Πιο συγκεκριμένα η Ε.Ε. επιθυμεί να είναι έτοιμη σε περίπτωση που οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε ένα αμοιβαίως επωφελές αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της επιβολής δασμών 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ οχήματα και εξαρτήματα αυτών, καθώς και ανακοινώσεων της αμερικανικής πλευράς στις 2 Απριλίου για επιβολή «'ανταποδοτικών - αμοιβαίων» δασμών έναντι των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, με την Ε.Ε. να επιβαρύνεται en masse με δασμό 20%, που ακολούθως μειώθηκε στο 10% για διάστημα 90 ημερών (με προσωρινή "αναστολή" του επιπλέον 10%), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε δεύτερο κατάλογο προϊόντων που εισάγονται στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο των ευρωπαϊκών αντιμέτρων. Ο κατάλογος συντάχθηκε προσεκτικά προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, μεταξύ των δυο πλευρών με τον όσο δυνατόν μικρότερο επηρεασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας τους.
Ήδη έχει εγκριθεί από τα αρμόδια από τα ευρωπαϊκά όργανα κατάλογος προϊόντων για αντίμετρα ύψους σχεδόν 21 δισ. ευρώ έναντι αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, η εφαρμογή των οποίων ανεστάλη για ένα τρίμηνο από την ΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης συνολικής συμφωνημένης λύσης με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των δασμών.
Δεύτερη φάση αντίμετρων ύψους 95 δισ. ευρώ
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Β6 Διεύθυνσης Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής, ενημερώνει τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας μας και της αγοράς, όπως επιμελητήρια, συλλόγους και ενώσεις, για την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε τα μέλη των φορέων αυτών να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, για τον δεύτερο κατάλογο προϊόντων, ο οποίος περιέχει ως προτεινόμενα, εξισορροπητικά μέτρα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κατάλογος αυτός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κυρίως προϊόντων (88 δισεκατομμύρια από τους τομείς: αυτοκίνητα, μηχανήματα, ιατρικές συσκευές και αεροσκάφη), αλλά και αγροτικών (6,5 δισεκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων ποτών, κατεψυγμένων ψαριών και ζαχαρωδών), με έμφαση σε τελικά προϊόντα (και όχι ημιτελή). Στόχος του καταλόγου είναι να μην προκληθούν διαταραχές στον εφοδιασμό της Ε.Ε.
Ο εν λόγω κατάλογος δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα, ξυλεία, χαλκό, ημιαγωγούς και κρίσιμες πρώτες ύλες, λόγω και των συναφών διενεργούμενων ερευνών στους κλάδους αυτούς από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Έως 10 Ιουνίου ανοιχτή η πλατφόρμα διαβούλευσης
Το ΥΠΕΞ μέσω της Β6 Διεύθυνσης Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής, έχει αποστείλει στους ενδιαφερόμενους φορείς της χώρας τον συγκεκριμένο κατάλογο αμερικανικών προϊόντων, στις εισαγωγές των οποίων προτείνει η Επιτροπή, αν χρειαστεί, να επιβληθούν μέτρα εξισορρόπησης, προκειμένου να επέλθει σε γνώση των μελών τους, ώστε όποιο από αυτά επιθυμεί ή θεωρεί ότι θα επηρεαστεί αρνητικά από τα προτεινόμενα αυτά μέτρα, να λάβει μέρος στην διαβούλευση η πλατφόρμα της οποίας θα είναι ανοιχτή έως 10 Ιουνίου 2025.
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα σχόλια και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν και θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για την έγκριση αντίμετρων, αφού διαβουλευθεί και με τα κράτη μέλη.
Η Ε.Ε. τονίζει ότι τα σχόλια και οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμο να επικεντρωθούν σε ενδεχόμενες μη διαχειρίσιμες δυσχέρειες για την προμήθεια κάποιου εκ των αμερικανικών προϊόντων στα οποία η Επιτροπή προτείνει την επιβολή δασμών (π.χ. με υποκατάσταση των εισαγωγών από παραγωγούς/εταιρείες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ή σε άλλες τρίτες χώρες).
Τι λένε η αγορά και οι εκπρόσωποι επαγγελματιών και εμπόρων
Οι απόψεις ανθρώπων της αγοράς που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εμπορίας αυτοκινήτων και μηχανημάτων έτσι όπως εκφράστηκαν στα Μακεδονικά Νέα διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι «μπορεί αυτή η διαβούλευση και η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από πλευράς της ΕΕ στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ εμπορεύματα, να λειτουργήσει ως πίεση προς τους Αμερικανούς ώστε να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις», υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι «οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα θα αυξήσουν την τιμή τους με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να τα αγοράσουν, γεγονός που θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης, άρα πλήγμα στις επιχειρήσεις».
Σε κάθε περίπτωση «η αγορά αυτορυθμίζεται», όπως λένε και «τα ανατιμημένα λόγω δασμών αμερικανικά προϊόντα θα τα αναπληρώσουν άλλα εντός Ευρώπης». Δυσκολία θα αντιμετωπίσουν οι αντιπροσωπείες και οι αποκλειστικοί συνεργάτες που εμπορεύονται αμερικανικά μηχανήματα και οχήματα. Όπως στις ΗΠΑ με την εξαγγελία της επιβολής των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα για τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση στην οικονομική σκακιέρα, χωρίς να υπάρχει σαφή εικόνα για αυτούς που τελικά θα είναι ευνοημένοι ή πληττόμενοι, έτσι και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα η επιβολή αντίμετρων, μόνο σε επίπεδο εκτιμήσεων μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Καρασαββίδης της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του Νομού, μέσα από τα Μακεδονικά Νέα απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη της που επηρεάζονται από τα αντίμετρα που δρομολογεί η Ε.Ε. να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, δηλώνοντας πως «τα αντίμετρα που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στους δασμούς του Τραμπ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να λείπει η φωνή της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των επαγγελματιών και εμπόρων που εκπροσωπούμε ως Ομοσπονδία, από την διαβούλευση που λαμβάνει μέρος. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι τα μέλη μας πρέπει να δηλώσουν τη θέση και την άποψή τους είτε επηρεάζονται θετικά, είτε αρνητικά από αυτή την κίνηση που υλοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Πίτκας τόνισε στα Μακεδονικά Νέα σχετικά με το θέμα πως «διαχρονικά σε κάθε διεθνή κρίση η οποία οδηγούσε σε οικονομικό «πόλεμο» μεταξύ εταίρων κρατών ή ενώσεων κρατών το «μάρμαρο» το πλήρωναν η μικρή επιχείρηση και το καταναλωτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος μεταξύ παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε μέσα από σταθμισμένες και ρεαλιστικές προτάσεις να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αρνητικός αντίκτυπος που θα έχει η επιβολή δασμών, στη λειτουργία του εμπορίου και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα όλοι οι επιμέρους κλάδοι που σχετίζονται και πλήττονται από αυτή την εξέλιξη, οφείλουν να επεξεργαστούν θέσεις και προτάσεις άμεσα, οι οποίες θα βοηθήσουν τη θέση της Ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας και να τις διατυπώσουν στην εν εξελίξει διαβούλευση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Όποιο ενδιαφερόμενο μέρος επηρεάζεται από τα ενδεχόμενα μέτρα εξισορρόπησης που εξετάζει επί του παρόντος η Ε.Ε. μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας δημόσιας διαβούλευσης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Imports_of_EU_goods_2025