσης του δρομολογίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με τις φετινές επιδόσεις της επιβατικής κίνησης.

Ενίσχυση τουριστικής ροής και επιχειρηματικής κινητικότητας

Η νέα αεροπορική γραμμή θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη ροή επισκεπτών από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Θάσος και η Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης για τον Τουρισμό της Μολδαβίας, κα Elena Stepanov, υπάρχει έντονη τουριστική ζήτηση από Μολδαβούς για την Ελλάδα, ενώ το άμεσο πλάνο είναι η ενίσχυση των ροών και των πολιτιστικών ανταλλαγών μέσω κοινών τουριστικών πακέτων. Αντίστοιχα, η παρουσία της SkyUp ενισχύει και τις προοπτικές για ταξίδια συνεργασίας, συμμετοχές σε επιχειρηματικά συνέδρια, αλλά και ανάπτυξη επενδυτικών σχέσεων, ειδικά στον τουριστικό τομέα.

Η SkyUp και η στρατηγική ανάπτυξης από το Κισινάου

Η SkyUp Airlines, που ιδρύθηκε το 2017 και ξεκίνησε πτήσεις τον Μάιο του 2018, έχει καταστεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες low-cost εταιρείες της Ευρώπης. Από το 2023 λειτουργεί με επιχειρησιακή πιστοποίηση Μάλτας, γεγονός που της επιτρέπει να πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια σε χώρες της ΕΕ, με στόλο 11 αεροσκαφών Boeing 737. Σήμερα, η εταιρεία συνδέει το Κισινάου με ευρωπαϊκούς προορισμούς σε 8 χώρες, όπως Στοκχόλμη, Παρίσι, Βερολίνο, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρκελώνη, Πράγα, Νίκαια, Λισαβόνα, Λάρνακα, Αθήνα, Ηράκλειο και πλέον Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική επέκτασης προς τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να αποτελεί ήδη κομβική αγορά, τόσο λόγω της τουριστικής της δυναμικής όσο και λόγω της σημαντικής ουκρανικής κοινότητας που ζει και εργάζεται στη χώρα.

Η είσοδος της SkyUp στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναβαθμίζει τη διεθνή συνδεσιμότητα της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας έναν ακόμη προορισμό της Ανατολικής Ευρώπης με σημαντική περιφερειακή βαρύτητα. Παράλληλα, αυξάνει τις επιλογές για επισκέπτες και επαγγελματίες από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, την ώρα που η Θεσσαλονίκη επενδύει όλο και περισσότερο στην ανάδειξή της ως τουριστικός, συνεδριακός και επιχειρηματικός κόμβος των Βαλκανίων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της πόλης στο ευρωπαϊκό δίκτυο δευτερευόντων αεροδρομίων και να προσφέρει νέα εργαλεία στον τοπικό τουριστικό και επιχειρηματικό κλάδο για τη διεύρυνση της απήχησής του σε νέες, αναδυόμενες αγορές όπως η Μολδαβία. Η πρωτοβουλία λειτουργεί τέλος και ως αεροπορική γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα όχι μόνο με τη Μολδαβία αλλά και με τον ευρύτερο ουκρανικό πληθυσμό, προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές, οικονομικές επιλογές και εμπορικές ευκαιρίες. 

Δήμητρα Τάγκα