Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλονίκη του 2025 δεν έχει καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη του 2015 και αυτό, όπως λέει, δεν αφορά μόνο στην πόλη, αλλά συνολικά στον νομό. Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη, εκτός από τα αναρίθμητα έργα, απέκτησε ελπίδα, βάσιμη ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον κι όχι φρούδες ελπίδες και οράματα θερινής νυκτός, που παρουσιάζονταν δήθεν ως προγράμματα Θεσσαλονίκης.
Συνέντευξη στην Ντόνια Κανιτσάκη
-Κύριε Βράνο, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης βρίσκεται πίσω από πολλά έργα στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα σημαντικότερα που υλοποιήσατε πρόσφατα;
Πρέπει να χωρίσουμε το έργο της ΑΝΕΘ σε δυο κατηγορίες, για να έχετε σαφή εικόνα.
1ον: Υλοποιούμε και πλέον ολοκληρώνουμε δυο μεγάλα τοπικά προγράμματα Leader, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν το πρώτο τους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης και τμήματα των δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα (προϋπολογισμός 12,7 εκ. ευρώ) και το δεύτερο τον δήμο Χαλκηδόνος και τμήμα του δήμου Δέλτα (προϋπολογισμός 7,25 εκ. ευρώ). Βασικός στόχος μας είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του αγροτικού κόσμου του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και των αγροτικών περιοχών, πυλώνας των οποίων είναι οι συγκεκριμένοι δήμοι. Έτσι αφήνουμε σημαντική παρακαταθήκη στην πραγματική αγροτική οικονομία και σε όσους ασχολούνται εμμέσως ή άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα των αγροτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης. Τα προγράμματα περιλάμβαναν ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και έργα δημόσιου χαρακτήρα και θεωρώ ότι αφήνουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στον τόπο μας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν είναι 83 και τα έργα δημόσιου χαρακτήρα 33.
2ον: Έχουμε μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις για έργα τοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν αφορούν μόνον στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, αλλά συνδράμουμε και σε έργα σε περιοχές όπως η Ημαθία, το Κιλκίς ή ακόμα και τα Γιάννενα. Έχουμε 16 τέτοιες προγραμματικές συμβάσεις και στις ολοκληρωμένες περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι κυκλοφοριακές μελέτες του Κιλκίς και ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κρίσιμων υποδομών του δήμου Λαγκαδά. Και σταδιακά, μέχρι και το επόμενο έτος, θα παραδίδουμε ένα - ένα όλα τα έργα.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος
-Ποια προγράμματα τρέχουν αυτή την περίοδο; Ετοιμάζεστε να απευθύνετε προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Κι εδώ θα χωρίσω την απάντησή μου σε δυο σκέλη.
Το πρώτο αφορά στα νέα προγράμματα Leader, καθώς η ΑΝΕΘ επιλέχθηκε και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ως ενδιάμεσος εταίρος. Οι παρεμβάσεις μας θα γίνουν σε δυο περιοχές. Η πρώτη περιλαμβάνει τους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά στο σύνολό τους και τμήματα των δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης και Πυλαίας - Χορτιάτη, με αρχική δημόσια δαπάνη 4,42 εκ. ευρώ. Η δεύτερη περιλαμβάνει τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος και το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Ωραιοκάστρου, με αρχική δημόσια δαπάνη 3,88 εκ. ευρώ. Και σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνονται ιδιωτικές επενδύσεις (μεταποίηση, αγροτικός τομέας, τουρισμός, υπηρεσίες, βιοοικονομία και κυκλική οικονομία, εκπαίδευση και συνεργασία τοπικών φορέων), αλλά και δημόσια έργα, όπως παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα, υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές κτλ., πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, πολιτιστικά έργα, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, υποδομές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κτλ. Γι’ αυτά τα δύο προγράμματα ετοιμάζονται οι πρώτες προσκλήσεις. Και στη νέα Προγραμματική Περίοδο συνεπώς η ΑΝΕΘ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανάπτυξη και βιωσιμότητα και εμμέσως να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα και μια νέα βελτιωμένη καθημερινότητα για τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Η δε αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων γίνεται πάντα με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, όπως έχει αποδειχθεί από τα υλοποιημένα μέχρι σήμερα έργα και δράσεις αρμοδιότητας της ΑΝΕΘ.
Επίσης, το έργο μας περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των προγραμματικών συμβάσεων έργων που έχουμε αναλάβει από το 2024. Εκτός από εκείνα που ήδη ολοκληρώσαμε και σας ανέφερα τα υπόλοιπα έργα είναι η εγκατάσταση πυροπροστασίας στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, η ανακατασκευή της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην Κουλούρα Ημαθίας, η υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών ή και των υπηρεσιών δόμησης των δήμων Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Νάουσας, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Σταυροχώρι Κιλκίς και η υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Θα ήταν παράλειψη να σας επισημάνω ότι συμμετέχουμε ενεργά σε επτά Σχέδια Διατοπικής – Διακρατικής Συνεργασίας, μέσα από τα οποία ενισχύεται επίσης η τοπική πρωτογενής παραγωγή και ο δευτερογενής τομέας, που ασχολείται με τη μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και η εξωστρέφεια και η εισαγωγή της καινοτομίας στον κλάδο, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός και πιο αναγνωρίσιμος. Τα επτά αυτά Σχέδια ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.
-Σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης εκτελείτε σειρά μελετών για εμβληματικές αναπλάσεις. Πείτε μας δυο λόγια για τις αναπλάσεις αυτές.
