Ν. ΤΖΟΛΛΑΣ

Ψηφιακές υπηρεσίες: Εξοικονομήθηκαν 6 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο, 920.000 εργατοώρες και 4.660.000 χιλιόμετρα μετακινήσεων!

Ακούστε το άρθρο 8'
20.05.2025 | 08:00
Περισσότεροι από 228.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περίοδο 2024 – 2025, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας.

Οι ψηφιακές αυτές εξυπηρετήσεις «μεταφράζονται» σε εξοικονόμηση περισσότερων από 6.000.000 ευρώ! Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Τζόλλας, οι προσπάθειες συνεχίζονται, για ακόμα μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα, για περισσότερη εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος, μετακινήσεων, εργατοωρών. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, είναι μόνο η αρχή». Χαρακτηρίζει μάλιστα χρονιά – σταθμό το 2025 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς «έρχονται» ακόμα περισσότερες ψηφιακές δράσεις. 

Σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, σημειώνει ότι, ως πατέρας, έχει κι αυτός τις ανησυχίες του για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τονίζει ότι η Περιφέρεια θέτει τις δομές της στην υπηρεσία της πρόληψης και της ενημέρωσης, με στόχο έναν πιο ασφαλή και υπεύθυνο ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΚΜ Νίκος Τζόλλας

Συνέντευξη στην Ντόνια Κανιτσάκη

Κύριε Τζόλλα, μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και υπάρχει καλύτερη και γρηγορότερη ανταπόκριση στα αιτήματά τους. Κατά γενική ομολογία στην Ελλάδα, στον τομέα αυτό, τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα. Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιστεύουμε βαθιά ότι η τεχνολογία υπάρχει για να λύνει προβλήματα και όχι να τα δημιουργεί. Και αυτό ακριβώς κάνουμε τα τελευταία χρόνια: αξιοποιούμε την ψηφιακή καινοτομία για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, πιο γρήγορη, πιο ανθρώπινη.

Η εξυπηρέτηση χωρίς φυσική παρουσία δεν είναι πια όραμα για το μέλλον. Είναι η καθημερινότητα. Χιλιάδες συμπολίτες μας εξυπηρετούνται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι ή το γραφείο τους. Μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, μπορούν να καταθέσουν αιτήματα, να εκδίδουν πιστοποιητικά, ακόμα και να κάνουν μεταβιβάσεις οχημάτων. Δεν περιμένουν στην ουρά, δεν χάνουν χρόνο, δεν ταλαιπωρούνται.

Η Περιφέρεια έχει ήδη συνδεθεί πλήρως με το gov.gr, προσφέροντας 24ωρη πρόσβαση σε πάνω από 600 ψηφιακές υπηρεσίες, από τις οποίες 80 είναι άμεσα προσβάσιμες μέσω της εθνικής πλατφόρμας.

Μιλήστε μας με τη γλώσσα των αριθμών. Στην Κεντρική Μακεδονία τι έχουμε γλιτώσει σε επίπεδο γραφειοκρατίας τα τελευταία χρόνια; Είναι κάτι που μπορεί να κοστολογηθεί σε χρήματα, αλλά και σε χρόνο;

Oι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι πράγματι εντυπωσιακοί: Μόνο την περίοδο 2024 - 2025, περισσότεροι από 228.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά. Από περίπου 220.000 αιτήσεις, εξοικονομήθηκαν 920.000 εργατοώρες και 4.660.000 χιλιόμετρα μετακινήσεων.

Με άλλα λόγια, πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ εξοικονομήθηκαν γενικά από τους πολίτες σε χρόνο, χρήμα και καύσιμα. Αλλά το πιο σημαντικό: απαλλάχθηκαν από την ταλαιπωρία.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, για ακόμα μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα, για περισσότερη εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος, μετακινήσεων, εργατοωρών.

