Σύμφωνα με την επισκόπηση της Deutsche Bank, οι προσδοκίες για τη Σύνοδο θα πρέπει να παραμείνουν μετριοπαθείς, με πιθανό αποτέλεσμα μια ευρεία συμφωνία συνεργασίας σε κοινούς τομείς ενδιαφέροντος, από την άμυνα και το εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή.
Μια επιτυχημένη έκβαση θα περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνίας για μια «Σύμπραξη Ασφάλειας και Άμυνας» (Security and Defence Partnership), η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε προγράμματα προμηθειών άμυνας της Ε.Ε, σύμφωνα με το Investing.
Η Σύνοδος αναμένεται να λειτουργήσει και ως αφετηρία για πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τομείς όπως το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών και τα προγράμματα κινητικότητας για νέους. Ωστόσο, η Deutsche Bank προβλέπει περιορισμένη πρόοδο σε εμπορικά ζητήματα πέραν της άμυνας και της ασφάλειας.
Στους επόμενους μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει συμφωνίες σε τρεις βασικούς τομείς:
Πρότυπα υγειονομικής ασφάλειας για ζώα και φυτά (SPS),
Μείωση των ελέγχων προέλευσης για προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα,
Αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Σύμφωνα με το Centre of European Reform, η επίτευξη συμφωνίας σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ του Η.Β. μέσα σε 10 χρόνια – κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι των αρνητικών προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού (OBR) το φθινόπωρο.
Κεντρικός στόχος: η άμυνα
Η βασική επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σύνοδο είναι η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στενότερης συνεργασίας με την Ε.Ε. σε αυτά τα πεδία.
Το Λονδίνο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η ρήτρα «αγοράζουμε ευρωπαϊκά» της Ε.Ε. θα επιτρέψει τη συμμετοχή βρετανικών εταιρειών στις προμήθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ένωσης. Επίσης, επιδιώκει πρόσβαση στον μηχανισμό χρηματοδότησης SAFE της Κομισιόν, ύψους έως 150 δισ. ευρώ.
Γεωργία, αλιεία και SPS
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν επίσης στη γεωργία και την αλιεία. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί κατ’ αρχήν όρους για την αλιεία, επιδιώκοντας να μεταβεί από το ετήσιο σύστημα διαπραγμάτευσης ποσοστώσεων σε ένα σταθερό καθεστώς πρόσβασης για τα ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη. Ωστόσο, η διάρκεια αυτής της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη και ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις.
Η μεταρρύθμιση των κανόνων υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής ασφάλειας (SPS) αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευθυγράμμισης με τους κανόνες της Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) σε διαδικασίες διαιτησίας – ένα θέμα που παραμένει ευαίσθητο για το Λονδίνο.
Αντίστοιχη συζήτηση αναμένεται και σε σχέση με τα πιστοποιητικά προέλευσης προϊόντων και τους ελέγχους στον τομέα της βιομηχανίας.
Προγράμματα κινητικότητας νέων και μετανάστευση
Το ζήτημα της κινητικότητας των νέων θα τεθεί επίσης στο τραπέζι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζεται ανοιχτό στην επέκταση υφιστάμενων προγραμμάτων με την Ε.Ε. Ωστόσο, πρόσφατες διαπραγματεύσεις τόσο για την αλιεία όσο και για την κινητικότητα έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Τέλος, θέματα μετανάστευσης πιθανόν να συζητηθούν μόνο σε προκαταρκτικό επίπεδο, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται σε μελλοντικούς γύρους εμπορικών διαπραγματεύσεων.