ΟΛΘ: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής της 6ης προβλήτας – Υπέρ της επαναφοράς της γραμμής με Σποράδες

Ακούστε το άρθρο 8'
08.05.2025 | 08:00
Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο επέκτασης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση της 6ης προβλήτας, έργο στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χάρτη μεταφορών.

Η κατασκευή του, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έως και 36 μηνών από την έναρξή της, δηλαδή περίπου σε τρεισήμισι χρόνια.

Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Ιωάννης Τσάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 21ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), το οποίο φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Μαΐου, απομένει η έκδοση των τελικών κατασκευαστικών αδειών από το υπουργείο για να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Ο εργολάβος είναι ήδη έτοιμος και εξετάζουμε κάποιες ελαφρές μειώσεις κόστους σε υλικά, χωρίς να θίγονται οι τεχνικές προδιαγραφές ή το μέγεθος του έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το έργο της 6ης προβλήτας εντάσσεται στο εγκεκριμένο master plan του ΟΛΘ και προβλέπει επέκταση της λιμενικής υποδομής, ώστε να εξυπηρετεί μεγαλύτερα πλοία και να αυξήσει σημαντικά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθιστώντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βασικό κόμβο logistics για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, θα επιτρέψει στο λιμάνι να ανταγωνιστεί πιο δυναμικά άλλα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα ακόμη με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΟΛΘ, Αθανάσιο Λιάγκο, η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των εργασιών, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών αδειοδότησης. «Το κόστος του έργου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης τιμών στα κατασκευαστικά υλικά. Ωστόσο, για εμάς είναι καθοριστικό να ξεκινήσει άμεσα. Όσο νωρίτερα ολοκληρωθεί, τόσο νωρίτερα θα αυξηθεί και η εμπορική δυναμική του λιμανιού», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσάρας έθεσε επίσης το ζήτημα των υποδομών που πλαισιώνουν το λιμάνι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης των σιδηροδρομικών συνδέσεων. «Είναι μια κρατική υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί για να υποστηρίξει το νέο ρόλο του λιμένα», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών και συνεργασίας με την Πολιτεία.

Επανεμφανίζεται το αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σποράδες

Παράλληλα με την προοπτική της 6ης προβλήτας, η διοίκηση του ΟΛΘ ανέδειξε ένα ακόμη σημαντικό θέμα που απασχολεί την πόλη και τους φορείς του τουρισμού μετά από σχετική ερώτηση: την επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες μέσω ακτοπλοϊκής γραμμής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι κ.κ. Λιάγκος και Τσάρας υπογράμμισαν ότι, αν και το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΛΘ, ο Οργανισμός τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της γραμμής, ιδιαίτερα ενόψει της θερινής περιόδου. «Τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν έντονη τουριστική ζήτηση για τη σύνδεση αυτή, που ωφελεί όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λιάγκος, προσθέτοντας ότι ο ΟΛΘ αν και δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στους αρμόδιους φορείς και στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Το αίτημα ενισχύεται και από τον χρονικό ορίζοντα, καθώς ήδη διανύουμε τον Μάιο και –όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΘ– θα πρέπει το ζήτημα να έχει διευθετηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως τα δρομολόγια. Ωστόσο, η πρόκληση παραμένει, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση χαρακτηρίζεται ως άγονη γραμμή, γεγονός που καθιστά την εμπορική της εκμετάλλευση λιγότερο ελκυστική για τις εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ σημείωσε με έμφαση ότι «το λιμάνι είναι έτοιμο να υποδεχθεί και μεγάλη και μικρή ακτοπλοϊκή κίνηση». Αν και οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον οργανισμό, υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα για να υποστηριχθούν τυχόν δρομολόγια, αν υπάρξει σχετική πολιτική ή επιχειρηματική βούληση.

Έργο-ορόσημο και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Η παρουσία του ESPO στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού, σηματοδοτεί τη διεθνή αναγνώριση της στρατηγικής θέσης του λιμανιού και ενισχύει την αναγκαιότητα των επενδύσεων όπως η 6η προβλήτα. Πρόκειται για ένα έργο που δεν αφορά μόνο τις υποδομές αλλά και τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε κέντρο εμπορίου, μεταφορών και τουρισμού, συνδέοντας τη Βόρεια Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η ολοκλήρωση συνεπώς του έργου της 6ης προβλήτας θα αποτελέσει ορόσημο για την ανταγωνιστικότητα του λιμένα, προσδίδοντας νέα ώθηση στις εξαγωγικές δραστηριότητες και τις διεθνείς συνεργασίες, ενώ παράλληλα, η επίλυση του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τις Σποράδες θα αναβαθμίσει και την τουριστική προσβασιμότητα της περιοχής.

Δήμητρα Τάγκα