Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμος Παύλου Μελά, μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ για στρεπτόκοκκο, εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα, εννέα εκ των οποίων αφορούν σε παιδιά.
Για τον λόγο αυτόν, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, προχώρησε άμεσα στο κλείσιμο του 3ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, του 1ου, 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας και του 2ου Γυμνάσιου Ευκαρπίας.
Οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ολοκληρώθηκαν χθες, Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν ή όχι τη Δευτέρα, τα παραπάνω σχολεία της Ευκαρπίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη απολυμάνσεις των σχολείων, όπου εντοπίζονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, από ειδικά συνεργεία του δήμου Παύλου Μελά.
Αρκεί το κλείσιμο των σχολείων;
Όπως χαρακτηριστικά είπε στα Μακεδονικά Νέα ο παιδίατρος, γιατρός Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωπος των Ελευθεροεπαγγελματιών Πρωτοβάθμιων Παιδιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, Νίκος Καρανταγλής, το μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων «αρκεί και δεν αρκεί».
Σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να υπάρξουν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι θα μεταδώσουν τη λοίμωξη σε κάποια άλλη συνάντηση που είναι πιθανόν να έχουν, εκτός σχολείου. «Το κλείσιμο των σχολείων σε έναν βαθμό προστατεύει τη φορεία αλλά δεν μπορεί να κόψει απόλυτα τον δρόμο. Δεν έχουμε καταμετρημένη κάποια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου», τόνισε ο κ. Καρανταγλής.
«Καμπανάκι» για ηλικιωμένους, εγκύους και ανοσοκατασταλμένους
Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε ότι όλες και όλοι, κατά την παιδική τους ηλικία έχουν νοσήσει από στρεπτόκοκκο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου δημιουργείται διεισδυτική λοίμωξη, όπως συνέβη με την άτυχη 5χρονη που κατέληξε από κεραυνοβόλο σηψαιμία.
Στην περίπτωση που υπάρχει κρούσμα με διεισδυτική λοίμωξη που προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο, φαίνεται να χτυπά «καμπανάκι» για τις στενές επαφές του, ειδικά εάν πρόκειται για ηλικιωμένους, εγκύους που διανύουν τον τελευταίο μήνα κύησής τους και τους ανοσοκατασταλμένους.
«Όταν έχουμε κάποιο περιστατικό που δημιούργησε διεισδυτική λοίμωξη, τότε θα πρέπει οι στενές επαφές και αυτοί που βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση υγείας όπως ηλικιωμένοι, έγκυες στον τελευταίο μήνα κύησης, ανοσοκατασταλμένοι, να προφυλαχτούν και ενδεχομένως, αν το κρίνει ο γιατρός τους, να πάρουν χημειοπροφύλαξη», τόνισε ο κ. Καρανταγλής.
«Αν είχαμε αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν κέρδος»
Εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει, με την αποτελεσματικότερη θεραπεία αντιμετώπισής του να είναι τα αντιβιωτικά.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο παιδίατρος, «αν είχαμε αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν κέρδος. Έχουμε λιγότερες κεραυνοβόλες λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα, γιατί έχουμε εμβόλιο. Για τον ίδιο λόγο έχουμε λιγότερες λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο, γιατί έχουμε εμβόλιο. Αλλά η ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός εμβολίου απαιτεί πολλά χρόνια και πολλές φορές είναι και δύσκολη. Στο σενάριο που θα υπήρχε εμβόλιο, θα ήμασταν ευτυχισμένοι, όμως δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον να το έχουμε».