Δημος Θεσσαλονικης

Το οικονομικό «θαύμα» από την Εφορία μετά την πολυετή δικαστική διαδρομή - Το «κλείσιμο» του ελλείμματος και η προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση

12.05.2025 | 08:00
Shutterstock
Ένα χρόνιο οικονομικό ζήτημα που απασχολούσε τον δήμο Θεσσαλονίκης από το μακρινό 2013 έκλεισε με την επιστροφή ποσού ύψους περίπου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ , το οποίο πιστώθηκε στον δήμο... μόλις τη Μεγάλη Πέμπτη του 2025.

Η υπόθεση, όπως ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης, ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, καταλογίστηκαν συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο, λόγω μη κανονικής απόδοσης ποσών που αφορούσαν διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις.

Τότε, ο δήμος είχε καταθέσει ενδικοφανείς προσφυγές, όπου παρά τις θετικές εξελίξεις από το 2016 και μετά, οι αποφάσεις που τον δικαίωναν δεν αξιοποιήθηκαν άμεσα. «Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά τα ποσά», σημείωσε στα Μακεδονικά Νέα ο αντιδήμαρχος.

«Πήγα και ρώτησα, και μου είπαν ότι κερδίσαμε κάποια πράγματα. Το ψάξαμε. Αρχίσαμε από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που μας τα είχε καταλογίσει, μετά στην Εφορία που είχε κάνει τότε δεσμεύσεις λογαριασμών και διάφορα άλλα», τόνισε ο κ. Αρβανίτης, επισημαίνοντας πως σε κάθε ισολογισμό οι ορκωτοί ελεγκτές έβλεπαν ότι υπάρχει μια οφειλή από το παλιό ΑΦΜ του δήμου.

Έπειτα από αλληλογραφία με την Υπηρεσία Διαχειριστικού Ελέγχου, το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματεία της Υπηρεσίας Διαχειριστικού Ελέγχου στην Αθήνα, η διαδικασία προχώρησε και οδήγησε στην ακύρωση των καταλογισμών. Ο αντιδήμαρχος περιέγραψε την πορεία ως εξαιρετικά πολύπλοκη, με συνεχείς ανταλλαγές εγγράφων, αποστολή δικαστικών αποφάσεων και επανελέγχους.

«Το να πάρεις από την Εφορία χρήματα ισοδυναμεί με... θαύμα ολκής», σχολίασε χαρακτηριστικά. Η διαδικασία μέχρι την ακύρωση των καταλογισμών έγινε μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών και η επιστροφή των περίπου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ που πιστώθηκαν την Μ. Πέμπτη (17/4) αφορούν χρήματα που είχαν παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. «Αφού έπεσαν οι καταλογισμοί, έπρεπε τώρα να μας επιστρέψουν αυτά που μας είχαν παρακρατήσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από τα 13 εκατ. ευρώ παρέμειναν περίπου 10 εκατ. για την Καθαριότητα των επόμενων ετών

 

Παράλληλα, για τα γενικότερα οικονομικά του δήμου, ο κ. Αρβανίτης επισήμανε ότι «κλείσαμε κάποιες τρύπες του ισολογισμού και μας έμειναν κάποια από τα 13 εκατομμύρια ευρώ που μας είχαν δώσει για τη μείωση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος λόγω των έργων για το FlyOver».

Από τα 13 εκατομμύρια, αφού δαπανήθηκε ένα μέρος, παρέμεινε ένα ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως δεν αποτελεί πλεόνασμα προς ελεύθερη χρήση. «Είναι χρήματα που θα πάνε για την Καθαριότητα των επόμενων χρόνων», ξεκαθάρισε.

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι το έλλειμμα, ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ που βρήκε η διοίκηση Αγγελούδη, έχει κλείσει. 

«Έκλεισαν τα ανταποδοτικά, έκλεισαν διάφορα άλλα κενά που είχαμε. Κάναμε διάφορες ρυθμίσεις για ποσά που χρωστούσε ο δήμος και τα πήγαμε 2-3 έτη μεταγενέστερα, οπότε μετακυλίστηκαν και από τον προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης.

«Τα έσοδα ήταν στα 22-23 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα στα 42-43 εκατομμύρια ευρώ»

 

Η οικονομική διαχείριση του δήμου παραμένει απαιτητική. Οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη έγιναν, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, λόγω της προηγούμενης μείωσής τους κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στα έξοδα της καθαριότητας.

«Το ανταποδοτικό αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ισοσκελίζεται. Είναι υποχρεωτικό να ισοσκελίζεται η δαπάνη που κάνεις για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό πλατειών και δρόμων», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων άγγιζε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. «Τα έσοδα ήταν στα 22-23 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα ήταν στα 42-43 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε τεράστιο χάσμα», ανέφερε.

Στο εξής, ο δήμος θα κινείται με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος, «είναι μεγάλος ο δήμος Θεσσαλονίκης και από παντού προκύπτουν ανάγκες». Έφερε ως παράδειγμα τα κονδύλια -ποσό περίπου 1,1 εκατ. ευρώ- που ανακτήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Bora, τα οποία επιστράφηκαν μετά την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είναι τα δέντρα που φυτεύουμε και κλαδεύουμε, είναι τα πεζοδρόμια, είναι η άσφαλτος. Υπάρχουν παντού ανάγκες», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Ο κ. Αρβανίτης κατέληξε λέγοντας ότι «συνεχώς έχεις ανάγκες. Εμείς κάνουμε μία καθημερινή και μεγάλη προσπάθεια».

Δημήτρης Ευαγγελίδης