Όπως ανέφεραν χθες σε ρεπορτάζ τα Μακεδονικά Νέα όλα έγιναν όταν μαθητές προσέγγισαν περιφραγμένο χώρο εντός του κτήματος, στον οποίο βρίσκονταν ένα θηλυκό άλογο με το νεογέννητο πουλάρι του.
Οι μαθητές αν και είχαν ενημερωθεί επανειλημμένα να μην πλησιάσουν τη φοράδα και το πουλάρι, παράκουσαν τις εντολές και εισήλθαν στον χώρο, με αποτέλεσμα το ζώο να αναστατωθεί, πιθανότατα νιώθοντας απειλή για το νεογέννητο πουλάρι του και να τραυματίσει τον μαθητή.
Η απρόσεκτη και πολλές φορές -έστω και ασυνείδητα - εριστική συμπεριφορά επισκεπτών σε χώρους όπου φυλάσσονται ζώα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης και τον συνωστισμό ανθρώπων γύρω από αυτά, ενδεχομένως να προκαλούν αισθήματα άγχους ή και τρόμου στα ζώα.
Όπως αναφέρει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο προπονητής ιππασίας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών Κώστας Δημητρακάκης ο άνθρωπος που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με ένα ζώο οφείλει να μελετήσει τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά του, υπολογίζοντας πάντα ότι κάθε ζώο έχει και διαφορετικό χαρακτήρα.
«Πολλές φορές νομίζουμε ότι αν μας ενοχλεί κάτι ενοχλεί και το άλογο ή το αντίθετο. Επίσης να πούμε ότι κάθε άλογο όπως και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι σπάνιο περιστατικό, συνήθως τα άλογα θα δαγκώσουν γιατί θέλουν να φάνε όταν κάποιος τα ταΐζει, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ιπποειδούς. Το πρώτο κεφάλαιο που μαθαίνεις σε μια σχολή συμπεριφοράς ζώων είναι να ενημερωθείς για τις ανάγκες του εκάστοτε ζώου που θα ασχοληθείς. Πρόκειται και για ένα αντανακλαστικό επικοινωνίας των ζώων. Συνήθως αυτό παρατηρείται από άλογα που νιώθουν μια απειλή ή δεν θέλουν κάποιον στον χώρο τους. Έχει πάντως καθοριστικό ρόλο ο χαρακτήρας του κάθε ζώου στην αντίδραση του. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ανάγκες ενός ζώου είναι διαφορετικές από αυτές των ανθρώπων. Αν δεν μάθουμε τη γλώσσα των αλόγων είναι δύσκολο να τα καταλάβουμε. Και φυσικά να λαμβάνουμε υπόψιν το υπόβαθρο του κάθε ζώου, τα βιώματα αν ενδεχομένως έχει κακοποιηθεί» αναφέρει ο ίδιος.
Τέλος ο κ. Δημητρακάκης στάθηκε στην προσέγγιση των ζώων από παιδιά, εκτιμώντας ότι απαιτείται ένα ειδικό πλαίσιο, στο οποίο οι μαθητές θα εκπαιδεύονται, θα προετοιμάζονται και θα ενημερώνονται πριν έρθουν σε επαφή, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά κυρίως για την απόκτηση σεβασμού απέναντι στα ζώα.