Μας δώσατε στοιχεία για το προηγούμενο έτος, που είναι πράγματι εντυπωσιακά. Έχουμε πιάσει… ταβάνι ή να περιμένουμε και άλλες δράσεις, κι άλλα επιτεύγματα από την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, είναι μόνο η αρχή. Το 2025 είναι μια χρονιά σταθμός για την Περιφέρειά μας, καθώς οι δράσεις συνεχίζονται. Θα γίνω συγκεκριμένος και θα σας πω ότι προχωράμε:

  • στην ψηφιοποίηση μητρώων, π.χ. ψηφιοποιούμε φακέλους επιχειρήσεων μεταποίησης, αδειών κυκλοφορίας κ.τ.λ.,
  • στην εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας,
  • στην ανάπτυξη in-house εφαρμογών,
  • σε λειτουργίες που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν μακρινές, όπως είναι η αυτόματη επιλογή αριθμού πινακίδων για οχήματα.

Η ψηφιακή μετάβαση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και χρόνο με τον χρόνο θα μας προσφέρει όλο και περισσότερες υπηρεσίες.

Όσο προχωρά και εξελίσσεται η ψηφιακή διακυβέρνηση, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων. Έχουν γίνει βήματα ώστε να είμαστε ασφαλείς;

Ασφαλώς. Το ζήτημα αυτό αποτελεί για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα και επομένως η ψηφιακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων μας. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε διεθνή πρότυπα, ώστε να προστατεύουμε τα δεδομένα τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ακολουθούμε όλα τα βήματα που προβλέπονται, ώστε να θωρακίζουμε τα συστήματά μας από κυβερνοαπειλές. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια διαρκή πρόκληση, όχι μόνο για την Περιφέρειά μας ή, ακόμα – ακόμα για την πατρίδα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, διοργανώνουμε ημερίδες ενημέρωσης για το κοινό και χτίζουμε «ψηφιακή κουλτούρα», έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να βάζει τα δικά του όρια και να αυτοπροστατεύεται. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι.  

Μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον που περιγράφετε, ποιος είναι ο ρόλος του πολίτη; Είναι απλώς ένας χρήστης των υπηρεσιών που του προσφέρονται, κάνει τη δουλειά του και… τέλος;

Ο πολίτης και η επιχείρηση βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο, γι’ αυτό και εφαρμόζουμε πολιτικές από κάτω προς τα πάνω, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες π.χ. των φορέων (όπως τα Πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, τους συνδέσμους όπως ΣΕΒΕ, ΣΒΕ, ΕΒΕΘ). Μην ξεχνάτε ότι η Περιφέρεια είναι ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε κοντά στα θέματα της επιχειρηματικότητας και των φορέων και με συνεργασία και ενσυναίσθηση να βρίσκουμε λύσεις. Διότι η ψηφιοποίηση δεν αφορά μόνο την ταχύτητα, αλλά αφορά και τη συμμετοχή. Πραγματοποιούμε σειρά από δράσεις ενημέρωσης έτσι ώστε οι πολίτες – επιχειρήσεις – φορείς, να εκπαιδεύονται στις νέες ψηφιακές διαδικασίες.

Στην τελική, η ψηφιακή μετάβαση είναι μια πολιτική επιλογή. Μια επιλογή με ανθρώπινο πρόσωπο. Μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει την καθημερινότητα, αναβαθμίζει το ρόλο των Περιφερειών και – κυρίως – σέβεται τον χρόνο του πολίτη.

Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι εργαλείο για έναν καλύτερο, πιο λειτουργικό, πιο δίκαιο δημόσιο τομέα. Και με αυτόν τον στόχο, συνεχίζουμε.

Κύριε Τζόλλα, είστε πολιτικό πρόσωπο, είστε αντιπεριφερειάρχης, είστε όμως και πατέρας. Νιώθετε ασφαλής με τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας;

Ως πατέρας, έχω και εγώ τις ανησυχίες μου για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ιδίως από τα παιδιά, όπως την ίδια ανησυχία έχουν όλοι οι γονείς. Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώσαμε πρόσφατα ημερίδα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για την κυβερνοασφάλεια και της συνεργασίας που έχει η Google με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την κυβερνοασφάλεια και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο της ημερίδας, που υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναδείχθηκαν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις σύγχρονες ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι.

Διότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι πλέον υπόθεση δημόσιας πολιτικής. Στηρίζουμε απόλυτα τη συνεργασία Google – ΑΠΘ και θέτουμε τις δομές της Περιφέρειας στην υπηρεσία της πρόληψης και της ενημέρωσης, με στόχο έναν πιο ασφαλή και υπεύθυνο ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά μας και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Ντόνια Κανιτσάκη