Ως φορέας με σημαντική εμπειρία πλέον στο μελετητικό κομμάτι των έργων, στο κομμάτι της ωρίμανσης και της προετοιμασίας, αλλά και της υλοποίησης, ειδικά έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, συνδράμουμε τους δήμους προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωρίζετε ότι αφορά στους 12 από τους 14 δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι πόροι του μάλιστα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι διπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίησή του. Επειδή όμως οι δήμοι αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις τεχνικές υπηρεσίες τους, εκεί έρχεται η ΑΝΕΘ με το εξειδικευμένο προσωπικό και την εμπειρία της, ώστε να διασφαλίσει μελετητική ωριμότητα των προτάσεων κι έτσι οι δήμοι να μπορέσουν να τις εντάξουν στο πρόγραμμα και να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων. Έργα τα οποία αφορούν σε εμβληματικές αναπλάσεις, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία για τουλάχιστον μία εμβληματική τέτοια παρέμβαση ανά δήμο. Ως ΑΝΕΘ, λοιπόν, προετοιμάζουμε ώριμες μελέτες για τις εμβληματικές αναπλάσεις των δήμων
-Η τεχνική υπηρεσία της ΑΝΕΘ δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς και εκπονεί σειρά μελετών. Ποια έργα ξεχωρίζετε;
Προφανώς και ξεχωρίζω τις πέντε εμβληματικές αστικές αναπλάσεις που έχουμε αναλάβει και είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η ολοκλήρωσή τους, προκειμένου οι δήμοι να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για μείζονος σημασίας έργα για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και για τη βελτίωση της λειτουργίας των αστικών κέντρων μας. Σήμερα εκπονούμε μελέτες για τις εμβληματικές αναπλάσεις των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου.
Συγκεκριμένα, στον δήμο Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί βιοκλιματική ανάπλαση αστικών ελεύθερων χώρων πρασίνου και διαμόρφωση πράσινης διαδρομής σύνδεσης - περιπάτου - αναψυχής στη Σταυρούπολη.
Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα πραγματοποιηθεί βιοκλιματική ανάπλαση δικτύου πεζοδρομίων / πεζοδρόμων και ανοικτών χώρων σε όλο τον δήμο.
Στον δήμο Λαγκαδά θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και ανοικτών χώρων με έμφαση στη βιοκλιματική αναβάθμιση και βιώσιμη κινητικότητα.
Στον δήμο Δέλτα θα πραγματοποιηθούν βιοκλιματικές αναπλάσεις στη Σίνδο.
Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη θα πραγματοποιηθεί βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Πανοράματος.
-Πώς βλέπετε τη Θεσσαλονίκη του σήμερα, από πλευράς υποδομών, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη της προηγούμενης δεκαετίας; Και πώς περιμένετε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια;
Δεν έχει καμιά σχέση η Θεσσαλονίκη του 2025 με εκείνη του 2015. Και δεν αναφέρομαι μόνον στην πόλη. Αναφέρομαι συνολικά στον νομό. Όσοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει στάσιμη παραβλέπουν ένα σύνολο έργων, τα οποία αλλάζουν την περιοχή μας και την πηγαίνουν μπροστά. Μπορεί ορισμένοι να έχουν κολλήσει στην πολύ δύσκολη περίοδο 2015 – 2019. Ωστόσο, από το 2019 και μετά η Θεσσαλονίκη βρέθηκε επιτέλους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κεντρικής διοίκησης. Η Πολιτεία έπαψε να βλέπει την πόλη και τον νομό ως επαίτη. Κι αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία της κεντρικής εξουσίας έφερε θεαματικά αποτελέσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει επιτέλους μετρό. Η Θεσσαλονίκη έχει έναν εμβληματικό ανισόπεδο κόμβο, τον κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, ο οποίος δεν είναι απλώς ένα συγκοινωνιακό έργο, αλλά ένα αναπτυξιακό έργο. Η Θεσσαλονίκη απέκτησε σοβαρές αστικές συγκοινωνίες, τόσο εντός, όσο και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα αεροδρόμιο σύγχρονο πλέον κι όχι ένα κατ’ ευφημισμό διεθνές. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα δυτικό πραγματικά παράκτιο μέτωπο κι όχι έναν αχανή παραθαλάσσιο σκουπιδότοπο. Η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχτεί επιχειρήσεις κολοσσούς, έχει υποδεχτεί κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, έχει αποκτήσει επίσης δυο εξαιρετικά κρίσιμες μελέτες για το μέλλον της. Αναφέρομαι στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, που είναι μια γενική κυκλοφοριακή μελέτη, που δεν την είχαμε από το 2000 για να ξέρουμε τι κάνουμε στο κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό κομμάτι λειτουργίας της περιοχής μας, αλλά κι ένα σοβαρό επικαιροποιημένο master plan αντιπλημμυρικών έργων για να θωρακίσουμε σε εποχές κλιματικής κρίσης όλο το νομό. Η Θεσσαλονίκη έχει δεκάδες νέα σχολεία σε όλους τους δήμους και ταυτόχρονα η Θεσσαλονίκη απέκτησε ελπίδα. Βάσιμη ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον κι όχι φρούδες ελπίδες και οράματα θερινής νυκτός που παρουσιάζονταν δήθεν ως προγράμματα Θεσσαλονίκης. Επειδή όλοι μπορούν να δουν το έργο που είναι σε εξέλιξη και σε λίγα χρόνια θα αλλάξει προς το καλύτερο όλη τη Θεσσαλονίκη. Το βλέπουν στο λιμάνι, στην περιφερειακή οδό, στην Περαία με το ThessIntec, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στην παλιά δυτική είσοδο, παντού. Αυτή η «καταιγίδα έργων» στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ανακοπεί. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε νέες περιόδους στασιμότητας και πισωγυρίσματα. Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της ΝΔ επί έξι χρόνια κι εκεί πρέπει να μείνει για να έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο μπροστά. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια, βασισμένο όμως σε απτό έργο σε όλη τη Θεσσαλονίκη.