Στο υπερατλαντικό αυτό ταξίδι -από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου- ο κ. Διαμαντίδης είχε σημαντικές και υψηλού επιπέδου συναντήσεις σε Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια και Νέα Υόρκη, με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου, συνδιαλέγονται μαζί του και τον επηρεάζουν. Στόχος, οι ομογενείς να βοηθήσουν ώστε οι ευρωπαϊκές και κυρίως οι ελληνικές εξαγωγές να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο ομογενής επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχο Τζον Κατσιματίδης και ο επιχειρηματίας, πρόεδρος των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές και πλέον σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Χρήστος Μαραφάτσος.
Ο Σ. Διαμαντίδης (δεξιά) με τον Τζον Κατσιματίδη
Ο Σ. Διαμαντίδης με τον Χρήστο Μαραφάτσο
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τού κ. Συμεών Διαμαντίδη στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ενημέρωση για τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές με αριθμούς, στοιχεία και αναλύσεις του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ και συζητήθηκε πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Επιχειρηματικότητα.
Να σκανάρουμε την αγορά των ΗΠΑ
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης «το ταξίδι έγινε για να σκανάρουμε την αγορά της Αμερικής και να δούμε πώς επηρεάζουν οι δασμοί Τραμπ την αμερικανική αγορά, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σούπερ μάρετ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Συναντήσαμε Αμερικανούς πολίτες και καταναλωτές και συζητήσαμε μαζί τους. Είδαμε πώς σκέφτονται και αν θα επηρεάσουν τα εισοδήματά τους οι δασμοί Τραμπ. Αναλύσαμε τα στοιχεία που αφορούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές και πώς μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Ζητήθηκαν και επιπλέον στοιχεία τα οποία θα στείλουμε, ώστε να βοηθήσουν ώστε η διαπραγμάτευση να έχει αίσιο τέλος για την Ευρώπη, αλλά κυρίως για τα ελληνικά προϊόντα».
Τι «εισέπραξε» ο Δ. Διαμαντίδης από τις επαφές
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πραγματοποίησε συναντήσεις με δυο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, με Έλληνες ομογενείς και με Αμερικανούς πολίτες.
Αυτό που εισέπραξε από τις επαφές είχε δύο όψεις, καθώς διαφορετική είναι και η οπτική των δυο ομάδων. Τα μέλη της ομογένειας κατανοούν το πρόβλημα που προκύπτει μέσα από την επιβολή δασμών και για αυτό τον λόγο συμπαραστέκονται στην Ελλάδα, επιθυμώντας να επηρεάσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ώστε να μην πληγούν τα ευρωπαϊκά και ειδικότερα τα ελληνικά προϊόντα.
Οι Αμερικανοί πολίτες από την πλευρά τους, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Διαμαντίδης, «ανησυχούν ότι οι δασμοί θα πλήξουν κυρίως τους ίδιους, μέσα από την αύξηση του πληθωρισμού. Ευελπιστούν ότι οι συμφωνίες θα κλείσουν καλά για την Ευρώπη, γιατί οι Αμερικανοί χρειάζονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως κρασιά, εμφιαλωμένα νερά, ελιές, λάδια και φέτα. Καθώς αυτά τα προϊόντα είναι ευρείας κυκλοφορίας και στα χαμηλά εισοδήματα ανησυχούν μήπως πληγεί το εισόδημά τους».
Ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που χρειάζονται οι Αμερικανοί
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒΕ δια του προέδρου του ανέδειξε στις συναντήσεις που υλοποιήθηκαν το σύνολο των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Αμερική, όπως και το γεγονός ότι είναι απαραίτητα για του Αμερικανούς πολίτες. Κυρίως τα προϊόντα αφορούν την υγιεινή διατροφή, που για μεγάλη μερίδα Αμερικανών είναι η Μεσογειακή διατροφή. Ως παράδειγμα ο κ. Διαμαντίδης έφερε τα ψάρια και τα ακτινίδια, τονίζοντας γενικώς για τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, ότι είναι προϊόντα που δεν μπορούν να παράξουν στις ΗΠΑ με την ίδια γευστική αξία που έχουν τα ελληνικά, τα οποία συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην υγιεινή διατροφή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο
Όσον αφορά τα στοιχεία που παρατέθηκαν στους Αμερικανούς, αφορούσαν τον Φεβρουάριο του 2025 και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, καταγράφηκε ανεπαίσθητη αύξηση στις εξαγωγές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών ανήλθε στα 4.042,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.038,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, με την αύξηση να φτάνει στα 4,3 εκατ. ευρώ, ή 0,1%.
Αντιθέτως, μείωση καταγράφηκε στις εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7,7%, ανερχόμενες σε 6.479,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025, σε σύγκριση με 7.021,3 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2024. Ως εκ τούτου, το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 546,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18,3%.
Αναφορικά με το έλλειμμα ανάμεσα στις ελληνικές εξαγωγές προς ΗΠΑ και στις εισαγωγές που πραγματοποιούνται από τη χώρα αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ότι είναι διαχειρίσιμο και εύκολο να καλυφθεί καθώς ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα η έκθεση άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στους κινδύνους από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς έχουν πολύ μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ και μικρή εισαγωγική. Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο κενό είναι Γερμανία, Ιρλανδία και Ιταλία με την τελευταία να υλοποιεί εξαγωγές 70 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ΗΠΑ και εισαγωγές μόλις 28 δισ. ευρώ.
Στόχος η αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών προς ΗΠΑ
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδη στα Μακεδονικά Νέα, αναφορικά με το ταξίδι στις ΗΠΑ, τόνισε «στόχος είναι η προστασία των υφιστάμενων ελληνικών εξαγωγών, αλλά επειδή οι ΗΠΑ είναι μια αγορά 350 εκατ. ανθρώπων που ξοδεύει και έχει μεγάλο ΑΕΠ, μπορούμε να εξάγουμε πολύ περισσότερο. Για τους δασμούς γίνεται προσπάθεια να εξομαλυνθούν μέσω της βοήθειας των ομογενών μας».