mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Κ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Β. ΜΕΛΦΟΣ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Το Ουράνιο στο νερό δεν προέρχεται από ανθρωπογενή παρέμβαση

Ακούστε το άρθρο 8'
24.05.2025 | 08:00
Ουράνιο στο Νερό / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Στα αίτια τα οποία ενδεχομένως προκάλεσαν αυξημένες τιμές στις μετρήσεις του ουρανίου με αποτέλεσμα 2.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό για το επόμενο διάστημα ανέλυσαν μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr οι Κώστας Βουδούρης και Βασίλης Μέλφος.

Καθηγητής γεωλογίας και διδάκτωρ Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο πρώτος αναφερόμενος στο γεγονός υπογράμμισε πως ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν τα προηγούμενα χρόνια και ο οικισμός της Νυμφόπετρας του δήμου Βόλβης, καθώς επίσης και περιοχές στη Χαλκιδική

«Το αίτιο ασφαλώς και δεν προέρχεται από ανθρωπογενή παρέμβαση, αλλά έχει αυτό που ονομάζουμε στη Γεωλογία, λιθογενή - γεωγενή προέλευση. Βέβαια το Ουράνιο επειδή είναι ραδιενεργό στοιχείο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτόν λόγο αυτό υπάρχουν και οι σχετικές οδηγίες που γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές ποιο είναι το ανώτατο και ποιο το επιτρεπτό όριο. Και να είστε σίγουροι ότι τα όρια ποσιμότητας που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα καθώς οι κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση είναι αμείλικτες» υπογραμμίζει ο κ. Βουδούρης

Παράλληλα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συμπληρώνει ότι «οι δομές στις οποίες οι τιμές του Ουρανίου παρουσιάζονται αυξημένες θα πρέπει να αποκοπούν εντελώς από το δίκτυο και φυσικά να διαπιστώσουμε εάν το πρόβλημα προέρχεται από την λειψυδρία. Αυτό το λέω επειδή καμιά φορά οι στάθμες των πηγών πέφτουν -σε πολλές περιπτώσεις- δραματικά, τα συνεργεία αναγκάζονται να φτάσουν πιο βαθιά με τις γεωτρήσεις με αποτέλεσμα δημιουργούνται ποιοτικά προβλήματα από υπεράντληση η οποία προέρχεται από πετρώματα που βρίσκονται πολύ βαθιά στο έδαφος». 

Τέλος θέλοντας να καταδείξει τη δέουσα προσοχή με την οποία Δήμοι και ΔΕΥΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα ο Δρ. Υδρογεωλογίας συμπλήρωσε πως «το φαινόμενο είναι σίγουρα ανησυχητικό και θέλει εντατική παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις ή από πηγές. Εάν προέρχεται από γεωτρήσεις, τότε το πράγμα γίνεται πιο δύσκολο». 

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας και Διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας, Βασίλης Μέλφος μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr απέδωσε το φαινόμενο στην αλλαγή της νομοθεσίας από την πλευρά της ΕΕ και την αυστηροποίηση των τιμών που εντοπίζονται από ορισμένα στοιχεία. 

«Είναι γεγονός πως άλλαξαν τα όρια βάσει νομοθεσίας από την ΕΕ και όλες αυτές οι γεωτρήσεις βγήκαν εκτός. Το ίδιο είχε γίνει και με το Αρσενικό πριν κάποια χρόνια όταν αρκετές γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν ξανά από την αρχή. 

Στις Σέρρες δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη εμφάνιση ουρανίου για να μπορεί να πει κάποιος να πει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, απλώς πρόκειται για κάποιες μικρές ποσότητες που δε νομίζω ότι προκαλούν πρόβλημα, αν και δεν ειμαι ειδικός να μιλήσω γι' αυτό. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να γίνουν καινούργιες γεωτρήσεις» κατέληξε. 

Θωμάς Καλέσης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Τα επόμενα βήματα για να ξαναπιούν νερό από τη βρύση 2.000 νοικοκυριά - Οδηγός η λύση της ΔΕΥΑ Βόλβης για το ουράνιο
Ελλάδα23.05.25 | 02:05
Θωμάς Καλέσης Τα επόμενα βήματα για να ξαναπιούν νερό από τη βρύση 2.000 νοικοκυριά - Οδηγός η λύση της ΔΕΥΑ Βόλβης για το ουράνιο