Θεσσαλονίκη: Κλειστά πέντε σχολεία σήμερα στην Ευκαρπία μετά από ελέγχους για στρεπτόκοκκο - Εντοπίστηκαν 15 κρούσματα

Ακούστε το άρθρο 8'
23.05.2025 | 07:11
Θετικά στον στρεπτόκοκκο βρέθηκαν τα 15 από τα 84 δείγματα, κατά τους ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το πρωί της Πέμπτης, σε γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό του 3ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και άλλων σχολικών μονάδων, του δήμου Παύλου Μελά, μετά τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού από κεραυνοβόλο σηψαιμία, το οποίο είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα εξ αυτών ανήκουν σε παιδιά και έξι σε ενήλικες.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με απόφαση του Δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Ασλανίδη, σήμερα, Παρασκευή, 23 Μαΐου, δεν θα λειτουργήσουν για προληπτικούς λόγους οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

• 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

• 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

• 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

• 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

• 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας

Με μέριμνα της δημοτικής αρχής ειδικό συνεργείο προχωρά σε απολυμάνσεις των σχολείων όπου εντοπίζονται κρούσματα.

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» στους γονείς-Πώς να κινηθούν  

 

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος, ποια η κύρια συμπτωματολογία του και ποια μέτρα οφείλουν να πάρουν οι γονείς προληπτικά αλλά και κατόπιν διάγνωσης;

Όπως εξηγεί μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο παιδίατρος και λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης, ο στρεπτόκοκκος είναι από τα συχνότερα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις κυρίως σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.  

Τα συμπτώματα σύμφωνα με τον παιδίατρο διαφέρουν ανάλογα με τη λοίμωξη που θα προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος στον ασθενή, όπως αναφέρει ενδεικτικά «αμυγδαλίτιδα, οστρακιά ή περιτονίτιδα».

«Η πιο συχνή είναι η αμυγδαλίτιδα που προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και άσπρα στοιχεία στην περιοχή των αμυγδαλών» τονίζει.

«Για την αμυγδαλίτιδα, που είναι ίσως η πιο κοινή παιδική ασθένεια, δεν μπορεί να βγάλει διάγνωση με το μάτι και ο καλύτερος γιατρός, παρά μόνο με Strep Test», επισημαίνει ο κ. Καβαλιώτης.

Παράλληλα το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα συμπτώματα είναι κοινά με ελαφριές παιδικές ιώσεις, δυσχεραίνει την ιατρική διάγνωση, καθώς τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν θα απευθυνθούν στον παιδίατρο.   

«Αν βγει θετικό το τεστ στρεπτόκοκκου η θεραπεία είναι απλή, το παιδί θα πάρει ένα κοινό αντιβιοτικό» συμπληρώνει ερωτηθείς για τη θεραπεία που οφείλει να υποβληθεί ο εκάστοτε ασθενής.  

Όσον αφορά στα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή της διασποράς της νόσου ο  παιδίατρος διευκρινίζει ότι «είναι σχετικά δύσκολη η μετάδοση, κυρίως με  ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή από ένα τραύμα που θα μολυνθεί».  

«Η περίπτωση του 5χρονου είναι εξαιρετικά σπάνια, πρόκειται για ένα ειδικό στέλεχος που είναι τοξικό, μπαίνει στο αίμα, κάνει σηψαιμία, πιάνει όλα τα όργανα και τα καταστρέφει, γι’ αυτό και η ραγδαία επιδείνωση. Αλλά δεν το βλέπουμε συχνά, είναι πολύ σπάνιο. Δεν θέλει τρομοκρατία, ούτε πανικό. Απλά όπου εντοπίζεται η παραπάνω συμπτωματολογία οι γονείς να απευθύνονται στον παιδίατρο τους», καταλήγει.